Ekonomija

Crna Gora zauzela 92. mjesto na listi globalnih ekonomskih sloboda

Ilustracija

Crna Gora je na listi globalnih ekonomskih sloboda američke Heritage Fondacije za 2019. godinu pala za 24 pozicije, te zauzela 92. mjesto od ukupno 180 zemalja.

Njen ukupni rezultat smanjen je za 3,8 bodova, a nagli pad fiskalnog zdravlja nadjačao je rast bodova u oblastima slobode rada, integriteta vlade i imovinskih prava.

Crna Gora je rangirana na 39. mjestu među 44 zemlje u regionu Evrope, a njen rezultat sada je ispod regionalnih i svjetskih prosjeka.

Naša zemlja napredovala je i u oblastima efikasnost sudstva, poslovna sloboda i poresko opterećenje.

Pad je, osim kada je riječ o fiskalnom zdravlju, zabilježen i na polju monetarne slobode i državne potrošnje.

Na istom nivou kao 2018. godine su ostale trgovinska, finansijska i investiciona sloboda.

Kada je riječ o zemljama regiona, Bosna i Hercegovina zauzela je 83. mjesto na listi, Hrvatska 86, Srbija 69, Slovenija 58, Albanija 52, Bugarska 37 i Makedonija 33.

Na samom vrhu liste su Hong Kong, Singapur, Novi Zeland, Švajcarska i Australija, dok su u izvještaju najgore ocijenjeni Zimbabve, Kongo, Eritreja, Kuba, Venecuela i Sjeverna Koreja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Meho
Gost
Meho

I kad se kod nas kaze lideri, a bukvano smo na svakoj listi koaj postoji pri dnu … Srbija i Makedonija skacu a mi padamo i to za 24 mjesta… Da i ove nisu neki cetnici i rade protiv suvereniteta???

Send this to a friend