Ekonomija ekspert iz oblasti turizma Robert Di:

Crna Gora na vrhu liste destinacija koje posjećuju turisti iz Velike Britanije

Foto: NTO CG

Imajući u vidu značaj tržišta Velike Britanije za crnogorski turizam, kao i rastuće trendove kada je u pitanju turistička posjeta sa ovog, ali i sa tržišta SAD, a u cilju edukacije prvenstveno turističke privrede, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore organizovala je, 22. novembra, radionicu na temu “Trendovi putovanja na tržištima engleskog govornog područja”.

Tom prilikom, kako je saopšteno, direktorica NTO CG  Ana Tripković Marković je poručila da tržište Velike Britanije predstavlja tradicionalno važno tržište sa ogromnim potencijalom za crnogorski turizam što je, kako je istakla, pokazala i ova ljetnja turistička sezona tokom koje je do kraja avgusta zabilježen dolazak oko 52 000 britanskih turista koji su ostvarili oko 270 000 noćenja, što je oko četri puta više u odnosu na isti period prethodne godine.

Takođe, kako dodaju, istakla je da i kod tržišta Sjedinjenih Američkih Država “bilježimo odlične rezultate”, te da smo ove godine imali “dvostruko više turista u odnosu na prethodnu godinu”.

„Upravo, rukovođeni ovim rezultatima u NTOCG intezivirali smo promociju na ovim tržištima i organizovali ovu radionicu kako bismo upoznali turističku privredu i lokalne turističke organizacije sa trendovima i spremno odgovorili zahtijevima ovih tržišta u narednoj i sezonama koje dolaze. Između ostalog, planiramo 28. avgusta da budemo prisutni na godišnjoj konferenciji američkih i kanadskih turoperatora, koja se ove godine održava Ostinu. NTO CG smatrala je značajnim da organizuje jednu ovakvu radionicu, te smo pozvali lokalne turističke organizacije i privredu koji su se odazvali u velikom broju da danas čuju nešto o tome kako treba pristupiti tržištima englesko govornog područja“, kazala je Tripković Marković.

Radionicu je vodio konsultant i ekspert iz oblasti turizma Robert Di (Robert Dee) iz Velike Britanije, koji je dugi niz godina bio na visokim pozicijama u turističkoj industriji, u renomiranim kompanijama kao što su Radisson Hotels, Independent Coach Travel i Evropska turistička asocijacija ETOA.

Tokom predavanja Robert Di je istakao da je prema podacima Svjetske turističke organizacijje (UNWTO) Crna Gora u prvoj polovini ove godine “pozicionirana na prvom mjestu na listi destinacija koje posjećuju turisti iz Velike Britanije”, dok je na šestom mjestu kada su u pitanju međunarodna putovanja.

,,U Crnoj Gori svuda vidim potencijal. To je jedna od onih fantastičnih destinacija koje su male, ali sadržajne. Imate fantastične plaže, nevjerovatne planinske pejzaže, vaše primorje je sjajno, posebno Bokokotorski zaliv. Na sjeveru imate nacionalne parkove, Durmitor i dolinu Tare. Zaista, nevjerovatni predjeli sa odličnom ponudom. Vaša kultura i istorija su jedinstvene. Tu se ističu Cetinje i Kotor, sa svojim UNESKO nasljeđem. Zaiste nudite mnogo toga za turiste koji dolaze iz Velike Britanije, a koji vole da uživaju i istražuju. Turisti iz Velike Britanije rado posjećuju vaše primorje. Čuli su za Herceg Novi, Kotor, Tivat, rado odmaraju tamo, kao i u Budvi, koja je dobro poznata domaćim turoperatorima i koju svrstavaju u svoje itinerere“, poručio je Robert Di.

NTO CG je organizovala i studijsku posjetu Roberta Dija, koji će tokom boravka u destinaciji imati priliku da uživa u Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Baru, Kolašinu, Žabljaku i vinskom podrumu Šipčanik, gdje će degustirati kvalitetna crnogorska vina. Takođe, planiran je obilazak Crnog jezera i kanjona rijeke Tare, kao i poznatih turističkih lokaliteta na primorju.

Podršku organizaciji ove studijske posjete dali su i lokalne turističke organizacije Kotora i Bara, hoteli Blue Kotor Bay, Bianca Resort and Spa, One and Only Portonovi, Regent Porto Montenegro i Plantaže 13. jul.

Send this to a friend