Ekonomija

Crnogorski pršut imao zapaženo mjesto na Sajmu u Istri

Proizvođači “Crnogoroskog pršuta” sa Cetinja, osam kompanija okupljenih u istoimeni klaster, učestvovali su na 13. Internacionalnom sajmu pršuta u Istri, koji se krajem prethodne sedmice održao u Tinjanu.

Učešće crnogorskih proizvođača koji su na sajmu predstavljali Crnu Goru, ove godine kao zemlju partnera, podržalo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Internacionalni sajam pršuta u Istri, tokom tri festivalska dana, posjetilo je više od 25.000 posjetilaca, a pod motom “Dođi i pronađi svoju omiljenu fetu pršuta” konzumiralo se nešto više od 15 tona ove cijenjene mesne delicije sa raznih područja regiona i Evrope.  Zapaženo mjesto na poznatoj međunarodnoj gastro manifestaciji imao je “Crnogorski pršut”, koji je od prošle godine zaštićen geografskom oznakom kvaliteta”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kako dodaju, prisustvovalo je osam članova Klastera Crnogorski pršut, proizvođača tradicionalnih suvomesnatih proizvoda: Martex, Zrnožit, Interproduct, MiAnja, Monstate, Gornič, DDR comerce i Nani Prom, zajedno sa predstavnicima Turističke organizacije Cetinja i Prijestonice Cetinje.

Kako ističe koordinator Klastera Ilija Ševaljević ovo je drugi put da predstavnici ovog udruženja proizvođača učestvuju na manifestaciji u Istri, ali prvi put od kada je njihov proizvod Crnogorski pršut u decembru prošle godine dobio geografsku oznaku kvaliteta i postao još jedan zaštićeni crnogorski proizvod.

“Učešće crnogorskih predstavnika, kako je kazao, bilo je vrlo zapaženo, kako od strane brojnih posjetilaca, tako i proizvođača pršuta iz brojnih zemalja. Ovo je bila prilika da se promoviše i Crna Gora kao gastro destinacija, zemlja prepoznatljivih i kvalitetnih tradicionalnih proizvoda”, ocijenili su iz Ministarstva.

Tokom trajanja Sajma, proizvođači sa Cetinja ostvarili su niz značajnih kontakata korisnih za intenziviranje dosadašnje saradnje sa proizvođačima iz Hrvatske i regiona. Razmijenjena su i iskustva u organizaciji i značaju održavanja ovakvih manifestacija, s obzirom na planove da se iduće godine održi prvi međunarodni sajam pršuta na Cetinju.

U okviru Sajma u Istri, upriličena je i svečana dodjela potvrda za uspješno završeni kurs i ispit za senzornog analitičara pršuta, koji je u martu ove godine u Pazinu realizovala Udruga senzornih analitičara. Ovaj sertifikat su dobila i trojica Cetinjana: Petar Muhadinović, Boris Vujović i Ilija Ševaljević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirko
Gost
Mirko

Vratise li ono nasu prsutu iz neke uredjene drzave sa obrazlozenjen da nije za ljudsku upotrebu.

Gero
Gost
Gero

Zapaženo mjesto. Odmah iza ulaznih vrata,pet metara pa lijevo.

kinja
Gost
kinja

A što je ovđe crnogorsko osim drva i dima od kojeg se ne može ostati na Cetinju … dok dođu zeleni a onda ????

Mirko
Gost
Mirko

Crnogorski je vinobran

Send this to a friend