Ekonomija

Crna Gora i Rumunija potpisuju ugovor o socijalnom osiguranju

Crna Gora i Rumunija potpisaće Sporazum o socijalnom osiguranju, kojim će se uspostaviti međunarodno-pravni sistem u socijalnom osiguranju između dvije države, odnosno koordinacija između njihovih sistema socijalnog osiguranja, saopšteno je tokom današnje posjete ambasadora Rumunije Ferdinanda Nađija sa ministrom rada i socijalnog staranja Kemalom Purišićem.

“Važno je istaći da će se ovim sporazumom omogućiti usklađena primjena nacionalnih zakonodavstava država ugovornica u oblasti socijalnog osiguranja, čime se garantuje jednak tretman državljana, odnosno osiguranika obje države ugovornice u okviru nacionalnog zakonodavstva, zatim obezbjeđuje očuvanje stečenih prava, te garantuje isplata davanja u slučaju promjene prebivališta u drugu državu ugovornicu”, istakao je Purišić.

Ministar je naveo i da Crna Gora nastoji da harmonizuje propise i usvoji najbolje prakse od institucija EU, zaključivši da je uloga Rumunije na tom planu vrlo značajna, posebno imajući u vidu da je ta zemlja 1. januara preuzela šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom, tokom koga će, prema ranijim najavama iz Bukurešta, među prioritetima biti Zapadni Balkan i proširenje Unije.

Sagovornici su istakli sadržajnu i kvalitetnu saradnju dvije države na mnogim projektima, uključujući i one u oblastima za koje je nadležno Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Send this to a friend