Društvo

Crna Gora ulazi u kritičnu fazu, od naredne sedmice očekuje se vrhunac epidemije

Crnogorski Nacionalni plan za pripremljenost i odgovor na pandemiju koronavirusa predstavljen je danas ambasadorima akreditovanim u našoj zemlji kao cjelovit je dokument koji obuhvata procijenjene sveobuhvatne tromjesečne potrebe Crne Gore u iznosu od 59 miliona eura u deset ključnih kategorija: od hitnih odgovora do brojnih urgentnih rješavanja socijalno-ekonomskih izazova.

Predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović je predstavio ambasadorima mjere i aktvnosti koje je naša zemlja do sada preduzela i rekao da Crna Gora ulazi u kritičnu fazu, jer se od naredne sedmice očekuje vrhunac epidemije.

“U ovoj borbi nam je potrebna i pomoć i razumijevanje u kratkom roku. Naše djelovanje danas, spasiće živote u narednim nedjeljama. Vremena za odlaganje nemamo, a to jasno pokazuju primjeri nama prijateljskih evropskih zemalja koje doživljavaju jedne od najdramatičnijih trenutaka u svojoj istoriji. … Potrebno je u najhitnijem roku pronaći adekvatne odgovore. I tu nam je potrebna vaša pomoć. Pomoć je potrebna i drugim državama regiona i ovo je najbolja prilika da učesnici ove konferencije iz tih država prenesu svojim državama iskustva ovakvog pristupa vjerujući da bismo uskoro mogli kreirati zajedničke regionalne inicijative”, rekao je Simović.

Ambasadori su informisani da je predsjednik Vlade Crne Gore već pokrenuo inicijativu na zajedničkom odgovoru cijelog regona na koronavirus.

“Crna Gora želi i hoće da, kao i do sada, bude pokretač i adresa takvih inicijativa. To smo demonstrirali i ovih dana porukama iz Vlade da Crna Gora ne želi da zatvara svoje granice. Da Crna Gora želi i podržava slobodan protok robe, da se ne zabranjuje promet bilo koje robe, a posebno ne medicinskih sredstava i opreme. Da se ne blokiraju rezervisane i već plaćene isporuke. Dakle, Crna Gora ne želi da otežava i zaustavlja promet robe. Naprotiv! Ponudili smo svoje lučke kapacitete na raspolaganje regionu i šire”,  rekao je predsjednik NKT.

Naveo je da je Vladin tim je uz veliku pomoć Svjetske zdravstvene organizacije izradio Nacionalni plan kao platformu za obezbjeđivanje podrške ne samo kroz Globalni fond UN za pripremljenost i odgovor, već i kao instrument za koordinaciju i djelovanje svih drugih naših međunarodnih i drugih partnera za podršku našim nacionalnim naporima da odgovorimo na pandemiju.

“U tom pravcu imamo već dnevnu komunikaciju sa SZO, obezbijeđenu podršku Evropske komisije kao dio hitnih mjera, a priprema se i njihov sveobuhvatni paket podrške. Pokrenuti su i NATO i EU mehanizmi za vanredne situacije”, rekao je predsjednik NKT.

Kao izazovi na koje treba da bude odgovoreno prije početka vrhunca epidemije, prepoznat su: sprečavanje i kontrola infekcije, nadzor i istrage slučajeva i upravljanje slučajevima, nacionalna laboratorija i granični prelazi. Shodno tome ključni izdaci, koji su dokumentom predviđeni, su upravljanje slučajevima i socio-ekonomski aspekat, što čini oko nešto više od dvije trećine predviđenih sredstava, te logistika i nabavke i opremanje graničnih prelaza za šta je predviđeno gotovo 15 miliona eura.

Shodno prepoznatim izazovima dokumentom su kao ciljevi definisani: djelotvorno upravljanje krizom, ograničavanje prenosa s čovjeka na čovjeka uključujući i smanjivanje sekundarnih infekcija među bliskim kontaktima i zdravstvenim radnicima i ublažavanje uticaja u zemlji ukoliko dođe do značajnog prenošenja zaraze na nivou cijele zajednice.

Predsjednik NKT je rekao da su sve mjere i aktivnosti na suprotstavljanju pandemiji koronavirusa utemeljene na Ustavu i na Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u kojima su propisane vanredne mjere u situacijama ugroženog javnog zdravlja te u članovima 5, 8, 9 i 11 Evropske konvencije o ljudskim pravima u kojima se tretira mogućnost suspenzije određenih prava u cilju zaštite zdravlja građana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Luke
Gost
Luke

Zasto plasite ljude tim vasim izjavama? Samo pravite pometnju medju gradjanima.

Toto
Gost
Toto

Ulazimo u kriticnu fazu a juce ste odbili 5 respiratora na pokloin ??

nenad mne
Gost
nenad mne

Danajski poklon!!!

Ccc
Gost
Ccc

U kriticnoj smo mi fazi vec 30 godina nego brzo ce izbori

Snarky
Gost
Snarky

Počelo je..

Rajko
Gost
Rajko

Zasto ne prekinu prouzvodnju u Zeljezari Nk, tamo radi preko 300 radnik bez zastite

pobro
Gost
pobro

Ne uzdajte se u disciplinu građana kojih je već 60 procesuirano zbog kršenja pravila koje ste postavili. Policijski čas šibnite, pa vam ne treba 56 miliona, nego te pare uložite u škole, bolnice, vrtiće, a svaku bagru koja tokom policijskog časa poželi da se puva, kaznite fino 15 godina, pa to tamo đe su naučili.

Haris
Gost
Haris

Prihvatite pomoc nase brace iz Srbije,uvjek smo sa njima bili pobjednici u najgorim trenucima

nenad mne
Gost
nenad mne

Ti to ozbiljno!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Treba gradjanima fino rec da ucine sve sto mogu da se ne razbole i da im jedino u tom slucaju vlada moze garantovati da ce biti zivi i zdravi !

Rozaj
Gost
Rozaj

Uvedite na 15 dana policski cas 20 h dok prodje sad oovaj glavni udar

Djete♥️🇲🇪
Gost
Djete♥️🇲🇪

# OSTANI DOMA!!!! PODRSKA ZA CRNOGORSKU VLADU 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪
OVOM PRILIKOM MOLIM SVE GRADJANE CRNE GORE 🇲🇪 DA OSTANU SA SVOJIM PORODICAMA
“KORONA TREBA TEK DA UDARI”
# OSTANI DOMA PODRSKA ZA CRNOGORSKU VLADU 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 BOG JE UZ NAS!!!!

Raki
Gost
Raki

Ne plasite vise gradjane..sramota…kakav vrhunac…prolazi gripa nema vise

Mali tbiciklD
Gost
Mali tbiciklD

Čuvam jednu kinesku porodicu. Dobra bi bila Stella makedonsko i cataro. ……..

ahaha
Gost
ahaha

a ko tebe čuva?

Mali tbiciklD
Gost
Mali tbiciklD

Imam 35 000 milijardi imamo naftnu industriju na siciliju. ……..

Raki
Gost
Raki

Kad ce vlafa da pomogne vise gradjane…na ivici smo psihickog zdravlja…poceli smo da pricamo sami sa sobom i stvarima…ovo se ne moze jos mnogo izdrzati samo da znste…gdje su mjere oomoci u placenim racunima za struju i tv..gdje su namirnice…ne samo da pomazete socijalce i minimalce…svi smo ugrozeni

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

da si sjedio u podrum 3 godine najmanje da ne smijes poci do cesme da napunis bocu vode da das djetetu da popije dok po tebi siba ka u Sarajevu srbijanski snajperista ne bi tako pricao no si najedeno i napijeno i imas net i sve sto ti je potrebno pa pobahatis!!

Milosh
Gost
Milosh

@KNJAZ – potpisujem.

Nemam rijeci
Gost
Nemam rijeci

Ima jedna žuta zgrada u Dobroti za tebe i takve kao ti… za slučaj da ne znaš gdje je to ti je u Kotoru.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

daj bože da pokrije I 500 miliona jer je pitanje turistićke sezone. drugo, ako italija I španija očekuju možda I do 50 milijardi evra od evrope a ne dobijaju kako misli neko da će italija I španija glasati da se daje pomoć trećim zemljama a nema ni za njih same.

Britva
Gost
Britva

Ko ce tek pomoci Rusiji? Mi smo mali i male zemlje lakse prevazilaze probleme, ne brini z aevropske zemlje jer samo Spaniji devizna rezerva 400 milijardi, opusti se.

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

vas se potresoh za rusiju.. rusi prije nego su ovo izbacili napravili su vakcinu!!

Galeb
Gost
Galeb

Koliko ljudi danas na ulicama Podgorice, zar ne mozemo sjedati u kuci?!

Bnjj
Gost
Bnjj

Prodajte stanove i Auta, smanjite ogromne plate koje primate iz budžeta i eto tog novca

Jasarko
Gost
Jasarko

Stvarno su precerali sa platama poslanici cinovnici odbori i sl i sl…ne b mii vecu platu od 1000 niko primao. Realno i to im je malo no se dovijaju na ostale sumnjive nacine. Sramota

Prsssš
Gost
Prsssš

Pa ipak oni smisljaju taktiku koja do sad nije urodila plodom,vec se sam narod povukao zboh straha od bolesti…a oni seru…jos zabranili kalkulisanje medju gradovima,i mnoge zeznuli za posao…mlacenje prazne slame i isplati im se dat 1000(kako ne)bagra u fotelje

Aaaa
Gost
Aaaa

Jasare:Ima i onih sto im je drzava namjestala poslove i oslobadjala dosta cega pa neka pomozu oni narod i drzavu

Sale
Gost
Sale

Tacno tako!

HvalaVLadi
Gost
HvalaVLadi

Dali su po 1 platu i to promovisali na sva zvona

...
Gost
...

Sad da vidimo Elektrodistribuciju, Mtel i druge…kako će pomoći drzavi, pošto su mogli pomagati kojekakve medije

Lela
Gost
Lela

A sto ce sa ovim sta ne rade sto su na birou a zive kod roditeja koji jedva zive od penzije male .Oni ako jeti zarade da osalju djecu u skolu a nemaju ravo na materijalno niti na kakvu omoc jer nemaju da placaju stan nego su sa roditeljima nemaju ni na sto ravo bravo za brigu o njima

sead
Gost
sead

kamo srece da smo umjeto dzamija i crkvi pare ulagali u bolnice imedicinsko osoblje mnogo manje prblema bi sd imali

Send this to a friend