Ekonomija

Crna Gora zaključno sa prvom polovinom 2020. napredovala u ekonomskim slobodama za 11 mjesta

Heritage fondacija objavila je Indeks ekonomskih sloboda za 2021.godinu, na osnovu podataka za 2019. i prvu polovinu 2020. godine, i podataka o prosječnom budžetskom deficitu za prethodne tri godine.

<<<Marković: Dokaz da Crna Gora nije spržena zemlja, to je samo jeftina propaganda<<<<

Crna Gora je na rang listi od 178 zemalja, poboljšala svoju poziciju za 11 mjesta, zahvajujući reformama zaključno sa prvom polovinom 2020.godine. Time je zauzela 80. mjesto, unaprijedivši svoj rang u okviru grupe umjereno slobodnih zemalja.

Povećan je broj bodova u odnosu na prethodnu godinu na 63,4, i Crna Gora je sa ovim indikatorom zauzela poziciju iznad globalnog prosjeka. Oblasti napretka u posmatranom periodu su fiskalno zdravlje, državna potrošnja, sloboda na tržištu rada, lakoća poslovanja, monetarna sloboda, drzavni integritet i sudska efikasnost. To je sedam od ukupno 12 oblasti u kojima se mjeri napredak. Na listi od 45 zemalja Evrope, Crna Gora je napredovala za tri mjesta, zauzevši 39. poziciju.

S druge strane, manji broj bodova je ostvaren u indikatorima slobodna trgovina, poresko opterećenje i imovinska prava. Ovo ukazuje na potreban nastavak reformi u pravcu daljeg poboljšanja regulatornog okruženja, jačanja vladavine prava i osnaživanja javnih finansija, što će biti od značaja za dalji napredak Crne Gore u Izvjestaju Heritage fondacije.

Ekonomsku slobodu Heritage mjeri na osnovu 12 kvantitativnih i kvalitativnih činilaca, grupisanih u četiri široke kategorije ili stuba ekonomske slobode: vladavina prava (imovinska prava, integritet vlade, pravosudna efikasnost); veličina vlade (državna potrošnja, poresko opterećenje, fiskalno zdravlje); regulatorna efikasnost (sloboda poslovanja, sloboda rada, monetarna sloboda) i otvorena tržišta (sloboda trgovine, sloboda ulaganja, finansijska sloboda).

Svaka od dvanaest ekonomskih sloboda unutar tih kategorija ocjenjuje se na skali od 0 do 100. Veći rezultat indeksa predstavlja veći nivo ekonomskih sloboda.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Đe je taj napredak. Đe su poslovi i razvoj.

Brza Isidora
Gost
Brza Isidora

Crna Gora vazda pobjeđuje. Ide napred i tako mora i treba biti! Crna Gora živela! E vivica.

Send this to a friend