Ekonomija

Crnogorska ekonomija će se ove godine oporaviti 8,5 odsto

Očekuje se da će se crnogorska ekonomija 2021. godine oporaviti sa rastom BDP-a od 8,5 odsto, kaže Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u svom danas objavljenom najnovijem izvještaju o regionalnim ekonomskim izgledima.

Prema izvještaju, dalji oporavak očekuje se 2022. godine sa rastom od šest procenata.

“Međutim, i dalje postoje značajni negativni rizici, uglavnom povezani sa produženim uticajem pandemije Covid-19 na sektor turizma, kao i ograničenim fiskalnim prostorom za dalju potrošnju”, navodi EBRD.

Povratak rastu uslijedio je nakon velike recesije u Crnoj Gori 2020. godine.

Ekonomija je u 2020. godini imala pad BDP-a od 15,2 procenta, prije svega zbog uticaja pandemije na sektor turizma, koji čini otprilike petinu ekonomije.

U regionu zapadnog Balkana, EBRD podiže svoju prognozu ekonomskog rasta na 5,1 odsto za 2021. godinu.

Sa rastom od 4,2 procenta u 2021. godini, oporavak u ekonomijama u usponu u Evropi, Aziji i Africi, gdje EBRD ulaže, ubrzava se nakon pandemije Covid-19.

“Ovo je revizija nabolje za 2021. godinu sa 3,6 procenata koje je Banka prognozirala u svom prethodnom izvještaju u oktobru 2020”, ističe EBRD.

EBRD očekuje tokom 2022. godine dalju solidnu ekspanziju, sa rastom od 3,9 odsto u svojim regionima.

Smanjenje proizvodnje u 2020. godini bilo je, navode u EBRD, blaže nego što se ranije predviđalo (2,3 procenta umjesto 3,9 procenata) nakon poboljšanja ukupnog ekonomskog okruženja krajem prošle godine zahvaljujući snažnom izvozu i fiskalnoj podršci.

“Iako revidirane prognoze daju razloge za optimizam, ostaje velika neizvjesnost u pogledu putanje Delta varijante Covid-19 koja predstavlja posebno velike rizike za zemlje koje su postigle manji napredak u vakcinaciji i za ekonomije koje se u velikoj mjeri oslanjaju na međunarodni turizam. Slika za 2020. je raznolika. Iako je nekoliko zemalja u centralnoj Evropi i baltičkim državama imalo dobar učinak u poređenju sa mnogim naprednim evropskim ekonomijama zahvaljujući snažnom oporavku izvoza roba, ekonomije u velikoj meri oslonjene na turizam bile su teško pogođene. A u zemljama pogođenim izazovnim ekonomskim okolnostima prije pandemije, Covid-19 je samo pojačavao postojeće probleme “, kazala je glavni ekonomista EBRD-a Beata Javorcik.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vera
Gost
Vera

Ako mi radnici u trgovinama ne doprinesemo tome nista🤣🤣😃🤣🤣

Misko pv
Gost
Misko pv

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Milica
Gost
Milica

🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Joanikije
Gost
Joanikije

Oce sigurno i vise 🙂

Send this to a friend