Ekonomija

Crna Gora očekuje podršku EU u nastavku izgradnje autoputa Bar-Boljare

Nurković i Orav

Očekujemo podršku Evropske unije u nastavku realizacije projekta autoputa Bar-Boljare, koji je na ministarskom sastanku EU-Kina u julu ove godine, definisan kao jedan od prioritetnih projekata za realizaciju u okviru platforme povezivanja EU-Kina, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković tokom današnjeg sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije EU u Crnoj Gori Aivo Oravom.

Tema razgovora bili su najvažniji infrastrukturni projekti u oblasti saobraćaja, te njihova dinamika i realizacija, sa akcentom na autoput Bar-Boljare kao najvažniji projekat u novijoj istoriji Crne Gore.

U Ministarstvu saobraćaja je naglašeno da je i EU autoput Bar-Boljare označilan kao jedan od prioritetnih projekata koji se nalaze u zoni koridora Bliski Istok-Istočni Mediteran na Zapadnom Balkanu.

Nurković je podsjetio da autoput Bar-Boljare, kao dio SEETO putnog pravca 4, nakon indikativnog proširenja TEN-T mreže 2015. godine predstavlja produžetak koridora Bliski Istok-Istočni Mediteran na Zapadni Balkan.

“Očekujemo podršku Delegacije EU u Crnoj Gori kako bi poziv da ispolje svoje interesovanje za realizaciju ostalih dionica došao do što većeg broja evropskih kompanije čije prisustvo smatramo veoma važnim i želimo da osiguramo na realizaciji projekta autoputa Bar-Boljare, nastavljajući na neki način tradiciju, jer je kod realizacije prioritetne dionice nadzor povjeren francusko-italijanskom konzorcijumu INGEROP-GEODATA, a pravni konsultant je bila rumunska kompanija TUCA-SBARCEA”, zaključio je Nurković.

Orav je zahvalan na ukazanoj prilici za razgovor o saradnji u oblasti saobraćaja, ističući da EU godišnje u Crnoj Gori troši 35 miliona eura, pri čemu se značajan dio odnosi na saobraćajnu infrastrukturu.

Na kraju sastanka je izražena obostrana spremnost i želja za dalje unapređenje saradnje, ali istaknut je i značaj jačanja kadrovskog potencijala, što se procijenjuje kao posebno važan razvojni faktor nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Šampion
Gost
Šampion

Tu nam pomoć neće. Eu smo pomaže tamo dje njima treba

Ćotek
Gost
Ćotek

Prodaće nam duše, gospodar i njegova svita 😻😻😽

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Odlična ideja – opet je to i u interesu EU. Lijepo bi bilo kad bi EU preuzela dalje finansiranje izgradnje autoputeva kroz Crnu Goru.

bodulski borej
Gost
bodulski borej

ovo ‘pomoc’ znaci ‘razvezite dragi EU-ropljani vase vrece i uplatite nam za autocestu’. moze, bez tezkocâ, ali zna se i koji je postupak. postoje predpristupni EU fondovi i ako projekt prodje lova ce sjesti na racun.

Send this to a friend