Ekonomija

Crna Gora može da dostigne stopu rasta od pet odsto

Ilustracija

Crnoj Gori je neophodna stopa rasta od pet odsto, koju može i treba da dostigne vrlo brzo, jer će na taj način mnoge probleme bolje i brže savladati, ocijenio je redovni profesor Ekonomskog fakulteta, Božo Mihailović.

“Moramo sve da učinimo da se iz tekućih prihoda vraća dio javnog duga, ali to nije moguće sa ovakvim stopama ekonomskog rasta koje je Vlada u naredne tri godine projektovala od 2,8 odsto. Bilo je osnova da se projektuje veća stopa rasta pod pretpostavkom da se poveća zaposlenost i ubrza prestrukturiranje”, kazao je Mihailović u intervjuu Pobjedi.

Mihailović, koji je i predsjednik Komisije za doktorske studije, kazao je da će Crna Gora prošlu godinu završiti sa relativno visokom stopom ekonomskog rasta od najmanje četiri odsto, ali da joj je potrebna stopa od pet odsto.

On je rekao da su rizici brojni – od vraćanja dugova, inflacije, nelikvidnosti privrede, nezaposlenosti, niske pokrivenosti uvoza izvozom.

“Dobro je što imamo talas pozitivnih kretanja u bruto domaćem proizvodu (BDP), visoke prihode i bolju strukturu gostiju u turizmu. Ali, moramo dati vjetar u leđa stopi privrednog rasta i zapošljavanju, ali i shvatiti da svaka vlada, pa i naša, ima ograničene mehanizme i da ne može sama”, dodao je Mihailović.

Prema njegovim riječima, javni dug od 2,5 milijardi eura je složen, težak, ali nije nesavladiv problem.

“Uostalom, mi ga moramo savladati i druge nam nema. Niko nam ga drugi neće savladati. Sad je došlo na naplatu ono kad smo se prije nekoliko godina zaduživali olako po visokim kamatnim stopama od osam odsto. Danas su naš glavni teret euroobveznice, koje iznose milijardu eura”, smatra Mihailović.

Novo zaduživanje, kako je poručio, može biti samo za kapitalne projekte.

Mihailović smatra i da je nezaposlenost veliki problem, i da se ne može riješiti odjednom, jer je preko 50 hiljada nezaposlenih, odnosno preko deset hiljada sa visokim obrazovanjem.

“Za poštovanje je da je stopa zaposlenosti u prošloj godini porasla na 48 odsto sa 46,25 u 2016, ali je to nedovoljno. Veliki strukturni problem je odnos između ponude i potražnje radne snage. On se mora rješavati prekvalifikacijama i dokvalifikacijama”, objasnio je Mihailović.

Potencijalni problem u Crnoj Gori je, kako je rekao, i inflacija.

“Mi smo ranije imali i deflaciju, a po nekim pokazateljima inflacija se sada kreće oko 2,3 odsto, a po drugima skoro tri odsto. Mjesečna inflacija se povećava. To je već za brigu”, ocijenio je Mihailović.

On je dodao da ni jednoj zemlji, pa ni Crnoj Gori usluge ne mogu da nadomjeste razliku uvoza i izvoza u proizvodnji.

“Mi to moramo da shvatimo. Zato treba da forsiramo proizvodnju. Moramo kolač da povećamo, pa ćemo onda lakše da dijelimo i da svi budu zadovoljni. Crna Gora mora da se okrene svojim resursima”, saopštio je Mihailović.

Komentarišući Montenegro Airlines (MA), Mihailović je rekao da potpuno razumije “hodanje po žici” kad je u pitanju ta kompanija.

“Samo postavimo pitanje šta bi bilo sa Crnom Gorom da nemamo milijardu eura od turizma. Dalje ništa ne moramo da pitamo”, zaključio je Mihailović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
prk ti je
Gost
prk ti je

Nemojmo rasti kukala vam majka, ocete opet neke kredite da dizete pa ocete.

Ljubo
Gost
Ljubo

ZASTO SE SADA JAVLJA PROFESOR KADA GA JE PORAZIO PROFESOR VUKOTIC I NAMETNUO SVOJE IDEJE CUTAO JE KAO ZALIVEN.

Freemontenegro
Gost
Freemontenegro

Crna Gora ide onim istim putem kojim je isla za vrijeme kralja Nikole, a to je u sve vecu nemastinu i vece rasulo. Nema nama pomoci, vlast nije briga za narod ni za drzavu. Nju jedino intresuje da sto duze vlada pa cak i po cijenu da CG zbog takvih odluka ponovo nestane sa lica zemlje kao nekad upravo zbog… Više »

3x82 milijar🌎
Gost
3x82 milijar🌎

Evo prva stvar naučite da pravite kafu to vam je odma 300 eura od domaćih gosti. Tu odma dolazi šećer u kesice i med u kesice. Napravite čaj domaći. Posluži domaći sok. Posluži domaću vodu. Posluži domaće dobro vino. Eto toliko za barove. Ima tu posla da se radi samo treba zapet.

3x82 milijar🌎
Gost
3x82 milijar🌎

Ja se nadam u turizam. Da se svako mjesto osposobi blizu mora u crnoj gori. I nadam se domaćoj poljoprivredi što proizvedemo to kupimo. I nadam se većem broju stanovnika sa tim sto bi se razvili gradovi i bilo bi raznih kvartova bogatih srednjih siromašnih ali da svi trguju i da imaju da pojedu. Izvodljivo domaćom ekonomijom i zasadima i… Više »

3x82 milijar🌎
Gost
3x82 milijar🌎

Stiže stan u bar i porto montenegro da vas pojačamo malo. Leba ne tražim u crnu goru tj posao. Ne da ga niko. Mi kažemo u inostranstvo trbuhom za kruhom.

amo
Gost
amo

Evo rece neki dan,a i cdm je pisao o tome Miomir M. MUGOSA da su naplatili 936 miliona od poreza.pa neka vrate sto su zaduzili za auto put i eto vraceno 40% ukupnoga duga.

Aust
Gost
Aust

Ja sam prost covjek, ne razumijem se u te stope rasta. Znam samo da mi je od 1. Januara plata ista, a hrana do 20% skuplja.

apsurd
Gost
apsurd

Samo ti glasaj i uživaj.

Dragan
Gost
Dragan

Profesore. Konkretno. Primitke Budžeta treba podići na preko 2 milijarde. Pojačati fiskalnu disciplinu, rad Inspekcije (40000 ljudi radi na crno). Povećati elektro energetske kapacitete: TE 2 , 5 HE na Morači, ugradnjom 8 agregata u HE Perućica, prevodjenjem Zete u Slano, HE Komarnica i napokon vratiti vodno blago Bilećkog jezera izgradnjom HE Risan i vratiti sudskim putem milijarde po ovom… Više »

Darko
Gost
Darko

Ha ha ha ,,,, ovo je sjajno ali nije moguce !
Zasto Crnogorci imaju potrebu da preuvelicavaju gotovo sve ?

Brano
Gost
Brano

Jedino je istina što Dragan kaže lako izvodljivo,samo se pitam što se ne kreće u te projekte

cinik
Gost
cinik

Izglasaće Skupština na predlog Brajovića i 7%, 8%,… koliko se naredi.

Send this to a friend