Ekonomija

Crna Gora napredovala u Izvještaju o globalnoj konkurentnosti 2018

Ilustracija

Svjetski ekonomski forum objavio je Izvještaj o globalnoj konkurentnosti 2018, kojim se analizira konkurentnost ekonomija u 140 država svijeta. Crna Gora na ovogodišnjoj listi Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) zauzela je 71. mjesto, što je za šest pozicija bolje u odnosu na prošlogodišnji Izvještaj, odnosno za dvije pozicije bolje u poređenju sa revidiranim prošlogodišnjim rangom, saopšteno je iz Ministarsva finansija.

Indeksom je obuhvaćeno 12 oblasti, tzv. stubova, koji se smatraju od posebnog značaja i uticaja na konkurentnost jedne zemlje. Posebno su prepoznati rezultati ostvareni u oblasti tržišta rada, koji su uslovili poboljšanje ranga ovog indikatora za 49 pozicija u odnosu na prošlogodišnji Izvještaj (sa 74. na 25. mjesto).

Zemlje regiona na ljestvici globalne konkurentnosti zauzele su sljedeće pozicije: Slovenija (35. mjesto), Srbija (65. mjesto), Hrvatska (68. mjesto), Albanija (76. mjesto), Makedonija (84.mjesto) i Bosna i Hercegovina (91. mjesto).

U top 10 zemalja svijeta sa aspekta konkurentnosti svrstane su: SAD, Singapur, Njemačka, Švajcarska, Japan, Holandija, Hong Kong, Velika Britanija, Švedska, i Danska.

“Uz Izvještaj o lakoći poslovanja Svjetske banke, Fraiser izvještaj, kao i objave kreditnih rejting agencija S&P i Moody`s o kreditnom rejtingu Crne Gore, rang u Izvještaju o globalnoj konkurentnosti 2018. je još jedna potvrda reformskih napora crnogorske Vlade u održanju stabilnosti javnih finansija, jačanju konkurentske pozicije i realizaciji mjera predviđenih fiskalnom strategijom”, zaključuju u Monistarstvu finansija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Sto CDM ovo ne udari na naslovnicu? Tacno je istina kada lepis popove i guras nacionalizam po naslovnicama znaci da negde s ekonomijom skripi 😀

Marv
Gost
Marv

Sta zar mi nismo lideri u regionu?? Ispade da je Srbija bolja i od Hrvatske, zemlje u EU? Zar ne bijase ono Srbija najveca rupa Balkana?

Send this to a friend