Ekonomija Monstat saopštio podatke za period januar-mart

Crna Gora izvezla robu vrijednu 88,5 miliona eura, uvoz 535,8 miliona

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za period januar-mart 2020. godine, prema preliminarnim podacima iznosila je 624,3 miliona eura, što ukazuje na rast od 1,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz Monstata.

Izvoz robe imao je vrijednost od 88,5 miliona eura, a uvoz 535,8 miliona eura. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio manji za 5,6 odsto, a uvoz veći za 2,3 odsto

Kako je saopšteno iz Monstata, pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,5 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 17,9 procenata.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljeni Mineralna goriva i maziva (sektor 3), u iznosu od 22,2 miliona eura (koji čine: Električna energija – 18,1 mil. eura, Nafta i naftni derivati – 2,8 mil. eura i ostalo).

U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 121,5 miliona eura (koji čine: drumska vozila – 37,2 miliona eura, električne mašine, aparati i uređaji – 26 miliona i ostalo).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su: Srbija (20,2 miliona eura), Slovenija (12 miliona eura) i Mađarska (8,8 miliona eura).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su: Srbija (96,7 miliona), Njemačka (51,2 miliona) i Kina (48,8 miliona eura). Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Kad se ovako izdvojeno posmatra, ispalo bi da bismo za 6 godina ostali bez ijednog eura u Državi. Treba posmatrati cjelinu ulaza i izlaza para, da bi se dobila jasna slika. Na primjet, strane investicije (kupovina stanova i drugih nekretnina, firmi) su suštinski izvoz, ali ekonomisti to razdvajaju, jer roba ne izlazi iz zemlje.

Bnjj
Gost
Bnjj

Lider u regionu.

Jedan je Milo
Gost
Jedan je Milo

od ovog uvoza da maknes samo 50 miliona za vodu osjetilo bi se umnogome u budzetu cg.. ali neeeee neko mora da se ugradi!!! zasto na pumpama po CG na rafovima nema domacih proizvodjaca vode, zasto na Ininim pumpama (koje ovih dana nicu na svakih kilometar kao pecurke) imate 10 voda iz srbije a samo 1 iz CG!!?????

Animus
Gost
Animus

Evo pokazatelja stanja nase ekonomije, svaka druga prica je suvisna…”mi cemo ov, mi cemo ono, sad cemo unaprijediti, sad ce mo investirati…” Ma sta cete investirati, bez u sebe! Ljudi, glasajte i dalje…ugodnu i mladost i starost zelim…ali tesko.

Send this to a friend