Ekonomija

Crna Gora u srcu: Igranje pod dvoglavim orlom zamijenio vinarstvom

 

Da se poljoprivreda u Crnoj Gori sve više prepoznaje kao šansa za unosan biznis, a jednako i prilika za oživljavanje porodičnih imanja i valorizaciju potencijala ruralnih područja, pokazuje i primjer našeg proslavljenog rukometaša Mladena Rakčevića koji je uspješnu sportsku karijeru prije godinu i po zamijenio vinogradarstvom i vinarstvom, saopštili su danas iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Imanje Rakčevića nalazi se u selu Smokovci u Riječkoj nahiji. Mladen, za sada, ima 1.000 čokota vinove loze (Vranac i Kratošija), proizvodi visokokvalitetno crno vino, a već je utabao stazu za razvoj ruralnog turizma. Biznis je započeo i unaprijedio zahvaljujući vrijednom i predanom radu, a koristio je i mjere podrške Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Planira značajno širenje proizvodnje i dalji razvoj agroturizma.

<<<U Agrobudžetu 61 milion eura: Nove dobre prilike za domaćine, preduzetnike, lokalne zajednice i institucije<<<

To su neki od razloga zbog kojih je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović u vinariji u Smokovcima promovisao ovogodišnji Agrobudžet, koji u finansijskom i u sadržajnom smislu predstavlja dobru priliku za brojne vrijedne domaćine kakav je Rakčević.

Simović: Pobjeđivaće u poljoprivredi kao što je u dresu reprezentacije

“I danas smo zajedno na terenu, u Riječkoj nahiji, na imanju našeg proslavljenog rukometaša Mladena Rakčevića. Brojni su razlozi zbog kojih smo danas upravo na ovoj adresi: Mladen je svoju uspješnu sportsku karijeru prije godinu i po zamijenio vinogradarstvom i vinarstvom što mu je bila davnašnja želja i izazov, ili kako je to on sam nadahnuto napisao: “Igranje pod dvoglavim orlom uz zvuke Majske zore za mene je bio san koji sanjam otvorenih očiju!” Sada je, kako Mladen voli skromno da kaže, nastavio da sanja svoj drugi san”, rekao je Simović.

Porodično imanje koje je Mladenov đed izgrađivao pečalbom u Americi, Mladen je obnovio novcem koji je i sam sticao u inostranstvu tokom 13 godina rukometne karijere.

U znak zahvalnosti prema svom đedu, svoje prvo vino nazvao je Pečalbar.

“Mladen je napravio iskorake u razvoju ruralnog turizma kao najboljeg mogućeg vida plasmana proizvoda na kućnom pragu, ne samo vina i rakije, već i svih ostalih tradicionalnih domaćih proizvoda po kojima se sve češće prepoznajemo”, dodao je ministar.

On je kazao da je uvjeren da će nekadašnji kapiten naših zlatnih lavova, i u poljoprivredi i ruralnom turizmu ostvarivati pobjede kako je to radio i u dresu naše reprezentacije.

Razvojni projekat Rakčevića imaće i dalje punu podršku i Prijestonice, najavio je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan na prezentaciji novog Agrobudžeta.

“Lokalna uprava finansirala je asfaltiranje dijela seoskog puta prema selu Smokovcima, što planira da nastavi i u ovoj godini, i ne samo u ovom mjestu nego i ostalim djelovima prijestonice, kako bi podstakli razvoj biznisa i podigli kvalitet života u ruralnim područjima”, naglasio je Kašćelan.

46

avatar
1000
31
15
0
 
42
MilanVelimirBanja CTBnjjBnjj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Banja CT
Gost
Banja CT

Zlatan momak a i kuća mu ga daje. Bravo i S R E Ć N O !

Milan
Gost
Milan

E ti ne umijes bez posteno!

Bnjj
Gost
Bnjj

Što ne pišete o hiljadama onih koji su pobegli iz Cg zbog korupcije, partijskog zapošljavanje, diskriminacije.

CETINJE
Gost
CETINJE

Sto rece Dusko Knezevic za ovog ministra?

🧠 Eliminator
Gost
🧠 Eliminator

Za ovog momka sam cuo samo rijeci hvale. Svaka cast i srecno ti bilo ljudino

Andjela
Gost
Andjela

Mladene, mnogo srece u zivotu tebe i tvojoj familije! Posten i skroman, drug i pravi prijatelj!🇲🇪

777
Gost
777

Ciko, puno srece, radis ono sto najvise volis, zeni se, i razvijaj biznis kako si i zamislio!!

Serdar
Gost
Serdar

Bravo za ideju kojom će oživljeti koliko toliko napušteno selo.Ljubotinj i njegova sela su skoro opustjela ali to nije obeshrabrilo ovog čovjeka da investira u zavičaj.Politika treba da je po strani i ovakvim ljudima treba pomoći .Ovo je pravi primjer kako treba da ljudi koji imaju neki kapital đe da ulažu.Država treba da da podršku a vrijedni domaćini će donijeti… Više »

Milan
Gost
Milan

Mada si mogao povesti malo vise racuna o etiketi, pola cirilica pola latinica.
Prijateljski savjet!

Milan
Gost
Milan

Mladen je dobar momak i mnogo vrijedan, ulozio je mnogo i truda i novca da pocne sa proizvodnjom vina mada nema ni jedno stablo lole od kojeg moze napraviti vino makar za koju godinu. Bas bi mi bilo drago da mu ministarstvo izadje u susret i da ga malo pogura jer je veliki borac i sigurno ce to opravdati. Sto… Više »

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Ono kad etiketa ujedini CG-kralj!

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Kralj!! Vazda mio bio!! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Pivot
Gost
Pivot

DPS Ministar daje kredite samo clanovima DPS ostali mogu samo da sanjaju.

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Ne mlati no napravi valjan biznis plan…

Pivot
Gost
Pivot

Imam plan ali nisam u DPS a ko nije u DPS taj je gradjanin drugog reda jer CG je drzava samo podobni I poslusnih klimoglavaca

Bnjj
Gost
Bnjj

Partijska država

Velimir
Gost
Velimir

Najbolje vama iz DF a da ih daje,izrodima I IZDAJNICIMA!

Gile
Gost
Gile

Svu sreću ti želim pošteni momče!

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Srecno majstore i sve najbolje u zivotu

Realan
Gost
Realan

Svaka vam je istina ovakva. Dje je ministar vidio lozu u Smokovce. Tako nam je i njeguska prsuta iz Holandije

Send this to a friend