Ekonomija

Crna Gora vratila prvu ratu kredita kineskoj banci

Foto: Twitter/ Ministarstvo kapitalnih investicija (Arhiva)

Vlada Crne Gore je uplatila kineskoj EXIM banci prvu ratu kredita u iznosu od skoro 28 miliona eura za gradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, objavljeno na Twitter-u Ministarstva finansija i socijalnog staranja. Rok za uplatu isticao je danas.

“Crna Gora je kineskoj Exim banci otplatila prvu ratu kredita za prioritetnu dionicu auto-puta i, zahvaljujući nedavnom hedžing aranžmanu, ostvarila uštedu od skoro četiri miliona eura (3,91 milion eura)” , navodi se u objavi.

Iz Ministarstva su kazali da je Crna Gora u eurima uplatila 27,79 miliona (glavnica i kamata), a banke iz hedžing aranžmana državi iznos od 37,44 miliona dolara (glavnica i kamata), koji je preusmjeren kineskoj banci.

U startu se za izgradnju prioritetne dionice crnogorskog autoputa Bar-Boljare od 41 kilometra Crna Gora kod kineske EXIM banke kreditno zadužila 809 miliona dolara na period od dvadeset godina, i dodatno još 90 miliona za pristupne puteve.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja sklopilo je 8. jula ove godine, hedžing aranžman, u cilju zaštite crnogorskog javnog duga od valutnog rizika sa dvije američke banke ( Merrill Lynch International i Goldman Sachs International) i dvije evropske banke ( francuskom Societe Generale i njemačkom Deutsche Bank).

“Sklapanjem hedžing arnžmana Crna Gore je smanjila kamatu za kredit EXIM banci sa dva odsto dolarskog na 0,88 odsto eura kamate. Tako će ušteda na godišnjem nivou iznositi osam miliona eura. Zahvaljujući nedavnom hedžing aranžmanu Crna Gora je ostvarila uštedu (na polugodišnjem nivou) od skoro četiri miliona eura. Primjera radi, rata od 27,79 miliona bi iznosilo 31,71 da nismo uradili hedžing”, navodi MFSS.

Druga rata za auto-put dospijeva u januaru 2022. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KoqeBolje
Gost
KoqeBolje

osjetili smo, zato nam se obrok svodi na hljeb od 50centi i ulje da to zamočimo. Samo relaksirano, možda bude još koja kašika šećera

Mali kralj
Gost
Mali kralj

kad vidim ovo evra sav se najezim.

Realnost
Gost
Realnost

Još 49 rata

Dejo ima 570mld
Gost
Dejo ima 570mld

Samo napred svaka čast 💙❤💚

Send this to a friend