Ekonomija

Crnogorska plovidba očekuje odštetu od 445.000 eura

Predstavnici Crnogorske plovidbe pokrenuli su proceduru naknade štete zbog havarije broda „Dvadeset prvi maj”, koja se dogodila sredinom februara prošle godine u bugarskoj luci Burgas, piše Dan.

Radi se o incidentu koji je izazvao bugarski feribot „Drujba”, koji je udario u lijevi bok crnogorskog broda usidrenog u luci.

Prema ranijim navodima sajta www.insurancemarinenews.com, od sudara su nastala oštećenja na trupu, glavnoj palubi i dijelu brodske opreme broda „Dvadeset prvi maj”.

Procjena štete je obavljena i uprava „Crnogorske plovidbe” očekuje da će u ovoj godini dobiti odštetu od oko 445 hiljada američkih dolara. To se može vidjeti u izvještaju menadžmenta o poslovanju „Crnogorske p lovidbe” u prošloj godini, u koji je Dan imao uvid.

Tokom 2018. godine brod „ Dvadeset prvi maj” je pretrpio oštećenje u luci Burgas u Bugarskoj, kada je brod „Drujba” zbog problema u stroju udario u brod „ Dvadeset prvi maj” dok se nalazio vezan uz obalu i vršio operacije iskrcaja tereta.

Posredstvom našeg P&I kluba, pokrenuta je odgovarajuća procedura za nadoknadu nastale štete, koja je još uvijek u toku i očekuje se da ista bude okončana tokom ove godine piše u izvještaju menadžmenta. Među ključnim stavkama odštetnog zahtjeva je iznos od 253.603 dolara troškova, koje je obradio i prihvatio havarijski komesar, likvidator havarije.

Tu je i 15.700 dolara gubitka najamnine neangažovanja dok se brod na lazio u luci Burgas, 144.612 dolara gubitka najamnine tokom popravke broda u turskom brodogradilištu Jalova, 21.823 dolara za račun vještaka kojeg su angažovali predstavnici kasko osiguranja broda, ali i 8.111 dolara računa vještaka angažovanog preko P&I kluba, radi vještačenja štete na obali, ali i na brodu.

U januaru prošle godine objavljeno je da je Vlada platila ratu kredita za kupovinu dva broda Crnogorske plovidbe kineskoj Eksim banci. Radilo se o rati od 2,9 miliona dolara, jer Crnogorska plovidba nije bilau mogućnosti tada da je izmiri.

Vlada je i 2017. godine platila dvije rate kredita za brodove „Kotor” i „Dvadeset prvi maj” od ukupno 5,9 miliona dolara. Ugovor o kreditu za brodove sa Eksim bankom, vrijedan 47,4 miliona dolara, zaključen je početkom 2010. godine. Ugovorena cijena oba broda je 55,7 miliona, stalna kamata tri odsto, vrijeme otplate je 15 godina. Grejs period je trajao pet godina, nakon čega preostali dio kredita treba da se otplaćuje u 20 polugodišnjih rata.

Brodovi „Kotor” i „Dvadeset prvi maj” sagrađeni su u Kini. Zaslužni su za porast tonaže pod crnogorskom zastavom za skoro 45.000 bruto tona, tako da je nacionalna flota mjereno tom kategorijom, značajno uvećana u odnosu na kraj 2011. kada je ukupna tonaža brodova pod crnogorskom zastavom iznosila samo 46.138 bruto-tona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bruna L.
Gost
Bruna L.

2014, Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović i predstavnici „Barske plovidbe“ prisustvovali su u brodogradilištu Jinling u Kini obilježavanju završetka izgradnje drugog broda za tu kompaniju, koji je dobio ime „Budva“ i koji je nakon ceremonije porinuća spreman za eksploataciju

Animus
Gost
Animus

Sa profitom od oko milion godisnje, koliko prijavljuju, otplaticemo brodove za 60 godina. Ako ne crkne kakva pumpa goriva ili radar u medjuvremenu hahaha

Soros
Gost
Soros

Za 55.7 miliona su mogli kupiti kompletnu flotu potrebnu za istrazivanje morskog dna u nasim blokovima..al ovo je pranje para kao i sve ostalo..

Steta
Gost
Steta

NADOKNADICE STETU ISTO KAO STO SU EKSPERTI IZ BARSKE PLOVIDBE NADOKNADILI 700.000 $ STETE KOJU SU IMALI USLIJED HAVARIJE NA MOTORU. INACE JE NISU NADOKNADILI JER SE RADILO O LJUDSKOM FAKTORU

Stari
Gost
Stari

Neka vide da nemogu kako zakuciti 4.5 meleona mozda bi ih malo refalo.Posto eto ni rate kredita nemogu placati a plate svima bog te vidijo.

GoranM
Gost
GoranM

Sad ce te pare podijelit par foteljasa i dobro je.

Bestija
Gost
Bestija

Je li brod bio usidren ili vezan?

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Daj prevodite tekstove, nije stroj nego motor, m9gli ste i makina rec ali ne stroj stroj kod nas znaci nesto drugo.

Graphic
Gost
Graphic

Ma ne smeta “prevodjenje”, koliko copy/paste..

Pomorac
Gost
Pomorac

Barke, gliseri i manji plovni objekti imaju motore. Brodovi imaju strojeve u koje su ukljucuju glavni
motor, pomocni motori, separatori, kompresori… Makina je italijanski izraz.
Moje kolege su upravitelji stroja, prvi oficiri stroja a ne motora. Motoristi su brodski mazaci ili mornari motoristi – prvo zvanje iznad voditelja camca.

LSCG
Gost
LSCG

Vasim kolegama,vjerovatno i vama,na dokumentima pise ..upravitelj masine,na brodovima sa…….Na mojim dolumentina je nekada pisalo upravitelj stroja na brodovima sa……Na zalost,vise nije tako.

jovan
Gost
jovan

Maccina ti je STROJ na italijanskom jeziku a STROJ je riječ pomoraca ali ne od Cuca. Pomorac ti je sve reko pa nauči nešto pozdrav.

sapun
Gost
sapun

ta dva kašuna napravljena u kini su već zreli za rezanje

Pjer
Gost
Pjer

Skoro da si u pravu

Send this to a friend