Ekonomija

COVID-19 kao zgodna prilika za promociju ruske moći

Predsjednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Piše

Julija Petrovskaja

Pomoć ruskih vlasti stranim zemljama, a prije svega Italiji, Sjedinjenim Državama i Srbiji, u njihovoj borbi protiv koronavirusa ostaje jedna od glavnih tema u ruskom medijskom prostoru. Izvještavajući o ruskoj pomoći, mediji pod kontrolom Kremlja i bliskog Kremlju biznismena Jevgenija Prigožina bave se, uglavnom, promocijom dostignuća ruskih vlasti. U isto vrijeme u ovim medijima se vodi negativna kampanja sa naglaskom na “nesposobnost” najrazvijenih zapadnih zemalja da se izbore sa epidemijom, te na političke podjele unutar Evrope i u SAD-a.

Međutim, posmatračima nije uviijek jasno kako se formira budžet za pomoć stranim zemljama, i zašto to postaje jedan od prioriteta Kremlja u situaciji kada su ruski zvaničnici priznali mogućnost “najtežeg scenarija” čak i u samoj Rusiji. Zaraza korona virusom, u Rusiji, za sada potvrđena je u zemlji kod 6.343 osoba, od kojih je umrlo 47.

Dnevne vijesti se svih ovih dana prikazuju gotovo na isti način: tvrdi se da je u Rusiji sve pod kontrolom za razliku od zapadnih zemlja gdje je situacija dramatična i da je ruska pomoć neophodna kako bi se izbjegao najgori scenario. U televizijskim emisijama se dovodi u sumnju način na koji Evropska unija i SAD postupaju s krizom, a “evropskoj solidarnosti” se samo rugaju, govoreći da se radi o “samoubilačkom ponašanju” Evropske unije.

S jedne strane, ruske zvaničnici i vladini mediji navode da “ruska pomoć nema političke ciljeve”, ali s druge strane – i to se posebno odnosi na Srbiju – isporuke medicinske opreme i dolazak ruskih ljekara se stavljaju u kontekst “strateškog partnerstva”. Istovremeno evropska pomoć, za razliku od ruske, se prikazuje kao beznačajna i neblagovremena.

Ruska humanitarna operacija u Srbiji, gdje su krajem prošle sedmice doputovali ljekari i stručnjaci za dezinfekciju objekata, jedna je od najznačajnijih za Kremlj. Na vojni aerodrom u Batajnici 3. i 4. aprila sletjelo je sve ukupno jedanaest aviona sa medicinskom opremom, tehnikom i zaštitnim sredstvima koje je Moskva uputila po dogovoru predsjednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Prema ruskim izvorima, Srbiji je poslato su 87 ljekara i 16 komada specijalne tehnike. Prve informacije da je Srbija zatražila pomoć od Rusije pojavili su se u ruskim medijima polovinom marta. Radi se o pomoći u vidu medicinske opreme, respiratora, medikamenata i drugih sredstava. Nije poznato da li je Srbija platila ovu pomoć kao što se to dogodilo sa ruskim isporukama SAD-u krajem marta.

U saopštenju ruskog ministarstva odbrane od 6. aprila stoji da ruski stručnjaci u Srbiji “rješavaju praktične zadatke u borbi protiv korona virusa”.

Kako se navodi, na teritoriji Vojno-medicinske akademije Oružanih snaga Srbije raspoređen je privremeni park vozila i punktovi za opremu koja se koristi za dezinfekcije. Ruski timovi su uključeni u analizu epidemiološke situacije, a pored toga savjetuju i obučavaju srpske kolege organizaciji karantinskih mjera i dezinfekciji.

Ruska državna televizija posebno navodi da su ruski vojni ljekari upućeni u “najteža područja Srbije”, a to su Beograd, Ćuprija, Valjevo, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Kikinda.

Kako je kazao ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko u Srbiju su stigli “prvorazredni stručnjaci koji imaju duboko profesionalno znanje i veliko iskustvo i koji su spremni da se bore protiv “nevidljivog neprijatelja”, rame uz rame sa svojim kolegama, bez obzira na rizik”.

Nije iznenađujuće da se rusko “herojstvo i žrtvovanje” koriste u propagandnim izvještajima. Neki “analitičari” sadašnju pomoć u borbi protiv korona virusa stavljaju čak i u kontekst događaja Drugog svjetskog rata. U jednom od izvještaja isporuka stranim partnerima medicinske opreme, respiratora i medikamenata upoređuje se sa kuhinјama sovjetske vojske koje su hranile starce, žene i decu u oslobođenom Berlinu 1945. godine.

Na promociji “ruskih dostignuća” u borbi protiv korone aktivno radi nekoliko, ruskim medijima već poznatih, srpskih politikologa i posmatrača, kao naprimjer Igor Damjanović, Milica Đurđević iz nacionalističkog prokremljskog pokreta “Zavetnici” ili poslanica u Skupštini Beograda Draginja Vlk.

Kao i u drugim sličnim medijskim kampanjama, priče Damjanovića i Đurđević prati jaka antizapadna retorika, dok se Draginja Vlk uzdržava od oštrih riječi. Ova poslanica smatra da je Rusija Srbiji omogućila da “izbjegne italijanski i španski scenario”, odnosno veliki broj žrtava koronavirusa. Vlk je, pored toga, svrstala rusku medicinu među najbolje u svijetu, mada za samu rusku javnost kriza ruskog zdravstvenog sistema opšte poznata činjenica.

Suština je svih ovih poruka da se Rusija prikaže kao zemlja koja “svoje ne ostavlja na cjedilu i ne zaboravlja svoju mlađu sestru na Balkanu”. Međutim, ruska javnost je podijeljena po pitanju pružanja pomoći drugim zemljama, a ruske čitaoce, pored dostignuća Kremlja u inostranstvu, zanima sudbina desetina hiljada ruskih građana u inostranstvu kao i alarmantna situacija u zdravstvu.

Treba naglasiti da je većina ruskih ljekara, 55 procenata, izjavilo tokom najnovijeg istraživanja da njihove zdravstvene ustanove nisu spremne za prijem pacijenata sa koronavirusom. A 49 odsto njih se žali na slabu opremu bolnica u smislu zaštitne odjeće i lične zaštitne opreme, dok 35 odsto ukazuju na nedostatak ljekova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
TITOVO DOBA
Gost
TITOVO DOBA

Rusi su svima pomogli ko im je pomoc trazio
SAD I EU nikome nijesu pomogli I ako su pomoc trazili
Pametnome dosta

Drjok
Gost
Drjok

mozda zvuci nastrano, ali mi u srbiji nekako vise cenimo ruske avione sa medicinskom opremom, nego nato avione sa bombama.

Nebojša
Gost
Nebojša

Kad se pomaže bez ikakvih uslova onda je širenje meke moći a kad zapad zavrče uši i otima onda je širenje demokratije.Evo u ovo vrijeme jedni drugima otimaju sanitetsku opremu.Evo danas Turska dovlači pomoć u Srbiju i CG.

Haris
Gost
Haris

Isti tekst, ista kritika ali sad za Ameriku i zapad, ili ove nase domace, kad to uradite, ovaj portal je nezavistan, ovako je cisto prorezimski

Bnjj
Gost
Bnjj

Kako ovo liči na Cg. I kod nas se vlast hvali da je lider u regionu, demokratija, vladavina prava, investicije milijarde Eura a narod od svega 500 000ljudi živi teško, većina radnika prijavljena na minimalac, penzije bijeda, ni glavice luka ne proizvodimo, nemamo robne rezerve, ljude liječimo SMS porukama, volonteri pomažu više od državnih institucija. Izgleda da imamo mnogo zajedničkog… Više »

Окле
Gost
Окле

Како смијешма анализа. Овао, да се разумијемо, Русија је послала 11 авиона пуних оптеме и своје медицинсе раднике, то је чињеница. Пропагна је дуга ствар и нормално је да ће се показати Свијету као држава која је спремна и способна да помогне пријатељима у невољи. Србија рецимо није признала Крим, а Русија јој то ни не тражи. Док код нас… Više »

Send this to a friend