Ekonomija

Crnogorska goveđa pršuta, stelja i durmitorski skorup čekaju znak

Ilustracija

Njeguška pršuta i pljevaljski sir imaju oznaku geografskog porijekla, a uskoro bi trebalo da im se pridruže crnogorska goveđa pršuta, crnogorska stelja i durmitorski skorup.

“Njeguška pršuta je dobila geografsku oznaku na zahtjev NVO Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta sa Cetinja. Zahtjev za zaštitu oznake porijekla “pljevaljski sir” podnijelo je istoimeno udruženje. U proceduri je dodjela geografske oznake za crnogorsku goveđu pršutu i crnogorsku stelju, čiju registraciju je pokrenulo NVO Udruženje za kvalitet mesa sjevera Crne Gore. Očekujemo da će registracija oznake i za ova dva proizvoda biti uspješna. Procedura zaštite pokrenuta je i za durmitorski skorup”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz ovog resora podsjećaju da postoji više oznaka poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ali i na proceduru za njihovo dobijanje.

Procedura zaštite proizvoda bilo kojom od ovih oznaka pokreće se podnošenjem zahtjeva za registraciju Ministarstvu poljoprivrede koje potom obrazuje komisiju za sprovođenje postupka registracije oznake.

Uz zahtjev je potrebno priložiti proizvođačku specifikaciju i dostaviti dokaze navoda koji se nalaze u tom dokumentu.

“Najzahtjevniji dio je pisanje specifikacije u kojoj se do detalja opisuje proizvod i način proizvodnje, čime se potvrđuje da su poštovani definisani uslovi za registrovanje oznake. Komisija Ministarstva ocjenjuje dokumentaciju i ukoliko su ispunjeni svi uslovi odobrava registraciju oznake. Kontrolu proizvođača u dijelu ispunjavanja definisanih zahtjeva iz proizvođačke specifikacije vrši kontrolno tijelo”, podsjećaju iz ovog Vladinog resora.

Crna Gora je, kažu, prethodne dvije godine napravila značajne iskorake u sertifikovanju kvaliteta kroz zaštitu naziva i uopšte unapređenje kvaliteta domaćih proizvoda.

“Očekujemo da će naši proizvođači prepoznati benefite i mogućnosti koje im nude i nove oznake “viši kvalitet”, “planinski proizvod” i “sa moje farme”, koje mogu registrovati po jednostavnijoj proceduri i kao individualni proizvođači”, navode iz Ministarstva.

Procedura zaštite proizvoda nekom od oznaka definisanih nacionalnim zakonodavstvom, po principima šema kvaliteta koje važe u EU, je kompleksan proces.

Osnovni motiv za zaštitu naziva je postizanje dodatne vrijednosti proizvoda koji ima dokazanu reputaciju i specifičnost uslovljenu geografskim okruženjem, vještinama ili dokazanom tradicionalnom metodom proizvodnje.

Organskom proizvodnjom u Crnoj Gori bavi se 308 proizvođača, od kojih 91 posjeduje sertifikat.

“Najviše je sertifikata za voće i žitarice. Bijelo Polje i Pljevlja su opštine sa najviše sertifikovanih proizvođača”, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krap
Gost
Krap

Čekajte znak.

Lokalekolog
Gost
Lokalekolog

Čeka i jegulja sa Port Milene?

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Da Cetinjani nemaju prsutu…Njegusi imaju…Njeguska je rolex a Cetinjska kako pises(smece)…

Lovcenac
Gost
Lovcenac

Nisi cetinjani,nego njegusi .cetinjani nemaju zastitu,i njihova prsuta je smece.

Send this to a friend