Ekonomija

Crna Gora finansijski stabilna

CBCG

Za sada nema indicija da bi u narednom periodu mogao eskalirati bilo koji rizik koji bi imao sistemski uticaj i ugrozio finansijsku stabilnost zemlje, kazali su Pobjedi iz Centralne banke odgovarajući na pitanje da li ima bojazni da u tekućoj i 2019. može doći do eskalacija.

Centralna banka je, podsjetimo, nedavno usvojila okvir za vođenje makroprudencione politike koja predstavlja politiku očuvanja finansijske stabilnosti.

“Nivo sistemskih rizika, koji utiču na stabilnost finansijskog sistema, su ocijenjeni kao umjereni, uz prisustvo finansijskih izazova na individualnom nivou. Mjere iz makroprudencione politike su usmjerene na ograničavanje sistemskog rizika ili njegovo sistemsko širenje, čime se limitira učestalost poremećaja u pružanju ključnih finansijskih usluga. Ovakvim usmjerenjem politike identifikuju se i rješavaju rizici zajedničke izloženosti, koncentracije rizika, veza i međuzavisnosti pojedinih događaja koji mogu biti izvor ‘zaraze i prenošenja'”, objašnavaju iz CBCG.

Među rizicima su iz CBCG markirani neadekvatna međunarodna konkurentnost kao glavni uzrok sistemskih ranjivosti i nivo javnog duga.

“Imajući u vidu da je crnogorski finansijski sistem “bankocentričan, odnosno da banke dominiraju na finansijskom tržištu (tržištu novca, kapitala i osiguranja) izvori sistemskog rizika su bili naglašeni nakon krize, međutim danas je taj rizik u snažnom padu i ne očekujemo njegovo ponavljanje. Ali, preventivno djelovanje je kontinuirano kako bi se ovi rizici i dalje pratili. Savjet za finansijsku stabilnost je izdvojio fiskalne rizike i neadekvatnu međunarodnu konkurentnost crnogorske privrede kao potencijalne izvore sistemske ranjivosti. Naglašeno je da je, stoga, u narednom periodu i dalje potrebno usmjeriti pažnju nadležnih ka ovim izvorima ranjivosti kako bi se rizici držali pod kontrolom”, upozoravaju iz CBCG.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
daga
Gost
daga

“Za sada nema indicija za kolaps”financijske stabilnosti,a koga blefujete i PRIPREMATE za totalni raspad financijskog sistema u CG.E na sve ste “spremni”da izlazete ovaj narod.

Ovajonaj
Gost
Ovajonaj

Koji narod?

Send this to a friend