Ekonomija

Cilj Crne Gore ponovno vraćanje prirodi, očuvanje i efikasno upravljanje morskim i kopnenim ekosistemima, očuvanje biodiverziteta…

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović, sa saradnicima boravi u zvaničnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Predstavnici delegacije su učestvovali na ceremoniji otvaranja “Abu Dabi Nedjelje održivosti (ADSW)“, koja predstavlja globalnu platformu za ubrzavanje održivog razvoja na svjetskom nivou, kao i ceremoniji dodjela Zayed nagrada za održivost, koje su održane 17. januara na EXPO 2020 Dubai.

Mitrović se tokom posjete sastao sa Mariam Bint Mohammed Saeed Almheiri, ministarkom za klimatske promjene i životnu sredinu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Cilj Crne Gore ponovno vraćanje prirodi, očuvanje i efikasno upravljanje morskim i kopnenim ekosistemima, očuvanje biodiverziteta…

Mitrović je ukazao na brojne potencijale za unapređenje saradnje u oblastima zaštite životne sredine i biodiverziteta.

Informisao da je Crna Gora u prethodnoj godini proglasila tri zaštićena morska područja, te da slijedi naporan rad na definisanju najboljeg modela upravljanja istima, pri čemu bi podrška Ujedinjenih Arapskih Emirata bila od izuzetnog značaja.

Imajući u vidu da je održivost jedna od krovnih podtema EXPO-a, Mitrović je podsjetio da je u paviljonu Crne Gore na ovu temu postavljena izložba „Blagosloveni prirodom“, čime se promoviše najveće crnogorsko bogatstvo.

“Ponovno vraćanje prirodi, očuvanje i efikasno upravljanje morskim i kopnenim ekosistemima, očuvanje biodiverziteta, kao i integrisanje ovih pitanja u ključna strateška i planska dokumenta naš je primarni cilj”, poručio je Mitrović.

Ministarska Almheiri se zahvalila na učešću crnogorske delegacije na „Abu Dabi Nedjelji održivosti“ i iskazala spremnost za intenziviranje aktivnosti na polju bilateralne saradnje.

Istakla je značaj pitanja klimatskih promjena i ukazala da je očuvanje pogođenih vrsta u morskim i kopnenim ekosistemima i očuvanje vrijednog biodiverziteta od suštinskog značaja za njihovu zemlju, čemu najbolje svjedoči 49 zaštićenih područja, od čega je 15 izuzetno vrijednih  morskih. Takođe, saopštila je da su i pitanja upravljanja otpadom i kvalitet vazduha visoko na ljestvici prioriteta ministarstva kojim rukovodi.

Almehiri je napomenula da je prednost crnogorskog Ministarstva da objedinjuje nadležnosti vezane za ekologiju i za prostorno planiranja, čime se može postići sklad oba aspekta, sa čime se minister Mitrović saglasio i dodao da će u budućnosti aktivnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore biti na ekološkom planiranju.

Dogovoreno je intenziviranje saradnje dvije zemlje u oblasti očuvanja biodiverziteta, sa akcentom na nacionalne parkove i zaštićena područja, a sa krajnjim ciljem postizanja efikasnog upravljanja istima.

U okviru paviljona Crne Gore na EXPO 2020 crnogorska delegacija prisustvovala je prezentaciji „Najbolje iz Crne Gore –Investicije i životni stil”, na kojoj su predstavljeni investicioni potencijali kroz platformu za ulaganja, nakon čega je uslijedila diskusija.

Za delegaciju je, pored paviljona Crne Gore, upriličena i posjeta paviljonima Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kraljevine Saudijske Arabije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Rusije, Srbije, Hrvatske i Japana.

Send this to a friend