Ekonomija Izvještaj Svjetskog  ekonomskog foruma

Crna Gora ima bolju aerodromsku infrastrukturu od Slovenije, Srbije, BiH i Sjeverne Makedonije

Crna Gora se nalazi na 60-tom mjestu po kvalitetu aerodromske infrastrukture. Od zemalja bivše Jugoslavije ispred nas je samo Hrvatska, dok smo iza sebe ostavili Sloveniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Sjevernu Makedoniju. Ovo se navodi u izvještaju Svjetskog  ekonomskog foruma koji je objavio „The Travel & Tourism Competitivness Report“, a prenosi portal EX YU Aviation.

Izvještaj detaljno analizira konkurentnost država u području turizma, u kojem se ocjenjuje i rangira konkurentnost 140 zemalja tj.njihova privreda, a koji je sastavljen od 14 pokazatelja, od čega je jedan vazdušni saobraćaj.

U tom izvještaju iz 2019. godine, za Hrvatsku je naznačeno da ima najveći kvalitet aerodromske infrastrukture u bivšoj Jugoslaviji, a odmah iza nje nalazi se Crna Gora.

U posljednje dvije godine otvoreni su novi aerodromski terminali u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu. Takođe, u poređenju sa posljednje dvije godine vidi se veliki napredak zemlje. Kao rezultat toga, Hrvatska je premašila Makedoniju koja je bila na vrhu liste od 2015. godine. Sve zemlje, izuzimajući Sjevernu Makedoniju i Sloveniju, ostvarile su napredak u odnosu na posljednje dvije godine. Kosovo nije bilo obuhvaćeno izvještajem.

Hrvatska se u svijetu nalazi na 44. mjestu s aspekta svoje aerodromske infrastrukture, sa prosječnom ocjenom 3,6. Odmah zatim je Crna Gora, koja je zauzela 60. mjesto, Srbija 76., Slovenija 81. i Sjeverna Makedonija 89.mjesto.

BiH zaostaje na listi, zauzimajući 110. mjesto sa prosječnom ocjenom 2.0.

S obzirom da Svjetski ekonomski forum nije dao pojedinačni detaljni izvještaj za svaku zemlju kao ni za njihova mjesta,  u slučaju  Srbije zabilježeno je da su „smanjenjem cijena karata i aerodromskih taksi dodatno se unaprijedila ukupna konkurentnost cijena zemlje. U skladu sa ovakvom unaprijeđenom otvorenošću i manjim troškovima, infrastruktura za vazdušni saobraćaj te zemlje takođe je unaprijeđena s obzirom da veći broj aviokompanija počinje sa obavljanjem letova u zemlji i percepcija kvaliteta aerodromske infrastrukture postala je znatno pozitivnija“.

Svjetski ekonomski forum uzima u obzir nekoliko ključnih oblasti prilikom sastavljanja izvještaja o kvalitetu aerodromske infrastrukture, a to su: kvalitet infrastrukture vazdušnog saobraćaja, raspoloživa sjedišta po kilometru na domaćim letovima, raspoloživa sjedišta po kilometru na međunarodnim letovima, odlasci tj.broj polijetanja aviona na 1.000 stanovnika, broj aerodroma sa najmanje jednim planiranim letom na milion stanovnika u  gradskim naseljima i broj aviokompanija koje obavljaju letove. 2/3 podataka u izvještaju obezbijedile su međunarodne organizacije, a 1/3 je  dobijena na osnovu anketa sprovedenih na uzorku od 15.000 menadžera i direktora na godišnjem  nivou u svim privredama koje su obuhvaćene procjenom.

Anketa predstavlja jedinstven izvor uvida u kritične aspekte turističke konkurentnosti. Podaci za ovogodišnji izvještaj sakupljani su tokom 2017. i 2018. godine.

M.D. 

94

avatar
1000
57
37
0
 
70
Nije bitnomariusPedjaMehoCar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marius
Gost
marius

Ja jedno znadem. Čim predam prtljag do ulaska u avion ćore mogu stić. A kad se većem, vazda i do vijeka me stra da ne zalutam, i vazda mi na um padne oni Grk te je danima luta po onom aerodromu, mislim da u Nemačku nedje to bješe. Toliko o tome.

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Šišamo region na svim listama. Po Credit Suisse mapi Evrope odrasla osoba u CG u prosjeku ima 25 hiljada dolara imovine, Srbija ima samo 11 hiljada po stanovniku BiH 14 hiljada, čak i Albanija ima 17 hiljada. Tik smo iza Hrvatske po prosjeku EU standarda. Oni su na 61%, a mi na 57%. Ispred smo članice EU Bugarske koja je… Više »

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Aj podji do srbije na deset dana pa sam vidji dje je bolje, iste plate a sve jeftinije 50 posto.

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Ja sam obična radnička porodica u PG. Sve u stanu od namještaja, tehnike, garderobe nabavljeno u zadnjih nekoliko godina, i to podosta skupe stvari, a imamo u banci desetine hiljada evra. Nema šta da idem u Srbiju. Znam da kad sam bio u jednom gradu Šumadiji kod rodbine da su mazali kečap i majonez na parčad hleba za doručak i… Više »

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

Ti kupio novo pa još’klimatizovano’.. auto..od radničke plate u PG….Najači si Bot Sendvičar na svijet.

Marv
Gost
Marv

@Nije bitno Au brate al ti zivis u pecini …

Car
Gost
Car

Nije bitno- Imao si i za klimu. Svaka čast, tebi je baš dobro. Jesi li kupio i nov tv???

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Care jesam LG,a mobilni sam Samsung stvarno, eto nisam Jabuku,ne volem.

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Trt milojka ne širi dezinformacije, da ne kažem laži. Sve je u Srbiji skuplje, a pogotovo u Bg…

Meho
Gost
Meho

Evo ti jos malo statistike kad je volis, najnizi minimalac u regionu, najnizi rast plata u zadnjih 5 godina (0,1%, kad volis da poredis Srbiju onda evo ti ovo, kod njih 10% za godinu), najvece kamatne stope u regionu, najveci dug u BDPu u regionu (preko 80%, evo ti opet Srbija 50%), najniza prognoza rasta u regionu u narednih 3… Više »

Sveti Petar
Gost
Sveti Petar

Isti djavo u CG i Srbiji, te brojke namješta kako kome treba. A zapravo brojke nam ne trebaju, vidimo sve sami kad se okrenemo oko sebe

Meho
Gost
Meho

Evo sad citam, povecali u Srbiji minimalac za 11%, a prosle su vec povecali za 5%. Znaci sad im je minimalac 255 evra. Jel znas koliko je u CG? Nama obecali povecanje na 200 jos u junu i dalje nista. E sad da li znas koliko ce nama trebati da povecamo na 255, minimum 2-3 godine da nam ekonomija ide… Više »

Alternator
Gost
Alternator

Cova jes letio dje ti u region uplati sebi pa prosetaj da se uvjeris

Alternator
Gost
Alternator

Od Ljubljane je bolji Tg bas sam se iznenadio da je tako mali aerodrom

crnogorac
Gost
crnogorac

Siguran sam da je tako!

kefalica
Gost
kefalica

Pane 10cm snijega u PG, ne može avion slećeti narednih nedelju dana, boli li vas dok ovo pišete, mene nešto baš…

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Piše SVJETSKI EKONOMSKI FORUM! Boli li tebe što ovo oni stranci iz svijeta pišu? To je prabo pitanje. Ovo NIJE tekst CDM-a druškane.

Meho
Gost
Meho

@Nije bitno U tom izvjestaju, ciji se jedan mali dio navodi ovdje, Srbija je proglasena najbrze rastucom i zemljom koja je najvise napredovala u Evropi. Izvjestaj je o konkuretnosti u tuzimu iz 2019 … Alo Srbija i turizam…

Čova
Gost
Čova

E svašta ćeś pročitati ođe na CdM bože me sačuvaj da nijesam svojim očima viđeo pa da povjerujem u ovo bože me sačuvaj

NIKOLINA
Gost
NIKOLINA

Nema ovakih aerodruma u svijet, najmodernije tehnologije koriste. Cim zadje sunce elektronika zabranjuje sletanje i poletanje aviona

Cicas
Gost
Cicas

Smjesno da smjesnije nemoze biti

Meho
Gost
Meho

Ahahahahaha hahaha

Navijac
Gost
Navijac

Ova dva hangara 😂😂😂😂

Roro
Gost
Roro

I imamo peticu iz Likovnog,a oni četvorke.

eto
Gost
eto

Hahahaha.Tivat je obična baraka,glibava i spolja i iznutra.Parking je malo reći smiješan.Niđe automata no kad te baba Đoka pušti onda izađeš a to je rijetko u onih 15 min free.Putnici i ovi što ih čekaju kisnu a i peku se po auncu.

Sanja
Gost
Sanja

Pa treba to prodati i pretvoriti u stanove za kadrove iz Rozaja

Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Ranka mnogo lakše kaže da.

Send this to a friend