Ekonomija

Crna Gora bira biznis nekretnina umjesto razvoja turizma

Crna Gora se koncentrisala na vašarski turizam, a to nije dobro i ne daje rezultate koje ova sve privačnija turistička destinacija može da realizuje, kaže dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve Rade Ratković.

“Najbolji primjer možemo vidjeti u Budvi. Imamo dobre restorane, a u njima svjedoci smo gost naručuje riblju čorbu sa dvije kašike ili salatu od hobotnice sa tri viljuške. To znači da imamo goste kakve smo tražili, a da ponuda je upravo onakva kakva je tražnja. Kada je u pitanju Boka Kotorska, jasno je da smo je pretvorili u turizam niske potrošnje. Napravili smo vašarsku ponudu. Dobijamo goste koji to vole, kojima ne smetaju buka, svi ovi cirkusi i gužva i oni, u zamjenu za to, očekuju niske cijene. Dok se to ne promijeni u smislu kvalitativnog razvoja i u skladu sa Master planom, mi ćemo gubiti turizam”, tvrdi Ratković, dodajući da u Boki ima i svijetlih primjera.

Konstatuje da nam prijeti opasnost da počnemo da gubimo klijentelu “ako ne budemo vodili računa o buci, prekomjernoj gradnji, gužvi i sve učestalijoj pojavi pravog saobraćajnog kolapsa”.

“Uz blagoslov vlasti, napreduje izgradnja stanova i nekretnina. To je takozvani biznis nekretnina, a on je direktno suprotan razvoju turizma”, zaključuje Ratković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
rade, Rade
Gost
rade, Rade

Po Ratkovićevoj priči cio crnogorski turizam se svodi na Budvu i Kotor-Boku Kotorsku. Nije baš tako, vi ste, upravo, iz tih gradova krivi jer ste dopuštali takav nakaradni koncept anti turizma. Svi ste imali neki privremeni objekat od kojeg ste obezbjeđivali dodane prihode, a sad vam isto to smeta. Na kraju, vi ste bili osnivač partije Purka Ivančevića i imali… Više »

Navijac
Gost
Navijac

Rece Dekan Elitnog fakulteta. Kakvi fakulteti, takav i turizam. Ne smetat Vam Dr Ratkovicu sto je drzava dozvolila vasariste na polju visokog obrazovanja, ali vam smeta vasariste u turizmu. Ako ovo nije licemjerno, ne znam sta je.

Pele
Gost
Pele

Konačno da nego realno progovori, o pravoj temi na pravi način. Mada mislim da je kasno za ispravku, i da je naš turizam pošao po đavolu.

Leleku
Gost
Leleku

Lakse je prodati zemlju i krpiti rupe u budzetu, nego ulagati da se vrati.

Lugovi
Gost
Lugovi

Sve ovo znamo godinama i nikog nije briga.

Send this to a friend