Ekonomija

Crnogorski pršut nagrađen u Hrvatskoj

foto: RTCG

Na petom međunarodnom festivalu pršuta, koji je nedavno održan u Drnišu u Hrvatskoj, Klaster crnogorski pršut je u međunarodnoj konkurenciji osvojio zlatnu medalju za svoj najpoznatiji proizvod – crnogorski pršut.

Potpredsjednik klastera Dragan Martinović kaže za Radio Crne Gore da im to priznanje veoma znači, jer je to prvo međunarodno priznanje za taj brend.

“Ocenjivanje je trajalo ukupno pet dana, a ocjenjivali su profesori i stručnjaci sa Hrvatskog veterinarskog instituta – Veterinarski zavod iz Splita. Parametri koje su ocjenjivali bili su kvalitet proizvoda, kvalitet sirovine salinitet i ostale senzorne karekteristike, koje treba da ima jedan dobar proizvod. Crnogorski pršut za ovo vrijedno priznanje preporučio je manji salinitet, vlažnost koja je zadovoljila evropske standarde i manja količinu dima pri sušenju”, naglasio je Martinović i pojasnio da se svi proizvođači, koji čine Klaster crnogorski pršut trude da zadovolje najzahtjevnije evropske standarde što će ih, očekuje, u narednom periodu preporučiti za evropsko tržište.

foto: RTCG

Martinović je najavio da će sljedeće uzorkovanje crnogorskog pršuta biti u Istri u Tinjanu u Hrvatskoj krajem oktobra.

“Mogu da informišem javnost da smo u julu predali specifikaciju za dobijanje geografske oznake porijekla za crnogorski pršut. Nadamo se da će komisija Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ubrzo donijeti odluku i da će crnogorski pršut biti peti zaštićeni proizvod u Crnoj Gori”, ukazao je Martinović.

Potpredsjednik Klastera je podsjetio da su njihovi članovi ujedno i najveći proizvođači i privrednici na teritoriji Prijestonice i da godišnje proizvedu oko 300 hiljada pršuta, a ta količina je skoro identična sa ukupnom godišnjnom produkcijom pršuta u cijeloj Hrtvatskoj, gdje taj proizvod slovi za jedan od najprestižnijih i najprepoznatjivijih gastronomskih proizvoda.

Peti Međunarodni festival pršuta organizovali su Turistička zajednica grada Drniša, Udruga proizvođača Drniškog pršuta i Grad Drniš, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Povodom dobijanja nagrade u Hrvatskoj predstavnike Klastera crnogorski pršut primio je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan i dodijelio im Zahvalnicu.

Gradonačelnik je pohvalio rezultat cetinjskih privrednika i njihove napore da crnogorski pršut postane prepoznatljiv brend i to ne samo u Crnoj Gori već i na inostranom tržištu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bodulski borej
Gost
bodulski borej

vidim, djetici su pravilno ocijenili stanje u nepostojecima domacima crnogorskima prsuta(n/r)ama. upravo o ovome problemu mi se je nedavno na proputovanju kroz crnu goru u cetiri oka izjadao jedan djetic, dobar poznavatelj domace proizvodnje prsuta. ukratko i sazeto, morate dobro poznavati uzgajivace svinja i po mogucnosti od njih i odkupljivati prsut. u crnoj gori ih joste uvijek ima, ali sve… Više »

Pata
Gost
Pata

Drniski ko i Njeguski – samo je ime ostalo…
Inace, lakse se moze naci pravi prsut u Dalmatinskoj zagori, nego na Njeguse…

bokelj
Gost
bokelj

Samo kad bi jos i svinje rasle na Njegusima a ne u Holandiji,Austriji,Danskoj ili Rumuniji

Vojo
Gost
Vojo

Vi momci ne proizvedete 300000 hiljada prsuta no ih samo susite .Da vas pitam jeste li probali vi vasu prsutu a ja vjerujem da nijeste

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Znaju li da je prsuta iz Holandije???

Potrosac prsuta
Gost
Potrosac prsuta

Koje pohvale i nagrade za nas prsut,svaka cast cestitamo,a pitao bi istu tu gospodu proizvodjace kako to da ne mogu da nadjem u maloprodaji u zadnjih dvije godine dobro osuseni prsut bio u listovima vakumirani bio vakumirani u komadu ili ucjelo,no su svi meki polu zivi a cijene nabijete kao da je od zlato.Uostalom gdje se taj nagradjeni prsut moze… Više »

xyz
Gost
xyz

Što pitaš kad znaš!

hrvoje
Gost
hrvoje

nema kod nas domaćeg pršuta,onaj ko se rodio u kući gdje se meso i pršuti prave i suše zna o ćemu pričam

Instruktor
Gost
Instruktor

Holandski i argentinski, omrznut pa sušen na Cetinju.

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Ziva istina. Jeftinije je to nego da od nasih odgajivaca kupuju a tamo ih hrane ko zna cime, i te orsute se ko zna koliko puta zamrznu i odmrznu. Upravo zato nema farmi svinja kod nas, ne samo svinja nego sve uvozimo umjesto da forsiramo nase

Sales
Gost
Sales

To je prsut od domace svinje susen kako treba sa soli koliko treba pripreman za takmicenje a mi jedemo holandsku koja se susi po mjesec dva sa masu soli

mart
Gost
mart

da nije to probrano ko za maslinovo ulje,tri puta se probiru masline i najbolje od najboljih služe da se napravi par litara za takmičenje ahahaha…

njeguš
Gost
njeguš

I to one ”grizle” kojom se posipaju putevi zimi!

mart
Gost
mart

Franca , vakumirani, dobar pršut

Bajica
Gost
Bajica

Znate li koja je najveća mana crnogorskog pršuta ? Ta, što se u podgoricu, dobar crnogorski pršut, može jedino kupit u prodavnicu velika plana preko morače !!!

Mladen
Gost
Mladen

Svetsko a nase

Send this to a friend