Ekonomija

Cilj povećanje sigurnosti i održivosti snabdijevanja energijom

Ilustracija

Aktivnosti u oblasti obnovljivih izvora energije, primjene mjera energetske efikasnosti i štednje, kao i upravljanje tražnjom, igraju značajnu ulogu u povećanju sigurnosti i održivosti snabdijevanja energijom, ocijenjeno je u Beču na sastanku Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice.

Na sastanku, kojem je prisustvovao član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Filip Vuković, ocijenjeno je da je za uspješno obezbijeđivanje sigurnosti snabdijevanja energijom neophodna efikasna prekogranična saradnja između ugovornih strana Energetske zajednice i država članica Evropske unije, kao i potpuna usklađenost sa pravnom tekovinom EU.

“Plenum je izrazio zabrinutost u pogledu zastarjelog zakonodavstva o sigurnosti snabdijevanja gasom i električnom energijom koje se trenutno primjenjuje u Energetskoj zajednici”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Skupštine.

Parlamentarni plenum je usvojio prvi izvještaj pod nazivom Sigurnost snabdijevanja energijom u regionu Energetske zajednice.

Na sastanku je ocijenjeno da je cilj plenuma da Energetska zajednica bude bolje pripremljena za implementaciju pravne tekovine EU, na način da se kroz dijalog između poslanika nacionalnih parlamenata ugovornih strana Energetske zajednice i poslanika Evropskog parlamenta otvori diskusija o zajedničkim izazovima u oblasti energetike.

Vuković je prisustvovao i prvom parlamentarnom forum jugoistočne Evrope o energetskoj efikasnosti i klimatskim uslovima, koji je održan nakon sastanka Parlamentarnog plenuma.

Forum predstavlja početak realizacije nove faze projekta pod nazivom Javni dijalog o održivom korišćenju energije u jugoistočnoj Evropi.

Učesnici su se upoznali, između ostalog, i sa posljedicama preuzetih obaveza iz Pariskog sporazuma, Mapom energetskog puta EU do 2050. godine, energetskom efikasnosti u četvrtoj industrijskoj revoluciji, tehnološkim rješenjima sa fokusom na „smart“ razvoj urbanog područja, lokalnim resursima za održivi razvoj.

“Ocjenjeno je da je potrebno da ugovorne strane Energetske zajednice posvete veću pažnju energetskoj efikasnosti i klimatskim promjenama u kontekstu vizije EU do 2050. godine”, dodaje se u saopštenju.

Predsjedništvo nad Energetskom zajednicom u narednoj godini preuzeće Makedonija.

Ža.B.

Send this to a friend