Ekonomija

Crnogorski maslinari ostavrili veliki uspjeh u Njujorku: jedna zlatna i dvije srebrne medalje za kvalitet

Foto: Društvo maslinara Bar

Sinergijom maslinarskih organizacija, lokalnih samouprava te vrijednih i uzornih maslinara je na najvećem svjetskom takmičenju u kvalitetu maslinovog ulja u Njujorku potvrđen vrhunski kvalitet crnogorskih maslinovih ulja. Crnogorski maslinari su na ovom prestižnom takmičenju osvojili jednu zlatnu i dvije srebrne medalje. Maslinar i uljar iz Buljarice (Opština Budva) Stevo Davidović je za kvalitet svojeg ulja dobio zlatnu medalju, dok su ulja Barske uljare „Barsko zlato“ i porodice Veselina Vulićevića iz Bara dobila srebrne medalje, saopštio je ispred Društva maslinara Bar, predsjednik Ćazim Alković.

Kako je naveo, rukovodstvo Društva maslinara Bar je po uzoru na maslinarske prijatelje iz Dalmacije pokrenulo inicijativu i uspješno povezalo maslinare koji proizvode vrhunska maslinova ulja, Prvi crnogorski panel za senzorsku ocjenu kvaliteta i opštine koje su bile spremne da finansijski pomognu maslinarima i omoguće im učešće na takmičenju u Njujorku.

“Na cirkularno pismo i poziv da finansijski pomognu maslinarima koje je Društvo maslinara Bar uputilo predsjednicima primorskih opština, glavnog grada Podgorice i gradske opštine Tuzi potvrdno su odgovorili predsjednici opština: Bar, Budva, Kotor, glavnog grada Podgorica i gradske opštine Tuzi. Društvo maslinara Bar se u ime podržanih maslinara zahvaljuje predsjednicima pomenutih opština na podršci i razumjevanju značaja učešća na tako važnim takmičenjima jer ostvareni uspjeh Crnoj Gori donosi višestruku korist”, piše u saopštenju.

Takođe, nakon prikupljanja uzoraka maslinovog ulja Društvo maslinara Bar je u saradnji sa Prvim crnogorskim panelom organizovalo „interno takmičenje“ kako bi se izabrala ulja koja će biti poslata u Njujork. Biotehnički fakultet je za ovu svrhu besplatno uradio hemijsku analizu uzoraka dok je i Prvi crnogorski panel takođe besplatno uradio senzorsku ocjenu kvaliteta. Izabrana su najbolja ulja, a kvalitet rada Prvog crnogorskog panela su potvrdile nagrade u Njujorku, u velikom procentu su se poklopile ocjene koje su ulja dobila u Njujorku sa ocjenama crnogorskog panela.

“Osvojene medalje i priznanja za kvalitet su na ponos kako maslinarima – proizvođačima tako i cijeloj crnogorskoj javnosti. Jedna zlatna i dvije srebrne medalje su veliki uspjeh za malu Crnu Goru i ovo je istorijski trenutak jer smo se ovim uspjehom svrstali u red naprednih zemalja koje vode brigu o kvalitetu maslinovog ulja. Pored maslinarskog uspjeha, nagrade su i velika turistička promocija Crne Gore”, kazao je Alković.

Inicijator učešća crnogorskih maslinara na takmičenju u Njujorku, Društvo maslinara Bar je pokazalo da se samo zajedno, sinergijom svih činilaca: maslinara, opština, Biotehničkog fakulteta, Panela za senzorsku ocjenu kvaliteta i bez bilo kakvih predrasuda i zavisti može postići vrhunski uspjeh na internacionalnom nivou. Ovdje treba navesti i stalnu podršku i savjete prilikom pripreme i slanja uzoroka koju su Društvu maslinara Bar pružili prijetelji iz Dalmacije posebno urednica časopisa „Maslina“ Meri Šilović i poznati novinar iz Zadra Nedjeljko Jusup.

„Led je probijen“ prve internacionalne medalje su stigle u Crnu Goru i kvalitet crnogorskog maslinovog ulja je potvrđen. Ovogodišnje obilno cvjetanje maslina obećava dobar rod i daje nadu da će i naredne godine biti još više vrhunskog ulja i uz podršku opština i države biti još više medalja na internacionalnim takmičenjima”, zaključuje Alković.

 

Send this to a friend