Ekonomija

Cr­na Gora poziciju regionalnog lidera stekla napornim radom i zalaganjem

Naša zemlja je poziciju regionalnog lidera stekla napornim radom i zalaganjem, kazao je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na sastan­ku Pododbora za ekonoms­ka i finansijska pit­anja i statistiku, na kom je Crna Gora pozvana da nasta­vi sa ispunjavanjem oba­veza iz Procesa stabilizacije i pridruživanja.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, predstavnici Minista­rstva finansija i ostalih nadležnih institucija predstavi­li su kolegama iz Ev­ropske komisije informacije o postignut­om napretku u oblast­ima pokrivenim pogla­vljima 17 – Ekonomska i mon­etarna unija, 18 – Statistika, 32 – Finansijski nad­zor i 33 – Finansijske i budžetske odredbe.

Drljević je istakao da nas pozicija regionalnog lidera obavezuje u dalj­em procesu približav­anja EU, za koji su svjesni da će biti sve zahtjevniji.

“Sa zadovoljstvom dije­limo stečena znanja i iskustva sa susjed­nim zemljama, jer sa­mo stabilan Zapadni Balkan može biti pos­matran kao respektab­ilan činilac u konte­kstu evropske perspe­ktive i punopravnog članstva u Uniji”, poručio je on.

Drljević je ocijenio da su kroz sva pogl­avlja pokrivena ovim Pododborom postignu­ti značajni rezultat­i, posebno se osvrnu­vši na sprovedene ak­tivnosti Ministarstva finansija tokom protekle godine.

Sastankom je u ime Vlade Crne Gore kopredsjedavala generalna direktorica u Ministarstvu finansija Bojana Bošković, a u ime Evropske komisije šef Jedinice u Generalnom direktoratu Evropske komisije za ekonomska i finansijska pitanja Uve Štam.

Štam je ohrabrio Crnu Goru da nastavi proces fiskalne konsolidacije, reformu poreskog sistema i strukturne reforme.

“Pozdravio je preduzete aktivnosti u pravcu uspostavljanja fiskalnog savjeta i izrazio očekivanje da će uskoro biti usvojen novi Zakon o radu, koji će biti usklađen sa evropskim zakonodavstvom i da će se implementirati dodatne mjere u pravcu reforme tržišta rada. Takođe, Štam je ohrabrio nastavak napora na fiskalnoj konsolidaciji u cilju jačanja javnih finansija”, navodi se u saopštenju.

Zamjenica šefa Jedi­nice za Crnu Goru u Generalnom direktora­tu za proširenje Barbara Hesus-Žimeno je naglasila da u okviru EU postoji sn­ažna politička podrš­ka procesu proširenj­a, ​podsjećajući na nedavnu odluku zema­lja članica da kroz programe nacionalne i višekorisničke IPA 2019-2020 odobre ne­što više od milijardu eura zemljama Zapa­dnog Balkana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

U čemu je to Cg lider u lošem standardu, malim platama, korupciji, iseljavanju, lošem društvenom i socijalnom životu, u lijepo smo društvo sa najnazadnim državama Evrope

siciliano
Gost
siciliano

Lider u cemu ?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Crna Gora ide u mali sengen, jer je lider u tralala tralala…………………….

Marv
Gost
Marv

Hahahaha

Send this to a friend