Ekonomija

Cijene nekretnina će i dalje padati, tržištu fali ruskih kupaca

Cijene nekretnina u Crnoj Gori opadaju i taj će se trend, uz visok stepen izvjesnosti nastaviti i u budućnosti, smatra ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

“Oporavak ovog tržišta, odnosno njegov rast, po mom mišljenju, ne treba očekivati skoro. Impulsi koji bi mogli djelovati u tom pravcu (dinamiziranje ekonomije i drugi) ne proizvode u najvećem broju slučajeva trenutna prilagođavanja cijena na tržištu pa tako ni prilagođavanja cijena na tržištu nekretnina, već se to dešava s odloženim efektom, čija realizacija, opet, zavisi od niza drugih po karakteru različitih činilaca”, kazao je Kostić Pobjedi.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 1,01 hiljadu eura i manja je 7,2 odsto u odnosu na 2015, pokazuju podaci Monstata. Prema podacima Monstata, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u prošloj godini u Podgorici je iznosila 1,09 hiljada eura, Baru 1,5 hiljada eura, Budvi 955 eura i Nikšiću 599 eura.

Prema riječima Kostića, do oporavka tržišta neće doći i zbog još prilično redukovane kreditne aktivnosti banaka, koju karakterišu visoke kamatne stope.

“To je još jedan dodatni faktor pada tražnje za nekretninama, što u krajnjem potiskuje cijene na dolje”, izjavio je Kostić.

Dodatni elemenat u procesu snižavanja cijena je, kako navodi, i to da graditelji više nijesu spremni da drže cijene visokim, kao što su to činili prije, uprkos tome što se tražnja i tada smanjivala.

“To upućuje da njihov trenutni obim prodaje ne obezbjeđuje potreban nivo rentabilnosti, što ih dodatno goni da snižavaju cijene”, tvrdi Kostić.

On smatra da će tržište nekretnina i druga tržišta ići uzlaznom putanjom kada se ekonomski oporavak učini snažnijim.

“A to ne zavisi samo od nas i naših aktivnosti, već zavisi i od drugih i stanja u njihovim ekonomijama. To je lekcija koju moramo što prije razumjeti na pravi način jer je međuzavisnost obilježje modernog razvoja”, rekao je Kostić.

On je ocijenio da su cijene nekretnina uvijek realne ukoliko su tržišno formirane.

“Jer nešto vrijedi onoliko koliko je neko spreman za to da plati. Tržište je najbolji mehanizam za vrednovanje roba i usluga i to je realnost datog trenutka i datih okolnosti. Sve ostalo su spekulacije u našim glavama”, poručio je Kostić.

On se osvrnuo i na period od prije desetak godina kada su cijene nekretnina u Crnoj Gori vrtoglavo rasle.

“Kada govorimo o povratku na cijene iz vremena nekretninskog balona, odnosno “ekonomskog buma“, šanse da se to desi u srednjem roku su minimalne, a u dugom roku je sve moguće”, kazao je Kostić.

On je upozorio da posljedice ekonomske krize ne nestaju brzo i da će se njeni uticaji na sve elemente ekonomije osjećati i ubuduće.

“Jasno je da se takvi uslovi odražavaju i na tržište nekretnina, čiji oporavak ne prati opštu dinamiku, što je razumljivo, imajući u vidu njegove osobenosti i njegov značaj”, dodao je Kostić.

Prema njegovim riječima, mnogi faktori utiču na tržište nekretnina od kojih su, kako je kazao, krucijalni ekonomski prosperitet (opšti i pojedinačni), socio-ekonomska i politička stabilnost.

“Zbog izražene senzitivnosti tržišta nekretnina na društveno-ekonomska i politička dešavanja, može se reći da ono na izvjestan način predstavlja lakmus papir opšte ekonomske situacije, trenutnog stanja ekonomije i pogleda na njeno stanje u budućnosti”, objasnio je Kostić.

Imajući to u vidu, on smatra da pad cijena stanova na tržištu nekretnina predstavlja nužan ishod.

“Riječ o svojevrsnim kapitalnim ulaganjima koja se ne realizuju u periodu ekonomske depresije ili pod uticajem posljedica depresije”, rekao je Kostić.

Direktorica podgoričke agencije ,”Iva nekretnine“ Mira Radović navela je da su se u Podgorici cijene stanova ustalile na istom nivou u zadnje dvije-tri godine.

“Postoji potražnja za stanovima u Podgorici i uvijek će biti interesovanja, jer ipak je ona centar Crne Gore. Ko god nešto proda u Crnoj Gori, dolazi i kupuje stan u Podgorici. Građani prodaju nekretnine na sjeveru i Primorju i kupuju stanove u glavnom gradu, tako da uvijek postoji potražnja za stanovima u Podgorici”, objasnila je Radović.

Prema njenim riječima, u Podgorici najveće interesovanje vlada za nove stanove u Siti kvartu i na Starom aerodromu.

“Mi ekskluzivno prodajemo stanove kompanije Zetagradnje, ali su već prodati stanovi te kompanije na Starom aerodromu i u Siti kvartu. Ima puno interesovanja za te stanove, ali mi nemamo što da im ponudimo posljednjih mjeseci, tako da je desetak kupaca na listi za čekanje za stanove na tim lokacijama”, kazala je Radović.

Ona je dodala da se cijene stanova na Starom aerodromu kreću od 1.000 do 1.050 eura po metru kvadratnom, dok se u Siti kvartu prodaju po cijeni od 1.200 do 1.250 eura.

Niko neće starogradnju

“Za starogradnju je rijetko ko zainteresovan. Metar kvadratni u starogradnji u prosjeku u Podgorici se kreće od 600 do 800 eura”, izjavila je Radović i naglasila da se u dijelu grada Preko Morače kvadrat u starogradnji prodaje od 1.000 do 1.100 eura.

Ona je prognozirala da će i u narednom periodu cijena stanova u Podgorici biti na sadašnjem nivou.

“Smatram da cijene neće rasti, osim ako nam ne dođu neki arapski investitori, koji će napraviti opštu pometnju na tržištu, kao što su nam je napravili Rusi prije desetak godina”, istakla je Radović.

Ona smatra da su prilično realne cijene stanova u Podgorici.

“Cijena zavisi od raznih parametara, lokacije, veličine, spratnosti i od kvaliteta zgrade”, precizirala je Radović.

Menadžer budvanske agencije “Gold agent“ Vladan Stanišić ocijenio je da je prošle godine prodaja stanova na Crnogorskom primorju bila loša.

“I trenutna potražnja za stanovima je loša. Januar i februar su uvijek loši mjeseci u svim sferama biznisa, pa i kod prodaje nekretnina”, kazao je Stanišić.

Prema podacima te agencije, prosječna cijena stana Budvi iznosi od 1.500 do 2.000 eura, a pojedini se prodaju i po 3.000 eura.

Stanišić je izrazio čuđenje podacima Monstata i saopštio da se u Budvi ne može naći stan po cijeni nižoj od 1.000 eura po metru kvadratnom.

On ne očekuje da će doći do daljeg snižavanja cijena stanova.

” Cijene stanova ne mogu biti manje zbog cijena zemljišta i komunalnih usluga, tako da postoji vrlo malo prostora za spuštanje cijena stanova i smatram da do toga neće doći”, smatra Stanišić.

On je naveo i da tržištu fali ruskih kupaca.

“Trenutno ih nema, postoje samo pojedinačni slučajevi, mi smo trenutno za njih skupi”, rekao je Stanišić.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miki
Gost
Miki

Menadzer agencije Stanišić je u pravu i njegove analize su zanovane na relnim osnovama.
Sve pohvale !!!

JutarnjaKafa
Gost
JutarnjaKafa

Prvi put u zivotu da procitam realan tekst od nekog strucnjaka crnogorskog. Potpuno je tacno ovo za Budvu. Komunalije mogu da cine i do 600e cijene kvadrata + zemljiste…lako je onda shvatiti zasto nema stanova ispod 2000e. I tacno je da evo tek poslije 10 godina se bura stisava i da je jedino moze podici novi val uliva novca sa… Više »

Lik
Gost
Lik

Samo bi zamolio monstat da me uputi na te stanove u BD od 955 eura. Statistika je cudo. Monstat uzima u obzir prodate stanove. A nije uzeo u obzir da je u zadnjem kvartalu u Budvi zavrsena zgrada solidarnosti i da je 30-40 stanova prodato po 600 eura. To nisu bili stanovi za trziste tako da ne bi trebalo da… Više »

Frki
Gost
Frki

Upravu si lik. Previse kostaju komunalije

montanjerio1
Gost
montanjerio1

Da, tako to funkcionise, haraclije tacno znaju gdje rteba udariti i tu udare, da bude jasno, za to su skolovani.

Send this to a friend