Ekonomija

CIRT: Mjere opravdane, izjave državnog vrha Srbije u svijetlu predstojećih izbora

Povodom aktuelnih izjava državnog vrha susjedne Srbije, stava smo da takve izjave prije svega treba tumačiti u svijetlu predstojećih izbora u Srbiji, poručio je direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović.

Kako je istakao, u Centru podržavaju ublažavanje mjera i otvaranje granica onim državama koje su se u prethodnom periodu uspješno borile sa širenjem virusa, a sve u cilju podsticanja ekonomije kroz turistička kretanja i dolazak inostranih turista.

“Retorika kojom se tamošnji političari služe jasno indicira kreiranje „fiktivnog spoljnog neprijatelja“ srpskog naroda kome je potrebna zaštita. Odgovorno vođenje politike ne smije da se vodi krilaticom „Cilj opravdava sredstva“. Seljenje epidemiološkog pitanja na politički teren i kvalifikacija srpskih državljana kao „nepoželjnih“ u Crnoj Gori mogu biti veoma opasni po odnos između dva naroda”, uvjerene je Golubović.

Kako je istakao, prema zvaničnoj statistici Crne Gore, u strukturi gostiju koji odmor provode u našoj zemlji, srpski turisti tradicionalno su brojni i u vrhu.

“Negativna kampanja, koja u Srbiji kreće pred svaku turističku sezonu, ne utiče na smanjenje broja turista, naprotiv Crna Gora ostaje omiljena destinacija. Očekujemo da će tako biti i ove godine, ukoliko epidemiološke prilike to dozvole”, dodao je Golubović.

Prema njegovim riječima, turizam jeste osnovna privredna grana naše države, ali Crnoj Gori na prvom mjestu mora biti bezbijednost i zdravlje svih njenih građana kada je u pitanju epidemiološka situacija sa COVID 19.

“Kao država i društvo ne smijemo dozvoliti da se prethodni uspješan rad u suzbijanju epidemije ugrozi na način da se virus potencijalno uveze iz država u kojima epidemiološka situacija s virusom još uvijek nije u potpunosti pod kontrolom”, istakao je on.

Golubović naglašava da je Crna Gore danas prepoznata kao Corona Free destinacija koja je bezbijedna i epidemiološki sigurna za sve posjetioce.

“Ova činjenica će nas u narednom periodu, pored svih drugih prirodnih i kulturnih vrijednosti koje kao država posjedujemo, pozicionirati na sam vrh globalne turističke mape. Kada su u pitanju turistička putovanja, osjećaj bezbjednosti turiste i činjenica da putuje u sigurnu destinaciju su oduvjek bili i biće odlučujući faktor u odabiru destinacije”, istakao je on.

 

Send this to a friend