Ekonomija

Crna Gora sprema “pametne košnice”

Startup Beeand.me konstantno raste i bilježi uspjehe na svjetskoj startup sceni. Riječ je o “pametnoj košnici”, odnosno uređaju koji konstantno mjeri različite parametre poput temperature i vlažnosti vazduha, mase košnice, analizira zvuk pčela itd. i na taj način pomaže pčelarima da na vrijeme reaguju u slučaju pojave bolesti ili drugih problema u uzgoju, prenose Dnevne novine.

Tim koji čine Alija Dervić i Elma Hot trenutno je u Beču, gdje je u toku testna faza sa austrijskim uzgajivačima pčela. O najnovijim dešavanjima i planovima za budućnost za Startapovanje iz Beča govori Alija Dervić.

DN: Koliko su ljudi u Austriji, što je i neki reper za Zapadnu Evropu, zainteresovani za “pametnu košnicu”? Kako prolaze razgovori sa pčelarima?

Dervić: Dosta dobro, pčelari koji već testiraju naš proizvod imaju prilično dobro mišljenje. Prije svega zbog jednostavnosti instalacije našeg proizvoda i inovativnosti koje donosi u pčelarstvo.

DN: Kada govorimo o hardverskim startupima, vrlo značajan dio njih je finansije obezbjedio putem neke od Crowdfunding platformi kao što su Indiegogo ili Kickstarter. Zašto vi niste išli tim putem i šta mislite o upotrebi platformi za Crowdfunding?

Dervić: Razlog da ne idemo putem Crowdfundinga jeste velika količina novca koju je potrebno uložiti u kvalitetnu kampanju, u našem slučaju 50.000 eura. Takođe, fokus je na prave korisnike – pčelare, prije nego na neku takvu kampanju.

DN: Da li testna faza podrazumijeva istraživanje na osnovu kojeg bi trebalo da krenete u serijsku proizvodnju i da li već sada imate cijenu po kojoj ćete uređaj nuditi pčelarima i drugim zainteresovanim stranama?

Dervić: Tako je, na kraju sezone 2017. imaćemo formiranu cijenu proizvoda za 2018. godinu.

DN: Kako vi vidite budućnost Beeand.me projekta?

Dervić: Kompanija koja ce promijeniti staromodnu industriju pčelarstva, uvešćemo novu kategoriju koja se zove: precision beekeeping.

DN: Možete li nam pojasniti kako ste to uspjeli i da li neki sličan model može da bude model za nove mlade preduzetnike sa Balkana?

Dervić: Najjači adut BeeAnd.me startupa jeste tim, a i stalno savjetovanje kako sa mentorima iz CG, kao i našim biznis anđelom iz Beča.

DN: Imate li procjenu sadašnje vrijednosti i šta mislite o partnerstvu sa VC kompanijama koje daju novac za dio vlasništva nad kompanijom, što je sada dominantni model razvoja startupa? Da li ste do sada imali ponude od VC kompanija iz Austrije i inače?

Dervić: Mislim da je rano govoriti o tome, ali ćemo to sigurno znati na kraju sezone. Za sada nismo orjentisani ka VC kompanijama, već ka inovacionim fondovima od Erste banke i Raifaisen banke, takođe, najizglednije da će novac stići iz CSR fondova.

DN: Iako se svjetska startup scena konstantno razvija pa i mi u Evropi polako hvatamo priključak sa SAD, opšte je poznato da je Silicujmska dolina “centar svijeta” za računarske tehnologije i tehnološke startupe. Da li i vi imate u planu selidbu u SAD, makar u perspektivi?

Dervić: Selidbu jos nemamo u planu, ali definitivno saradnju sa Silikonskom dolinom planiramo, čak i u sezoni 2017.

Kutak za Startup zajednicu

Industrija startupa je najveći hit u svjetskoj ekonomiji poslednjih nekoliko godina. To je oblast u koju se godišnje ulažu milijarde eura i prilika za ubrzani razvoj ekonomija koje se tradicionalno smatraju nerazvijenim poput naše.

Države koje to na vrijeme prepoznaju mogu bez prevelikih ulaganja ojačati sopstvenu ekonomiju, stvoriti nova radna mjesta i koristiti sve prateće benefite.

Za plastičan primjer takvih benefita po državu ne moramo ići daleko, dovoljno je da pogledamo izvještaj Narodne banke Srbije za prošlu godinu u kojem navode da je izvoz  softvrskih usluga i proizvoda dostigao vrijednost od 740 miliona eura.

Ako uz ove podatke dodamo da su samo u 2014. hrvatski startupi prikupili 21.156.023 eura, a slovenački rekordnih 60.855.500 eura investicija onda je lako izračunati šta bi za naše startupe i IT industriju značio samo fragment ovih vrtoglavih suma.

U pokušaju da ojačamo vidljivost startup zajednice Dnevne pokreću rubriku Startapovanje gdje ćemo pisati o najvažnijim događajima sa domaće i svjetske starup scene.

Send this to a friend