Ekonomija

Članice NATO-a od januara u Crnu Goru investirale 244,4 miliona eura

Ilustracija

Ukupan priliv stranih direktnih investicija SDI je od početka godine do kraja jula iznosio 466,8 miliona eura, što je 47,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke CBCG.

Istovremeno, iz države se odlilo 270,4 miliona eura SDI, što je skoro 67 miliona više nego u istom periodu 2017.

“Ovakvo kretanje rezultat je značajno većeg odliva po osnovu otplate interkompanijskog duga, kao i povlačenja vlasničkih ulaganja jedne velike kompanije”, kazali su Dnevnim novinama iz CBCG.

Rezultat toga je, kako navode, neto priliv SDI od 196,4 miliona eura, što je 21,3 odsto manje nego u uporednom periodu.

Kada je riječ o prilivu SDI iz zemalja članica NATO saveza, u proteklih sedam mjeseci, prema preliminarnim podacima, on je iznosio 244,4 miliona eura, što je 118,8 odsto više nego u istom periodu 2017. Tada je u Crnu Goru priliv SDI iznosio 111,7 miliona eura.

U CBCG smatraju da je jedna godina relativno kratak rok da bi se sagledao efekat bilo kojih integracija.

“Najveći priliv SDI u proteklih sedam mjeseci 2018. ostvarile su Italija sa 16,5 odsto ukupnog priliva, zatim Mađarska sa 12 i Rusija sa 7,8 odsto”, naveli su iz CBCG.

Na pitanje ko su, trenutno, najvećih pet stranih investitora u Crnoj Gori, iz CBCG ukazuju da shodno Zakonu o statistici i statističkom sistemu, podaci o pojedinačnim investitorima smatraju se individualnim podacima koji su strogo povjerljivi, zbog čega nije moguće njihovo objavljivanje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend