Ekonomija

MMF: Izazov je zadržati usklađen budžet

Šef MMF misije za Crnu Goru Martin Petri kazao je da je budžet za narednu godinu usklađen sa Fiskalnom strategijom, a da će najveći izazov biti da se Crna Gora zadrži na ovom kursu.

On se danas sastao sa ministrom finansija Darkom Radunovićem i guvernerom Centralne banke Crne Gore Radojem Žugićem.

Na sastanku je bilo riječi o trenutnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na fiskalni i finansijski sektor, kao i o projekcijama za predstojeći period i izazovima na planu daljeg unapređenja ukupne ekonomske situacije u zemlji.

Petri je iskazao zadovoljstvo ostvarenim ekonomskim rastom Crne Gore u ovoj godini, dosadašnjim rezultatima fiskalne konsolidacije, kao i napretkom u segmentu finansijskog sistema.

“Budžet za narednu godinu usklađen je sa Fiskalnom strategijom, a istovremeno ste ostvarili odličan napredak kada su u pitanju reforme finansijskog sektora“, istakao je Petri.

Dodaje da će najveći izazov za Crnu Goru biti da se zadrži na ovom kursu.

“Neophodno je nastaviti implementaciju mjera fiskalne konsolidacije do uspostavljanja pune održivosti i stabilnosti javnih finansija“, istakao je šef Misije MMF-a.

Radunović je potvrdio da je neophodno istrajati sa implementacijom mjera fiskalne konsolidacije, uz paralelno sprovođenje reformi koje se odnose, prvenstveno, na penzioni i poreski sistem i finansiranje lokalnih samouoprava.

Žugić saopštio je da CBCG, kroz svoje aktivnosti, daje doprinos jačanju stabilnosti finansijskog, a time i ukupnog ekonomskog sistema. U tom pravcu, u kontinuitetu se sprovode aktivnosti na planu uvođenja najbolje bankarske prakse, snaženja supervizijsih kapaciteta i unapređenju regulatornog okvira kojim se uređuje bankarski sektor.

“Reforma legislative u ovom segmentu obezbijediće usaglašavanje domaće sa EU regulativom, ali i ojačati otpornost banaka i ukupnog realnog sektora na potencijalne rizike“, saopštio je guverner Žugić.

S.Đ.

Send this to a friend