Ekonomija

Crna Gora očekuje podršku EU u nastavku izgradnje autoputa Bar-Boljare

Nurković i Orav

Očekujemo podršku Evropske unije u nastavku realizacije projekta autoputa Bar-Boljare, koji je na ministarskom sastanku EU-Kina u julu ove godine, definisan kao jedan od prioritetnih projekata za realizaciju u okviru platforme povezivanja EU-Kina, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković tokom današnjeg sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije EU u Crnoj Gori Aivo Oravom.

Tema razgovora bili su najvažniji infrastrukturni projekti u oblasti saobraćaja, te njihova dinamika i realizacija, sa akcentom na autoput Bar-Boljare kao najvažniji projekat u novijoj istoriji Crne Gore.

U Ministarstvu saobraćaja je naglašeno da je i EU autoput Bar-Boljare označilan kao jedan od prioritetnih projekata koji se nalaze u zoni koridora Bliski Istok-Istočni Mediteran na Zapadnom Balkanu.

Nurković je podsjetio da autoput Bar-Boljare, kao dio SEETO putnog pravca 4, nakon indikativnog proširenja TEN-T mreže 2015. godine predstavlja produžetak koridora Bliski Istok-Istočni Mediteran na Zapadni Balkan.

“Očekujemo podršku Delegacije EU u Crnoj Gori kako bi poziv da ispolje svoje interesovanje za realizaciju ostalih dionica došao do što većeg broja evropskih kompanije čije prisustvo smatramo veoma važnim i želimo da osiguramo na realizaciji projekta autoputa Bar-Boljare, nastavljajući na neki način tradiciju, jer je kod realizacije prioritetne dionice nadzor povjeren francusko-italijanskom konzorcijumu INGEROP-GEODATA, a pravni konsultant je bila rumunska kompanija TUCA-SBARCEA”, zaključio je Nurković.

Orav je zahvalan na ukazanoj prilici za razgovor o saradnji u oblasti saobraćaja, ističući da EU godišnje u Crnoj Gori troši 35 miliona eura, pri čemu se značajan dio odnosi na saobraćajnu infrastrukturu.

Na kraju sastanka je izražena obostrana spremnost i želja za dalje unapređenje saradnje, ali istaknut je i značaj jačanja kadrovskog potencijala, što se procijenjuje kao posebno važan razvojni faktor nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

4 Komentara na "Crna Gora očekuje podršku EU u nastavku izgradnje autoputa Bar-Boljare"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend