Ekonomija

Čirgić demantuje Damjanovića: Dug FZO na kraju godine neće biti nula već 50 miliona eura

Sead Čirgić

Nije tačno da će nakon rebalansa budžeta dug Fonda za zdravstveno osiguranje na kraju ove godine biti sveden na nulu već će znositi oko 50 miliona eura, kazao je u izjavi za CdM nekadašnji direktor FZO i funkcioner SD Sead Čirgić, demantujući jučerašnje navode ministra finansija Aleksandra Damjanovića.

Naime, kako navodi sagovornik CdM-a, tokom jučerašnje rasprave vezane za prijedlog rebalansa budžeta i novog zaduženja mogli smo čuti da je ministar Damjanović izjavio da će nakon eventualno usvojanja rebalansa zdravstveni sistem odnosno FZO 2023. godine, startovati sa dugom od nula eura.

“U najboljoj namjeri obzirom da rebalans još nije usvojen, a ministar nema valjane informacije, očigledno ni analize koje prezentuju pravo stanje zdravstvenog sistema, smatram važnim saopštiti da obaveze zdravstvenog sistema na kraju ove godine ne da neće biti 0 već će iznositi čak oko 50 miliona”, navodi Čirgić.

Prema njegovim riječima, ukoliko je namjera MF bila da se uđe u narednu godinu bez dugovanja FZO i na taj način rastereti zdravstveni sistem, onda se treba korigovati prijedlog rebalansa dok još ima vremena.

U svakom slučaju, kako dodaje, zdravstveni sistem će i dalje biti u riziku funkcionalnosti i sami rebalans bez konkretnog sanacionog programa i konkretnih mjera od čega bi najvažnija bila vraćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje je samo privremeno gašenje požara i daleko je od rješenja za stabilnost zdravstvenog sistema.

“Kako treba da izgleda jedan sanacioni program zdravstvenog sistema, a koji je rađen u decembru 2016. godine, može se vidjeti u FZO, a bio je propratni dokument prilikom tadašnjeg rebalansa budžeta”, zaključio je Čirgić.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jaja
Gost
Jaja

Rijetko gledam skupštinu ali juče sam gledao i za Damjanovića sam dosad mislio da je veliki stručnjak za ekonomiju ali sad imam mišljenje da je i veliki blefer naravno na osnovu onoga što je juče pričao

Drmr
Gost
Drmr

Dje su pare čirgiću?

Šišmiš
Gost
Šišmiš

U Evropu sad. Ne pitaj ti Čirgića, no ove poslije njega što su u vodu bačili sve dobro što je on uradio. Odavno on upozorava na ovo. A sa ovom svitom novom neznavenom i zlobnom na dno smo pali evo dvije godine. Tako da, Drmr, samo relaksirano.

Send this to a friend