Ekonomija

Crnogorski operateri neće ukinuti roming

Ilustracija, foto: Pixabay

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost EKIP za “Dan” je, komentarišući mogućnost potpunog ukidanja naplate rominga od krajnjih korisnika unutar zemalja regiona, rekla da ni u zemljama Evropske unije EU nije došlo do ukidanja naplate usluge poziva, SMS-a i prenosa podataka kada korisnik uslugu ostvaruje na teritoriji neke druge države članice EU, već do njihovog izjednačavanja sa cijenama koje važe na nacionalnom nivou.

O potpunom ukidanju naplate rominga od krajnjih korisnika unutar zemalja regiona-Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije-govorilo se na nedavno održanom samitu o digitalizaciji u Skoplju, kada je direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Predrag Kovač kazao da trenutno postoji sporazum između navedene četiri države, prema kom je ujednačena cijena rominga između njih i naredni korak bi trebalo da bude potpuno ukidanje naplate te usluge.

U Telekomu kažu da regulatorna intervencija takve vrste za sada ne bi bila u skladu sa propisima države, kao što nijesu bile ni prethodne.

Ukoliko bi do nje došlo, objašnjavaju, za korisnike bi imala kratkoročnu korist u smislu nižih cijena rominga, a dugoročno će rezultirati nedovoljnim ulaganjem u napredne mobilne širokopojasne mreže, što bi opet imalo negativan uticaj na dugoročni razvoj konkurencije na tržištu.

Osim toga, neki operateri bi ostvarili značajan profit, a neki velike gubitke.

“Jasno je da bi na gubitku bili manji operatori i države sa manjim prihodima. Naime, određeni operateri, odnosno države, moraće da investiraju mnogo da bi opslužili saobraćaj korisnika drugih operatora koji tu borave u kratkom vremenskom periodu, bez mogućnosti da adekvatno valorizuju ta ulaganja”, kazali su iz kompanije.

U Telenoru navode da će se, ukoliko dođe do potpunog ukidanja naplate rominga od krajnjih korisnika unutar zemalja regiona, kompanija pravovremeno izjasniti o toj odluci.

“Telenor odluku implementira kroz svoju postojeću ponudu, putem koje se cijene usluge rominga konstantno smanjuju. Cijene rominga za Telenorove korisnike koji putuju u Srbiju niže su u odnosu na one preporučene sporazumom. Takođe, Telenor svojim korisnicima omogućava potpunu kontrolu troškova poziva i interneta u realnom vremenu uz „TravelSure” roming tarifu”, ističu.

Kako zaključuju, finansijske efekte eventualnog ukidanja naplate rominga u regionu trenutno je teško procijeniti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jorgovan
Gost
Jorgovan

Zivim u EU i nije tacno da se roaming tj ista u roamingu naplacuje.Ajo imate nor. U svojoj zemlji pretplatu razgovori i sms 24h neograniceno i npr 100 gb interneta,van svoje zemlje sirom EU imate isto to i to je jedina istina! Kako je moguce da novinari ovako nesto ptenesu bez pretgodne provjete..(npr. Google!)

Xoxxa
Gost
Xoxxa

Ne moze biti ista cijena u romingu kao u nacionalnoj mrezi jer ni troskovi operatera nisu isti. Ne govore istinu koji tvrde suprotno. U romingu se koriste 2 mreze (maticna i gostujuca) i zauzimaju resursi u obje umjesto u samo jednoj. Takodje operateri u turistickim zemljama kao Crna Gora bi bili na gubutku jer naplate znatno vise rominga nego sto… Više »

MILINA
Gost
MILINA

nije tacno da se u EU Roamin naplacuje, mogu da razgovaram i zovem i interent koristim cijelo vrijeme dok sam van njemacke, milina

Shade
Gost
Shade

Kakvi su ovo lopovi.
Derete narod a vama plate ogromne!

Lipovo
Gost
Lipovo

U čemu je razlika izmedju crnogorskih operatera i banaka u CG? NIKAKVA! jer i jedni i drugi deru li deru!

Kanta
Gost
Kanta

Broj telefona će za mlađe generacije uskoro biti i prevaziđen, a i sada bi bio da je otvoren javni internet po trgovima kao u mnogim gradovima svijeta. Zato su nas i ograničili da se sad jednom mjesečno mora uplatiti minimalan iznos (nekad bio euro), da bi funkcionisala kartica. Jednostavno, budućnost je takva, da operateri više neće biti potrebni i zato… Više »

anon
Gost
anon

Hvala bogu na VIberu

Wilimon
Gost
Wilimon

Samo da ne “ureknemo ” Viber

Sve li ti znas
Gost
Sve li ti znas

E tu sm jedini ne u regionu nego u cijeloj Evropi, tako da je lako biti lider, lopovi i ubice jadnog naroda CGore

Crta
Gost
Crta

Ja sam im podvukao crtu idemo preko grane fino iskljucim mobilne podatke svoga operatera i ne javljam se na pozive kupio sam eu karticu stavim u drugi telefon sam sebi delim internet sa te kartice ko sta hoce molim viber ili whatsup. Ne placam vise dodatno samo predplatu jer deru zestoko

Nikolija
Gost
Nikolija

Mogli bi svi kolektivno ugasiti jer niko ne bi koristio nase operatere

Milan
Gost
Milan

Ne da deru,nego pljackaju. I jos dodaju potrosnju koju nismo napravili u inostranstvu.
Meni su poslali racun 30 e za internet a ja u tom vremenu vozio automobil. Nemoguce. Gospodo iz Telenora sudicemo se do Strazbura.
Problem su Viber i Whatsapp koji su odnijei oko 30 posto profita, pa sad kao divlji zapad otimaj.
Nece moci gospodo iz Telenora.
Milan Vukomanovic
Kotor

requiem
Gost
requiem

internet na telefonu ako nije isključen, uvijek nešto radi. To što si vozio automobil nema veze ni sa čim

Izgubljen
Gost
Izgubljen

A necete jos dugo da nas derete. Kozu nam oguliste.

Nikola
Gost
Nikola

Naravno da nece nego deru ne pitaju.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Naravno da nećete. Najskuplje minute i internet plaćamo u Evropi. Ali se nadam da ćemo svi koji putujemo, kupiti karticu neke EU države, samo da nas vi ođe ne derete.

Aleksa
Gost
Aleksa

Pa normalno. To radim evo godinama. Više i ne čuvam te kartice po povratku. Kupiš drugu i ljepota.

Musa
Gost
Musa

Koliko bude cijena?

Jovan
Gost
Jovan

Neče ukinuti roming jer su se udružili i tako deru narod.

Send this to a friend