Ekonomija

Crna Gora potpisala sporazum o saradnji sa finansijsko obavještajnom službom Bangladeša

Direktor Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma Vesko Lekić prisustvuje na 25. plenarnom zasijedanju Egmont grupe, koji se održava u Sidneju, a na marginama pomenutog zasijedanja potpisan je sporazum o saradnji sa finansijsko obavještajnom službom Bangladeša.

“U dosadašnjem periodu Uprava je potpisala sporazume o razmjeni finansijsko obavještajnih podataka sa 35 država članica Egmont-a”, saopšteno je iz Uprave.

Egmont grupa je međunarodna mreža finansijsko obavještajnih službi (FOS), koja trenutno broji 159 zemalja članica. Naime, u okviru ovogodišnjeg plenarnog zasijedanja u Australiji, na sastanku šefova finansijsko obavještajnih službi i predstavnika Egmont Komiteta, koncenzusom je odlučeno da u članstvo grupe budu primljena tri afrička FOS-a (FOS Konga, FOS Zambije, FOS Benina), kao i FOS Azerbejdžana.

“Države potpisnice su dužne primjenjivati relevantne međunarodne standarde iz oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma(SPN/FT), kao i pridržavati se i primjenjivati principe Egmont grupe. Svako nepoštovanje i odstupanje u radu, od pomenutog, nosi sa sobom sankcije u vidu suspendovanja iz članstva, te su protekle godine dva FOS-a suspendovana iz članstva u Egmont grupi. Nakon procjene tima međunarodnih eksperata da su se nepravilnosti u radu otklonile, za jednu od pomenutih članica odlučeno je da se ponovo vrati u članstvo, dok je drugom suspendovanom FOS-u dat rok da do naredne Plenardne sjednice u julu 2019.godine unaprijedi svoj sistem SPN/FT”, objašnjavaju u Upravi.

Kako su dodali, kao glavne ranjivosti u radu suspendovanog FOS-a prepoznata je nedovoljna nezavisnost i autonomija u radu, te je državi članici data prilika da pomenuto ispravi i preduzme konkretne aktivnosti, prvenstveno na povećanju stepena usklađenosti sa međunarodnim standardima i FATF preporukama(Financial Action Task Force).

“U cilju unapređenja međunarodne saradnje u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma, te podizanja nivoa efikasnosti razmjene podataka na međunarodnom nivou, Uprava će i u budućem periodu nastaviti sa praksom potpisivanja sporazuma o saradnji između država članica Egmont-a. Razmjena obavještajnih podataka i saradnja između naše države i ostalih članica potpisnica Egmont grupe je od izuzetnog značaja u sistemu sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Tako se svakim novim sporazumom stvaraju bolje pretpostavke za efikasniju saradnju u ovoj oblasti, što je definisano i poslednjim sporazumom o saradnji sa Bangladešom”, ističu u Upravi.

Prema njihovim riječima, zbog razlika u pravnim sistemima pojedinih država, potpisivanje sporazuma između Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma i partnerskh službi u svijetu je neophodno, radi bližeg definisanja načina razmjene finansijsko obavještajnih podataka, kao i uslova pod kojima se isti mogu proslijeđivati nadležnim organima država potpisnica.

“Pomenuto zasjedanje EGMONT grupe predstavlja izuzetnu  priliku za bilateralne susrete direktora Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, sa šefovima najznacajnijih svjetskih finansijsko obavještajnih službi, sa kojima Uprava ostvaruje međunarodnju saradnju”, ističu u Uptravi.

Send this to a friend