Ekonomija

Crna Gora i Albanija u Skadru o Studiji izvodljivosti za jadransko-jonski koridor

Prvi zajednički sastanak o Studiji izvodljivosti za jadransko-jonski koridor kroz Crnu Goru i Albaniju održan je juče u Skadru, a delegaciju naše zemlje predvodila je državna sekretarka Angelina Živković.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva podsjetili su da se Studija izdvodljivosti finansira iz grant sredstava Evropske unije, kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan u iznosu od 3,5 miliona eura.

“Na sastanku je predstavljena struktura buduće Studije izvodljivosti jadransko-jonskog koridora kroz Crnu Goru i Albaniju, odnosno progres tri faze projekta koje su u toku-istraživanje saobraćaja, identifikacija alternativnih ruta na trasi brze saobraćajnice kroz Crnu Goru i autoputa kroz Albaniju, te ocjena alternativa, kao i metodologija i kriturijumi koji će se koristiti prilikom multi-kriterijske analiz, koja treba da opredijeli finalne ishode Studije”, navode u Ministarstvu.

Na radnom sastanku su, pored predstavnika Ministarstva održivog razvoja i turizma, učestvovale kolege iz Albanije, predstavnici resornog ministarstva saobraćaja, konsultanti iz konzorcijuma IPF 5 koji rade na Studiji, Investicionog okvira za Zapadni Balkan WBIF, dok je Evropsku banku za obnovu i razvoj, vodeću finansijsku instituciju na ovom projektu, predstavljao Rade Ralević.

Sastanku su ispred Ministarstva saobraćaja i pomorstva prisustvovale i samostalne savjetnice u Direktoratu za državne puteve Hanja Dedijer Radinović i Sanja Čarapić.

Kako je najavljeno, sljedeći radni sastanak sa konsultantima i predstavnicima WBIF-a i EBRD-a će se održati ubrzo u Crnoj Gori.

Ž.N.

Send this to a friend