Ekonomija

Crna Gora i Kosovo potpisali nacrt sporazuma o prevozu putnika i tereta

Crna Gora i Kosovo potpisali su Protokol i parafirali tekst Nacrta sporazuma o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju, kojim se uređuju odnosi u prevozu na savremen način i istim se olakšava protok robe i putnika i uklanja niz administrativnih barijera.

Sporazum je potpisan na sastanku Mješovite komisije u oblasti međunarodnog drumskog prevoza između delegacija dvijed ržave. Crnogorsku delegaciju je predvodio Dalibor Milošević, a kosovsku Redžep Kadriju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, sporazum predstavlja novi pravni i regulatorni okvir u ovoj oblasti i istovremeno je izraz suvereniteta dvije države u oblasti saobraćaja.

“Takođe je dogovoreno da se u julu mjesecu tekuće godine pristupi potpisivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Kosovo o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta. Na sastanku je bilo riječi o razvoju i unapređenju saradnje u oblasti drumskog saobraćaja, posebno pravilima za obavljanje prevoza putnika kako u linijskom tako i u vanlinijskom drumskom saobraćaju, razmjeni iskustava u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji, kao i međusobnoj podršci u realizaciji infrastrukturnih projekata od obostranog interesa”, navode iz Ministarstva.

Crnogorska delegacija je, kako ističu, informisana od strane kosovskih kolega, a vezano za problem naplate graničnog osiguranja od autoodgovornosti da se radi na rješavanju predmetne barijere te smatraju da će se u toku ove godine iznaći rešenje za ovaj problem.

“Kako ovaj namet znatno poskupljuje troškove prevoza kako tereta tako i putnika, u interesu obje države je rešavanje istog. Pošto predmetna problematika nije u nadležnosti ministarstava saobraćaja,  u cilju rješavanja ovog problema i ukidanja administrativnih procedura za prevoznike i građane obje države, konstatovano je da se takođe vode intenzivni bilateralni razgovori između nadležnih ministarstava finansija”, kaže se u saopštenju.

Delegaciju Crne Gore prilikom boravka u Prištini je primio ministar infrastrukture  Pal Lekaj, na sastanku je još jednom potvrđen obostrani interes za realizaciju projekta izgradnje novog puta koji će povezivati Crnu Goru i Republiku Kosovo, odnosno opštine Rožaje i Peć.

“U cilju preduzimanja konkretnih koraka delegacije su razmijenile informacije vezane za formiranje tehničkih timova koji će se u najskorijem vremenu sastati radi tehničkog ispitivanja idejnog rešenja za predmetni projekat, nakon čega se očekuje izrada i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između dvije države”, saopštili su iz Ministarstva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Evropljanin
Gost
Evropljanin

Неће ова издаја дуго трајати.

Њего
Gost
Њего

свака част, на Видовдан… по налогу шефова… “… свак се роди да по једном умре, част и брука живе довијека…”

Send this to a friend