Ekonomija

Cijene nafte pale na međunarodnim tržištima

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod  64 dolara nakon što je Saudijska Arabija najavila skoru obnovu proizvodnje, prepolovljene nakon napada pobunjenih Hutija na ključno naftno postrojenje, javlja agencija Hina.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,80 dolara. Juče je zaključila trgovanje u minusu 4,47 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,15 dolara nižoj cijeni, od 58,19 dolara. Juče je zatvaranje tržišta dočekao u minusu 3,56 dolara.

Mreža za proizvodnju nafte Saudijske Arabije je u potpunosti osposobljena nakon napada proteklog vikenda koji su prepolovili proizvodnju nafte ove zemlje, rekao je ministar energetike. Dodao je da će ova zemlja dostići cifru od 11 miliona barela dnevno do kraja septembra, a 12 miliona do kraja novembra, javlja Rojters.

Cijene su juče naglo pale nakon što je novi saudijski ministar za naftu princ Abdulaziz bin Salman objavio da je snabdijevanje  zahvaljujući posezanju u rezerve vraćena na nivo na kojem je bila prije napada Hutija.

Važno je napomenuti kako su nakon napada na naftna postrojenja cijene nafte skočile 20 odsto. Kako su svjetski mediji objavili, napad na najveću fabriku za preradu nafte Aramko u Saudijskoj Arabiji smanjio proizvodnju za više od 5,7 miliona barela sirove nafte dnevno.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, preuzeli su odgovornost za napad na postrojenje Saudi Aramko koji je paralizovao proizvodnju više od polovine globalnog dnevnog izvoza Saudijske Arabije i više od 5 odsto svjetske dnevne proizvodnje sirove nafte.

Napad na najveću fabriku za preradu nafte Aramko u Saudijskoj Arabiji izazvao je najveći skok cijena tog energenta od 1991. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prč
Gost
Prč

Mi to pratimo samo kad skoci cijena,

Vojo
Gost
Vojo

Samo kod nas rastu

Send this to a friend