Ekonomija

Crna Gora nastavlja napredak u pregovaračkim poglavljima

Sa sastanka Podobora

Crnogorske institucije nastavljaju sa daljim unapređenjem stanja u sedam pregovaračkih poglavlja koja su bili tema sastanka Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održanog danas u Briselu.

Sastanak su otvorili zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Barbara Jesus-Gimeno i generalna direktorica za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić.

Na sastanku je razmatran ostvareni napredak u oblastima obuhvaćenim sljedećim poglavljima: Poglavlje 3-Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, Poglavlje 4-Sloboda kretanja kapitala, Poglavlje 5-Javne nabavke, Poglavlje 6-Privredno pravo, Poglavlje 7-Prvo intelektualne svojine, Poglavlje 8-Konkurencija, Poglavlje 9-Finansijske usluge i Poglavlje 28-Zaštita potrošača i zdravlja.

“Radimo na usklađivanju sa propisima EU, kao i sprovođenju zakonodavstva u cilju ispunjavanja svih početnih i završnih mjerila za otvaranje, odnosno zatvaranje poglavlja koja su obuhvaćena ovim Pododborom”, kazala je Jakić.

Crnogorska strana je izvijestila predstavnike EK o napretku u dijelu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, kao i jačanja institucionalnih i administrativnih kapaciteta u cilju adekvatnog sprovođenja evropskih standarda.

Predstavnici EK pohvalili su napredak koji je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu, u poglavljima koja su predmet ovog Pododbora.

U prethodnom periodu otvoreno je Poglavlje 3, kao i zabiljezen napredak naročito u oblastima Konkurencije i Intelektualne svojine. Prethodni sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije održan je u junu prošle godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cocorayco
Gost
Cocorayco

A dje to mi sada, pa napredujemo? EU nas je ostavila ka g**** u park, a mi otvaramo poglavlja. Status zadnjeg, neuredjenoga dvorista je najvise sto mozemo da ocekujemo.

Send this to a friend