Ekonomija

Crna Gora napredovala na Moody’s listi, izgledi iz stabilnih promijenjeni u pozitivne

Kreditna rejting agencija Moody’s je u novom izvještaju potvrdila ocjenu rejtinga B1 za Crnu Goru, uz značajnu izmjenu outlook-a sa pozicije “stabilan” u “pozitivan”“. Navedena izmjena signal je povjerenja investitora u ekonomski napredak naše zemlje, kao i podrške mjerama stabilizacije javnih finansija koje sprovodi Ministarstvo finansija i Vlada Crne Gore, saopštenoje iz Ministarstva finansija.

Prema procjenama analitičara pomenute agencije, ključni pokretači za promjenu crnogorskog profila na pozitivan karakterišu povoljna srednjoročna perspektiva ekonomskog rasta Crne Gore, podržana strukturnim reformama, napredak u pogledu pregovora o pristupanju zemlje EU i značajnih investicionih projekata u sektoru transporta, turizma i energetike, Vladine mjere konsolidacije koje poboljšavaju fiskalnu poziciju Crne Gore, kaon i Vladine efektivne mjere u oblasti upravljanja javnim dugom u cilju smanjenja rizika srednjoročnog refinansiranja u Crnoj Gori.

“Očekivanja analitičara iz Moody’s-a su da će crnogorska ekonomija ostvariti potencijalni rast od oko 3,5 odsto, a projekat izgradnje auto-puta karakterišu kao potencijal za dodatno unapređenje pozicije naše zemlje, u smislu diverzifikacije turističke ponude i prelivanja pozitivnih efekata na ukupnu privredu. Potencijal za dalji rast prepoznat je i u velikim energetskim projektima koji poboljšavaju izvoznu poziciju naše zemlje, povećavajući konkurentnost i podsticanje ulaganja u obnovljive izvore energije”, kažu u Ministarstvu finasnija.

Kako se navodi u Izvještaju, Crna Gora je ostvarila napredak u implementaciji značajnih mjera fiskalne konsolidacije koje uključuju veće prihode i smanjenje rashoda, kao i započete strukturne reforme u penzionom sistemu i javnoj upravi. Analitičari takođe procjenjuju da će mjere fiskalne konsolidacije koje je uvela Vlada, dovesti do unaprjeđenja u dijelu upravljanja javnim dugom, te da će se odnos duga i BDP-a do 2022. godine smanjiti ispod 50 odsto.

U Izvještaju je pohvaljen i napredak u uspostavljanju pravnog i operativnog okvira Crne Gore u skladu s normama EU kojim se poboljšavaju uslovi poslovanja na lokalnom nivou i atraktivnost zemlje za strane direktne investicije. Istaknuto je da je Crna Gora u procesu pregovora o pristupanju EU najistaknutiji kandidat u regionu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nepoznati
Gost
Nepoznati

ovo je prvenstveno Zugiceva zasluga. Takav nam treba za premijera!

Radijatorčić
Gost
Radijatorčić

Jesu li uzeli u obzir valorizaciju?

Rejtring
Gost
Rejtring

Ovo nije istina. Rejting CG je spekulativan , ili finansijskim recnikom oznacen kao junk = smece. S&P je samo rekao da rejting CG nije stabilno smece nego pozitivno smece.

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Idi crnjaci nedje drugo.

Nema veze
Gost
Nema veze

Svaka čast na dobro obavljenom poslu

Musa
Gost
Musa

Dobra vijest!

Send this to a friend