Ekonomija

Crnogorski pasoš nije na prodaju

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je da crnogorski pasoš nije ne prodaju, već da će projekat ekonomskog državljanstva, koji je juče usvojila Vlada, obezbijediti našoj zemlji ekonomski razvoj.

<<<Za crnogorsko državljanstvo pola miliona eura<<<

Na pitanje novinara kako će Crna Gora zakonski onemogućiti da u zemlju uđe prljavi kapital i kakve je koristi od toga što je Taksin Šinavatra dobio crnogorsko državljanstvo imala država Simović je odgvorio da Crna Gora kroz realizaciju takvog jednog projekta, a to nije projekat prodaje pasoša, “nije to projekat prodaje državljanstva, nije to projekat želje da se valorizuje pasoš crnogorski, koji ima svoj posebni kvalitet kao države koja je u sastavu Šengen zone, nego je to projekat koji treba da obezbijedi ekonomski razvoj Crnoj Gori. To je projekat sa koji, vjerujem, možemo značajno da ubrzamo i ispunimo ekonomske kriterijume, koji su takođe sastavni dio naše EU obaveze i agende”.

Prema njegovim riječima kada se ulazi u porodicu evropskih naroda potrebno je ispuniti i političke i ekonomske kriterijume.

“Učiniti naše društvo bogatijim, smanjiti stopu nezaposlenosti, zaposliti mlade ljude, razviti sjever Crne Gore, uravnotežiti regionalni razvoj i to je upravo smisao ovog ekonomskog projekta, koji je realizovan i u nekim evropskim državama. Naša ambicija je da u komunikaciji sa evropskim partnerima uspostavimo takve mehanizme koji će biti garancija takvih ciljeva, koji će imati svoju ročnost. Kazali smo dvije do tri godine i kazali smo određeni broj izdatih državljanstava i kazali smo ne kao prosta prodaja pasoša, već kao realizacija razvojnih programa”, objasnio je Simović.

Na bazi tih sredstava Vlada će, dodaje on, formirati posebni fond za razvoja sjevera Crne Gore.

A šef delegacije Evropske Unije u našoj zemlji Aivo Orav poručuje da crnogorska Vlada treba vrlo pažljivo da razmotri ovaj projekat, kako ne bi stvorila prepreke na putu ka EU.

“Pažljivo pratimo ovu diskusiju u Crnoj Gori tokom prethodne godine. Naše su pozicije jasno saopštene Vladi Crne Gore. Čuli smo za jučerašnju odluku Vlade Crne Gore o ekonomskom državljanstvu i naše je razumijevanje da to nije konačna odluka, već da je Vlada ovlastila nadležne institucije da procijene izvodljivost ovog koncepta, pa da će konačna odluka biti donesena u oktobru. Naša pozicija je da Vlada vrlo pažljivo razmotri ovo pitanje da ne bi stvorila neke prepreke za Crnu Goru u kontekstu integracija u EU”, poručio je Orav.

S.Đukanović

26 Komentara na "Crnogorski pasoš nije na prodaju"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend