Ekonomija

Crna Gora je top destinacija i za turiste sa Zapada i za Ruse

Kada govorimo o finansijskim pokazateljima, prema podacima Centralne banke Crne Gore, prihod od turizma u prošloj godini, samo od inostranih gostiju, iznosi oko 901 milion eura, što je rast od 7,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Kada se uzme u obzir i prihod ostvaren od domaćih turista dolazimo do ukupne cifre od oko 960 miliona, odnosno porasta od 8,9 odsto u poređenju sa 2016. godinom kazala je za Pobjedu direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Zeljka Radak Kukavičić dodajući da će se taj trend rasta nastaviti i ove godine i da ćemo imati i bolju i dužu sezonu.

Kako ona dalje navodi, generalno turistička sezona 2017. godine se može okarakterisati kao rekordna prema svim parametrima, kako fizičkim, tako i finansijskim.

“Nastavljen je trend rasta turističkog prometa, koji nas prati već više od deceniju, a samim tim i ostvareni prihodi su veći”,  kazala je Radak-Kukavičić.

Ukupan broj evidentiranih turističkih dolazaka, prema podacima Monstata, iznosi više od dva miliona, što je više od 10 odsto u poređenju sa 2016. godinom, a ukupan broj ostvarenih noćenja je skoro 12 miliona, što je takođe porast od oko sedam odsto.

“Budući da smo već u prethodnoj godini ostvarili blizu milijardu eura prihoda od turizma, a da interesovanje za našu destinaciju raste, prema informacijama turističke privrede turoperatori traže više kapaciteta nego prethodne godine, o čemu govori i pomenuti veći broj najavljenih avio linija, te da prve organizovane grupe turista ovih dana stižu u Crnu Goru, izvjesno je da ćemo zadržati trend rasta turističkog prometa, a time i prihoda i premašiti prošlogodišnje rezultate, kako u pogledu prihoda, tako i u pogledu trajanja sezone”, kazala je sagovornica ovog lista dodajući da su u odnosu na 2005. godinu prihodi od crnogorskog turizma učetvorostručeni.

zeljka-radak-kukavicic.jpg

“Konstantan rast prihoda, koji bilježimo iz godine u godinu, rezultat je kontinuiranog rada na unapređenju ponude, obogaćivanju turističkog proizvoda, stvaranju uslova za bolju saobraćajnu povezanost i u konačnom, promociji destinacije i njenom pozicioniranju na turističkoj mapi svijeta”,  kazala je Radak-Kukavičić.

Kreiranjem specifičnih ponuda, kako objašnjava, koje su šansa za privlačenje turista u periodima van glavne turističke sezone, otvaraju se vrata gostima iz zapadnoevropskih i skandinavskih zemalja koji preferiraju ovaj vid odmora, u čemu vidimo potencijal za produženje sezone.

Potencijal za produžetak sezone vide u obogaćivanju ponude za aktivni turizam, osnaživanju Crnogorskog kongresnog biroa kao okvira za privlačenje događaja iz oblasti MICE turizma, čemu posvećuju posebnu pažnju kada je u pitanju promocija, prije svega kroz učešće na specijalizovanim sajmovima i prilagođavanje promotivnih aktivnosti zahtjevima tržišta.

“Tako smo prilikom promocije na sajmu u Berlinu akcenat stavili na ponudu turizma orijentisanog na prirodu, budući da je taj vid ponude posebno interesantan njemačkim turistima, a u Moskvi na tzv. ,,sunce i more ponudu jer ruski turisti većinom biraju našu destinaciju upravo zbog pasivnog odmora, opuštanja i zabave”,  kazala je Radak Kukavičić.

Tržišta

“Uz tradicionalnu dobru posjetu iz zemalja regiona, na prvom mjestu iz Srbije, daje nam za pravo da očekujemo još jednu uspješnu turističku sezonu. Zadovoljstvo mi je što mogu reći da je, prema utiscima sa sajmova, evidentno da je interesovanje za Crnu Goru kao turističku destinaciju u porastu, o čemu najbolje govori i sve veći broj turoperatora koji u svojim katalozima nude aranžmane za našu destinaciju, kao i sve veći broj novih avio linija i avio kompanija”, kazala je Radak-Kukavičić.

Sto se tiče ruskog tržišta, koje značajno učestvuje u turističkom prometu, najznačajniji ruski turoperatori koji u svojim programima nude Crnu Goru, na osnovu dosadašnjeg interesovanja, kako dodaje naša sagovornica, najavljuju dobru sezonu i očekivanja su da će broj turista iz ove zemlje biti u porastu.

Pored redovnih letova ruskih avio-kompanija tokom godine, ona ističe da10 ruskih avioprevoznika najavljuje i dodatne rotacije ka Crnoj Gori tokom ljetnje sezone, u periodu od 26. maja do 30. septembra.

“Očekujemo nastavak pozitivnog trenda i sa tržišta Holandije zahvaljujući ponudi i čarter letovima najvećeg turoperatora sa ovog područja TUI Holandija, koji će i ove godine u periodu od maja do oktobra sa dva leta nedjeljno, povezivati Amsterdam i Tivat. TUI Francuska najavljuje čarter letove u periodu od maja do oktobra iz Meca, Lila, Liona, Nanta i Pariza ka Podgorici, dok TUI Skandinavija jača svoje prisustvo u Crnoj Gori letovima iz Helsinkija, Kopenhagena, Stokholma i Osla u periodu od 20. maja do kraja septembra. Kada je u pitanju Skandinavija, novina koja će obilježiti ovu turističku sezonu je da će i turoperator ,,Tomas Kuk dovoditi goste sa ovog tržišta”,  kazala je Radak Kukavičić

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ernesto Che
Gost
Ernesto Che

Mirisi kanalizacije.Taj divan miris se osjeti kod Mase i na svim raskrsnicama.Nocu nailaze talasi mirisa .Od lijepe ciste PG jedino sto osjecate je SMRAD.Tako je i na primorju a i drugi gradovi imaju svoj pecat.Toliko zgrada na malom prostoru ima sindrom AcapulcaTurizam je nesto vise od hotela.

Nik
Gost
Nik

Putevi putevi…gospodaru

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Mane donio sam odluku da samo mogu da popijem u isključivo odabrano društvo i mjesta kao što si svajcarska itd. 😄😃😄😃😄😃😄😃😄😃😄

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Dje je kafić wizard tu sam vidio najljepsu crnku samo ga slabo lomi latinski. 😄😃😄😃😄😃😄😃😄😃😄

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Minja ti si se dugo zabavljao sa izetom. Što ste raskinuli 👍

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Minja stezi kaiš dva eura dnevno. Trebao si filipa poslušati 👍

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Anka dala je tebe majka milionce 😄😃😄😃😄😃sad pjevas 😄😃😄😃😄😃😄odvratila si ti mene sa markom i dusanom ipak smo mi četnički izdajnici. Interesuje me dje je dragi ja nisam znao da je lud.

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Daj milane ocemo da se čujemo sa petrom 10 godina se nisam čuo sa djedom. Uzeli ste mu telefon.

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Kad bi legalizovali marihuanu onda bi turisti i manastir ribnjak posećivali. 😄😃😄😃😄😃😄😃

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Trebalo je legalizovati marihuanu u ljekovite svrhe.

Albatros
Gost
Albatros

Prvo CG turisticki, sem par luksuznih lokacija, nema sta da ponudi Zapadu. Nivo turizma u CG je dobar jedino Rusima i do skoro Srbima. Kako Srbima skace standard oni sve vise idu u Grcku. Zapad nema potrebe da dolazi u CG pored Grcke, Italije i Spanija (koja je njihova top destinacija). Spanija je par svjetlosnih godina ispred CG u turizmu.… Više »

Blavor
Gost
Blavor

Slabo ti to poznavanje turizma nesto ide. Rusi obozavaju CG, slican narod, osjecaju se kao kod kuce u sunce okupanoj zemlji, sa ljepotama mora i planina, dolazi ih svake god sve vise i vise. Proslog ljeta je primjetan porast turista sa zapada, ali oni biraju maj, jun, sep, oktobar, da na miru uzivaju.

Albatros
Gost
Albatros

Nema sta da poznajes imas statistiku, ne pricam ja o ljubavi nego o broju. Ako stavis samo Majorku sa CG i pogledas broj letova iz zapadnih zemalja, valjda ti je jasno. Cak je i drasticno i po pitanju Rusije u korist Majorke. Pristup turizma se mora mijenjati to ce ti svako reci ko je otisao u Spaniju i CG. Nije… Više »

Blavor
Gost
Blavor

Pa ako gledas statistiku, onda si mogao da vidis da je prosla sezona bila jedna od najboljih u poslednjih 10god,poredis Majorku, onda uporedi Majorku sa Rimom ili Parizom, pa ce neko slican tebi rec da je u Majorci ocajan turizam ako se uporedi sa Rimom npr…

Otvorene oci
Gost
Otvorene oci

Ocekujemo li to turiste iz “male” Rusije kojoj smo uveli sankcije? Jadni li smo.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Nikad nijesam vidio da domaći rusofili razgovaraju sa ruskim turistima. Sve neke zatucane seljačine što komuniciraju samo sa svojima iz sela.

Andrija
Gost
Andrija

Na primorju su takva zagusenja u saobracaju da ljudi gube letove …..npr. od Kotora do Tivatskog aerodroma (8 km) putuju sat vremena……
Jonsko jadranski put pod hitno!!!

Seki
Gost
Seki

Što ne otvorite liniju wizzair iz Švedske od Malmea do Podgorice

Albatros
Gost
Albatros

Zato sto se Wizzair ne ispalti, ne tovara to CG….

Džoni Racković
Gost
Džoni Racković

Top 😀 😀 😀
Isti vi koji 365 dana godišnje trujete ljude antiruskom propagandom ste sad našli da pozivate Ruse i da ih oduševljeno dočekujete…

Čevo
Gost
Čevo

Nema anti ili za, kad to shvatis krenut ce ti…

Svetinja
Gost
Svetinja

Koja si ti avetinja.

Gramat
Gost
Gramat

Top? Da nije minobacač?

Send this to a friend