Ekonomija

Crna Gora podrškom mladim farmerima do otvaranja novih radnih mjesta

Crna Gora je mjere podrške svojim poljoprivrednim proizvođačima pravovrmeno usmjerila u pravcu podrške mladim farmerima, poljoprivrednim gazdinstvima, modernizaciji proizvodnje, diverzifikaciji aktivnosti na selu, kako bi stvorili uslove za otvaranje novih radnih mjesta i dalji razvoj ruralnih područja, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, čiji predstavnici učestvuju na Forumu poljoprivredne politike zemalja jugoistočne Evrope (APF 2018) na Jahorini.

Na forumu Poljoprivredna politika: Determinanta regionalnog ruralnog razvoja i EU perspektive zemalja jugoistočne Evrope, koji se održava od 16. do 18. oktobra, usvojena Agenda – Jahorina 2018, u kojoj se ističe dalja potreba za regionalnom saradnjom u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, kako bi se prevazišli izazovi sa kojim se susreću sve zemlje regiona, u vidu depopulacije ruralnih sredina, pritisaka na biodiverzitet, rješavanje pitanja očuvanja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, a sve u cilju što bržeg pristupanja Evropskoj uniji.

U Ministarstvu su istakli da su teme ovogodišnjeg foruma vezane za reformu Zajedničke poljoprivredne politike EU i trendove u trgovinskoj politici EU u dijelu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i njihovom uticaju na zemlje jugoistočne Evrope.

Posebna pažnja posvećena je diverzifikaciji ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, koja je prepoznata kao značajna mogućnost daljeg razvoja, a tokom foruma su naglašeni izazovi ruralne depopulacije i migracija.

“Najbitnije promjene Zajedničke poljoprivredne politike EU u fokus stavljaju mladog poljoprivrednika, ističu značaj inovacija za buduću poljoprivredu, modernizaciju, jednostavniji način sprovođenja poljoprivredne politike, jačanje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena i konstantno razvijanje ruralnih područja”, navode u Ministarstvu, ističući da su sve to ciljevi koji odgovaraju i potrebama naše zemlje.

U sklopu foruma organizovan je mini sajam tradicionalnih proizvoda od mesa proizvođača iz zemalja regiona.

“Na sajmu su učestvovali i proizvođači iz Crne Gore, za koje je ovo bila još jedna prilika za informisanje o EU politikama i razmjenu iskustava, a sve u cilju daljeg unapređenja njihovog poslovanja. Takođe, učešće na sajmu nastavak je promocije crnogorskih kvalitetnih tradicionalnih proizvoda u regionu i šire”, dodaju u Ministarstvu.

Forum poljoprivredne politike predstavlja platformu za međunarodni dijalog o politikama u ovoj oblasti i perspektivama od zajedničkog interesa za donosioce tih politika i zainteresovane strane. Organizuje ga Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SWG) i ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. Na skupu učestvuje oko 120 predstavnika releventnih regionalnih, internacionalnih i domaćih institucija i organizacija, kao i predstavnici EU.

Send this to a friend