Ekonomija

Crnogorska ekonomija lani rasla po stopi od 4,9 odsto

Centralna banka Crne Gore

U godišnjem izvještaju o radu Centralne banke Crne Gore u 2018. godini konstatovano je da je nastavljen trend ekonomskog rasta. Prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, crnogorska ekonomija u prošloj godini rasla po stopi od 4,9 odsto. Iako su većinu sektora karakterisali pozitivni trendovi, ključni nosioci rasta su bili građevinarstvo, industrija i turizam.

Na današnjoj sjednici Savjeta Centralne banke, konstatovano je da su bankarski sistem tokom prethodne godine, karakterisali pozitivni trendovi, pa su tako, u jednogodišnjem uporednom periodu, sve ključne bilansne pozicije zabilježile rast.

Kako napominju, ukupna aktiva banaka ostvarila je rast po stopi od 5,38 odsto, krediti su povećani za 8,47 procenata, ukupni depoziti banaka su povećani za 5,88 odsto, dok je ukupni kapital zabilježio rast od 0,28 procenata. Svi parametri kvaliteta aktive tokom 2018. godine zabilježili su poboljšanje, dok je koeficijent adekvatnosti kapitala na agregatnom nivou iznosio 15,63 procenta na kraju 2018. godine, što je značajno iznad zakonom propisanog minimuma od 10 odsto.

U dijelu godišnjeg izvještaja koji se odnosi na ostvarivanje politike i ciljeva CBCG, ocijenjeno je da su aktivnosti ove institucije u 2018. godini bile usmjerene na očuvanje stabilnosti finansijskog sistema kroz podsticanje i održavanje zdravog bankarskog sistema i sigurnog i efikasnog platnog prometa. Shodno tome, Centralna banka je  tokom 2018. godine kontinuirano radila na identifikaciji potencijalnih rizika i usmjeravala aktivnosti na očuvanje stabilnosti u bankarskom sektoru. U tom pravcu, Centralna banka je tokom 2018. godine uvela privremenu upravu u dvije banke, na osnovu rezultata neposrednih kontrola koji su pokazali da su obje banke kritično potkapitalizovane i nesolventne.

U Izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema u 2018. godini konstatovano je da su sistemski rizici tokom prethodne godine bili na umjerenom nivou. Ciklične ranjivosti nefinansijskog sektora su ublažene zahvaljujući visokoj stopi privrednog rasta od 4,9 odsto, dok, sa druge strane, nivo javnog duga i dalje predstavlja izazov, iako mjere fiskalne konsolidacije pozitivno utiču na smanjenje ovog rizika. Na strani bankarskog sektora, izazovi se odnose na nivo loših kredita, iako oni bilježe kontinuirani pad.

U ovom izvještaju je, dalje, konstatovano da rješavanje problema u IBM i Atlas banci nije imalo negativnih reperkusija po bankarski sektor i finansijski sistem Crne Gore. Nakon preuzimanja mjera prema ovim bankama, nastavljeni su pozitivni trendovi koji karakterišu bankarski sistem. Zaključeno je da su banke najstabilniji segment ekonomskog sistema, što se ogleda u kvalitetu aktive i stabilnosti indikatora poslovanja.

U Izvještaju o stabilnosti cijena za 2018. godinu konstatovano je da su u prethodnoj  godini u Crnoj Gori, kao i u zemljama regiona i većini zemalja Evropske unije, zabilježene pozitivne godišnje stope inflacije, što je, u prvom redu, posljedica rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, kao i viših cijena pojedinih prehrambenih proizvoda. Na višu stopu inflacije u Crnoj Gori u 2018. u odnosu na 2017. godinu uticali su nivo uvoznih cijena i administrativni razlozi (povećanje PDV-a i akciza). U decembru je godišnja inflacija mjerena potrošačkim cijenama iznosila 1,6%, dok je inflacija mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila 1,5 odsto. Prosječan rast potrošačkih cijena u 2018. godini iznosio je 2,6 odsto.

Iz Centralne banke poručuju da je anketa Centralne banke  pokazala da većina banaka i privrednika očekuje da će u 2019. godini inflacija biti u rasponu od 1,5 do 3 odsto. Prema ekspertskoj procjeni Centralne banke, inflacija u 2019. godine će biti u rasponu od 0,5 do 2,5 procenta.

Savjet je danas razmatrao i kvartalne izvještaje o poslovanju banka i MFI na 31. decembar 2018. godine, kao i druga pitanja iz svoje nadležnosti. Na današnjoj sjednici Savjet je usvojio Godišnji izvještaj o radu Centralne banke Crne Gore za 2018. godinu, Izvještaj o stabilnosti finansijskog sistema za 2018. godinu i Izvještaj o stabilnosti cijena za 2018. godinu.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mila K
Gost
Mila K

A zašto je juče Savjet CB CG zgubidanio i nije odlučio o merger-u?

Mrgud
Gost
Mrgud

E blago nama sa praznim dzepovima a. I za ovako stanje.dok je ovaca bit ce i nas ovaca .

Bnjj
Gost
Bnjj

Rast a CG napuštaju radnici sve se gore živi žnači da je prevarnim metodama izračunat rast

Ferari
Gost
Ferari

4.9% je odlican rast ako znamo da ostale zemlje evrope beljezd jedva 3.5%

Joxim
Gost
Joxim

Lider u regionu prevazišao lidera u regionu. Prošle godine rast 4,8,a ove godine,mašala, 4,9.Tako se to radi u brzorastućim privredama, kakva je naša.

Monštap i kanap
Gost
Monštap i kanap

Trta vrta, trta vrta.

Izazvana
Gost
Izazvana

Gdje to? U zoni sumraka.

Sve sad jasno
Gost
Sve sad jasno

Baš se pitam do čega je te ne mogu platu potrošit, koliko gođ kupujem…

Hm, hm...
Gost
Hm, hm...

Kako će ovo samohvalisanje platit naredne generacije… Autoput, autoput, autoput…

Send this to a friend