Ekonomija

Crnogorski pršut novi zaštićen proizvod

“Crnogorski pršut” novi je, peti po redu, zaštićeni proizvod u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Proceduru zaštite naziva ovog proizvoda geografskom oznakom kod Ministarstva inicirali su proizvođači pršute sa Cetinja, okupljeni u „Udruženje crnogorski pršut“, u kome su preduzeća: Zrnožit, Martex, Interproduct, Monstate, SNJ Gornič, DDR commerce, Mianja, Nani prom.

“Prirodno okruženje, klimatski uslovi u regionu proizvodnje, duga tradicija proizvodnje i dobra reputacija ovog proizvoda, koja prevazilazi granice regiona proizvodnje, ali i Crne Gore, osnova su zaštitu „Crnogorskog pršuta“ kao specifičnog i autentičnog proizvoda. Uticaj geografskog okruženja, klime, ali i umijeća u primjeni posebne, vjekovima primijenjivane recepture u proizvodnji, zaslužni su što je crnogorska pršuta cijenjena među potrošačima, posebno turistima koji posjećuju Crnu Goru”, navode iz ovog resora.

Naselja iz regiona proizvodnje „Crnogorskog pršuta“, nalaze se u granicama Stare Crne Gore, a u okviru postojećih administrativnih granica opština Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Podgorica i Bar.

Nadmorska visina u regionu proizvodnje varira od 500 do 1.500 metara. Region proizvodnje se, zahvaljujući blizini mora i Skadarskog jezera, odlikuje umjereno – kontinentalnom klimom, sa sušnim i toplim ljetima i umjereno hladnim zimama.

“Prema Proizvođačkoj specifikaciji, dokumentu koji je osnova za zaštitu proizvoda, „Crnogorski pršut“ je trajni suvomesnati proizvod dobijen od buta svinja, suvo soljen i hladno dimljen, pa podvrgnut procesima sušenja i zrenja. Proces proizvodnje „Crnogorskog pršuta“ traje najmanje godinu dana. Pored modernizacije proizvodnih pogona, primjena tradicionalnog postupka proizvodnje, bez bilo kakvih dodataka osim morske soli, uz proces dimljenja sagorijevanjem isključivo bukovog drveta, rezultira proizvodom koji ima prepoznatljiv miris, teksturu i bogastvo ukusa”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Kako ističu, za članove udruženja proizvođača registracija oznake značiće benefit u dijelu ostvarivanja dodate vrijednosti na tržištu, mogućnost bolje valorizacije, kako kroz rastuću turističku potrošnju u Crnoj Gori, tako i kroz rast i sada značajnog izvoza.

“Novi zaštićen proizvod novi je iskorak Crne Gore u oblasti politike kvaliteta, unapređenja pozicije domaćih proizvođača i stvaranja pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta i dinamičniji razvoj lokalne i cijele crnogorske ekonomije”, dodaju oni.

Podsjećaju da su tokom protekle dvije godine, zaštićena četiri proizvoda: „Njeguški pršut“, „Pljevaljski sir“, „Crnogorski goveđi pršut“ i „Crnogorska stelja“. U proceduri su zahtjevi udruženja proizvođača za zaštitu durmitorskog skorupa i kolašinskog lisnatog sira. Očekuju i otpočinjanje procedure zaštite meda i maslinovog ulja.

“Ministarstvo u kontinuitetu podstiče i podržava proizvođače svih proizvoda koji imaju potencijal za zaštitu nekom od oznaka kvaliteta, prema propisima koji su usklađeni sa evropskim, kako bi u budućem periodu imali što više zaštićenih proizvoda i na evropskoj listi. Brediranje kvalitetnih, specifičnih i autohtonih domaćih proizvoda doprinosi ne samo domaćoj ekonomiji, unapređenju turističke ponude, nego i daljem razvoju brenda Crne Gore u svijetu”, ističu oni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
asnusmne
Gost
asnusmne

isto kao sa suvom govedinom proglasise crnogorski specijalitet a ono uzicka prsuta

Nada
Gost
Nada

Cujem poruka je svidja?

Radosav72
Gost
Radosav72

What?? Svidja ti se neka poruka?

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Moramo bolje…nije to to…

Danko
Gost
Danko

Bravo!!!

Zmago
Gost
Zmago

Holandsko a nase, hahahahaaha. Najveci uvoznici mesa u CG registrovase brend…..OOOoh mene

Dejo1 solian💔
Gost
Dejo1 solian💔

Dobra je pršuta ja bih mogao svaki dan da je jedem i ovčji sir. 👍😆

Danko
Gost
Danko

Vrhunski proizvod!!!!!!! Dobro , od domacih svinja kao nekad je najbolja ali i ova sad je zbog postupka pravljenja vrhunski proizvod!!!

CG teletabisi
Gost
CG teletabisi

Ajde da ste i vi nešto zaštitili. Za gusle je kasno. Još samo da zaštitite kriminalne klanove kao deo nacionalne kulture u UNESCO, i nema zime za vas.

Danko
Gost
Danko

Deo a? Trol,trol,trol …

Vedran
Gost
Vedran

Ne postoji brend Crnogorski pršut. A ne postoji ni pršut kao domaće ime nego pršuta.Trebali ste da zaštitite brend Njeguška pršuta. Ali da ima kvalitet kao nekad, a ne sad.Jer sad nije za ljudsku upotrebu (Japanci rekli).

auh, glava!
Gost
auh, glava!

Vedran, postoji baš PRŠUT, tako, mi, Crnogorci kažemo!

asnusmne
Gost
asnusmne

koji prsut nema ni p od prsuta,nemojte kao onaj njjegus sto ih pokvarene bacio u skurdu u avgustu hteo da susi prsute

Toma Grobar
Gost
Toma Grobar

Ne može to tako, šumadijski pršut je originalno ime, Crnogorci opet kradu.

Bada Boom
Gost
Bada Boom

Ovo stvarno nema smisla ovaj prsut je ipak crnogorski proizvod,e sada ne treba biti toliko pronicljiv kao da je tu bitno meso,tu je najbitnije bukva,zrak i klima sa Njegusa,evo i predlog da punimo staklene bocice zraka sa Njegusa i proglasiti brendom crnogorskim i izvozit sto ne,makar da provamo,mozda ce da prodje…..ojhaaaaaaa…..

Bada Bing
Gost
Bada Bing

Ovo je nevijerovatno imam mezimce psa border colli pokusao sam da mu dam crnogorski prsut,jos mu naglasim da je crnogorski,ma kakvi nece da uzme neznam zasto…..hahahahahaha…..

Radosav72
Gost
Radosav72

Probaj da lajes, mozda te razumije

Bokelj
Gost
Bokelj

Evo test jedi crnogorski prsut samo sedam(7)dana ako ti basta,budi siguran zavrsices na interno,eto toliko o otrovima!

Isaak
Gost
Isaak

Crnogorski prsut, a sami subjekat (prsut) do susenja Crne Gore vidio nije. Dutch prsut a Crnogorski dim.

Jasenovo polje
Gost
Jasenovo polje

Svinjsko meso a samim tim i prsut je nesto najnezdravije sto sirotinja konzumira. Dovoljno je vidjeti cime se svinja hrani i sve je zdravom razumu jasno. Nijesu avetni muslimani sto ne jedu ta ….

podujam
Gost
podujam

Samo me zanima koje meso i mesnu prerađevinu ti jedes,ako si vegan,zanemari pitanje

Jasenovo polje
Gost
Jasenovo polje

Jedem meso od svih zivotinja koje idu na ispasu.

Turbo Supra
Gost
Turbo Supra

Made in Hag hahaa. Ne omalovazavam domace proizvode ali svinje nisu nase samim tim ni prsut. Poz

Misko
Gost
Misko

Da se razumijemo svaki mesni proizvod mora da ima dekleraciju i tamo stoji slijedece:zemlja porijekla mesa i od koje vrste svinje,postotak soli u proizvodu i porijeklo soli dali je kamena ili morska zbog joda,geografsko podrucje gdje je dimljeno sa kojim drvetom i to u maloj kolicini i normalno susenje ne ispod 6 mjeseci,a najbolji je od jedne godine.Ovo su osnove… Više »

Danko
Gost
Danko

Hvala na informaciji druze ali nekima zalud govorit!!!

Čapur
Gost
Čapur

Brze bolje reagujmo, ovi odozgo sve pribiljezise sebi. Pljevaljski sir je odličan, konzumiram sir 3x na dan a sa primorja sam, kravlji uglavnom. Nista manje kvalitetan i ukusan sir nije iz Bijelog Polja, Berana, Gusinja, Mojkovaca, licno probao sve, kao i Kučki, odličan. Marinirani krap, mladica iz Tare, sok od divljeg šipka, sve treba zastitit.

Vojo
Gost
Vojo

Nije mi jasno kako je zasticen kao crnogorski jer ovi sto su ga zastitili taj proizvod ne jedu a svinju su vidjeli jedino na sliku toliko o tome da je to crnogorski i na kraju zdrav proizvod

Čapur
Gost
Čapur

Moji su ga jeli, Voka i živjeli po 90 i kusur godina, probaj neđe, nećeš se otrovat. Probaj po nekad, isto, po neki zarez da stavis u slozenoj recenici, neće ti ni od toga ništa bit.

Vojo
Gost
Vojo

Moj čapuru tebi smeta moj zarez a ne smeta ti soljenje nitratnom soli.

Čapur
Gost
Čapur

Pa kad pršuti nađeš manu, ne mogu te razumijet…

Vojo
Gost
Vojo

Uvoz iz haga soli se nitratnom soli nije to moj čapuru prava domaca prsuta

Kolega
Gost
Kolega

zagadjen je sa sjevera sir.

Velimir
Gost
Velimir

SRPSKE SU SVINJE A CRNOGORSKI PRSUT!
DA SE NIKO NE LJUTI!

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Srpska su prasad i najviše ih ima u CG. Mi ih zovemo posrbice…

I ja isto
Gost
I ja isto

Crnogorske su mazge, one koje silaze sa Lovćena u civilizaciju. Zovemo ih Dukljani.

Vanja
Gost
Vanja

sad da su Holandjani pametni pa da se pobune 😂

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Dobra okolnost i dobra stvar je sto se prsut proizvodi u regionu granica stare Crne Gore inace bi ga oteli Srbi ,Albanci ,Sandzaklije ,Hrvati… Sve lopovi oko nas cast izuzetcima …

Mileva
Gost
Mileva

JOŠ KAD BI GA OSUŠILI.

Castelana
Gost
Castelana

Dime ga na zapaljene automobilske gume !

Alma
Gost
Alma

Pobunimo se kosovari i bošnjaci

ND
Gost
ND

Ni pršut ne može biti crnogotski što ga neče proglssiti srpskim. Ovo je već paranoja.

Kolega
Gost
Kolega

Meso uvozimo iz inostransta, a nas je zato sto ga susimo na nasim prostorima na nas nacin.

Rolex
Gost
Rolex

Crnogorski prsut je kanceriozan proizvod i savijet da se ne koristi ili ako bas morate ili zelite u malim kolicinama,a zasto, jer porijeklo mesa je nepoznato,dimljeno ili bolje reci predimljeno,zatim so veoma bitan sastojak proizvodu je nepoznato porijeklo.Na kraju crnogorski prsut nije mesni proizvod za ljudsku upotrebu,definitivno!

A neka te
Gost
A neka te

Jes, evo izgibe silan narod od pršute.

Dragutin
Gost
Dragutin

Aaaaaa da,da. Sad kapiram zašto su crnogorci prepolovljeni zadnjih decenija. Bar 90 posto pravoslavnih su bili crnogorci za vrijeme Jugoslavije. Mislio sam da se pola sad zovu srbima jer je to kao moderno u zadnje vrijeme. A ono nije nego mrčeni crnogorci pomrli od pršute! Pod hitno prebačajte taj brend preko granice, sa sve guslima u paketu!

Rolex
Gost
Rolex

Dragutin@Ne mijesaj ovo u politiku,vec shvati da je doslo vrijeme da se stane trovanju naroda Crne Gore i Turista,jer smo turisticka destinacija.Izvoz u evropsku uniju je nemoguc zbog svega gore navedenog,a i sam znas da nisi u pravu vec tako pises samo tebi znan razlog.

Vojo
Gost
Vojo

crnogorski od mesa iz Holandije i Austrije

djuro
Gost
djuro

znaci kaze se pršutA – od kad je crne gore, a nisam neki patriota i ne zanima me politika.. a i kaze se suhomesnati… strucnjaci.. :p

Prsut & vino
Gost
Prsut & vino

Fino,samo da ovi “proizvodjaci”ne naprave zalihu kao plantaze ,imacemo da jedemo i pijemo narednih 100 godina !

Pululu
Gost
Pululu

Taj otrov crnogorski

biba
Gost
biba

spanski i italjanski prsuti su bez premca. Dalmatinski je isto prva liga

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

Svaka zemlja ima prsut nije to nista ekskluzivno da bi se sad hvalili i uzdizali cg kao da smo mi to izmislili .egoizam

Skobalj
Gost
Skobalj

Postaje zabavno ovo nacionalno lutanje i pravljenje posebne nacije na silu. Ne moze se prekrajanjem istorije, kulture, nosnje sa 4 S, dokumenata gdje su se crnogorski vladari pisali Srbima, napraviti od srpskog naroda dvije nacije. Bar je danas lako utvrditi cije je kakvo porijeklo. Napredovala genetika bogu hvala, pa svi mogu vidjeti cija krv tece venama. Ali strah od istine… Više »

Ziki
Gost
Ziki

Ne sprdajte se. Ponovo od Srbije uzimamo i pripisujemo kao svoje. Odakle je svinjsko meso za te prsute bez iz Šumadije ravne. Ali lijepo je, jer se ovako priznaje da smo jedan narod, pa zato smatramo Sumadiju kao dio iste drzave.

Što se čini...
Gost
Što se čini...

Ziki, moraćeš se dogovoriti sa ovima dolje jesu li krmad iz Holandije ili iz Srbije.

Montenegrino
Gost
Montenegrino

Izvini Ziki mi ne koristimo meso iz srbije, nego 100% crnogorsko iz Brazila ili Holandije. Solimo ga sa našom solju iz azije, tako da tu nema ništa srpsko

Tomos
Gost
Tomos

Da predložim da se i ono “Oj ha” brendirat jer više nema što. Da to sačuvamo, da nam Meksikanci to ne uzmu

Radosav72
Gost
Radosav72

Ministarstvo treba da postavi i neke propise i NAJVAZNIJE da obezbijedi da se ti propisi postuju. Ovako prsuta prskana nedozvoljenim sredstvima se prodaje kao zasticeno nacionalno jelo…

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Uhhh, dobro je da smo zaštitili pršutu, inače bi je lopovi, srbi prisvojili ka’ sve ostalo…

Srpske gusle
Gost
Srpske gusle

Da niste požurili, i to bi prisvojili. Onda bi vam ostao samo crnogorski parizer da ga “zaštitite”. 🙂 🙂

Smrdica
Gost
Smrdica

Crnogorski prsut..dakle sirovi se uvozi iz Holandije,odmrzne se na Cetinju a susi se na Njegusima..

Cgc
Gost
Cgc

Najbolje u CGsu ljudi
Ostali su ( cast pojedincima) tanki mmogo

Cgc
Gost
Cgc

Crnogorsko je sveprva liga
I prsut i kisjelo
MLijeko, i mlijeko,i jogurt,i
I sir. I kajmak
I voda
I pivo
I vino
I rakija
Ostali gas

Region
Gost
Region

Nikšić ko se u Apatinu pravilo

Toni
Gost
Toni

Ja cu ovaj italijanski (prosuto di Parma: ) pa neka se zajebem

Misko
Gost
Misko

Toni@Zdravo mislis i hranis!Poz!

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Podgorica i Bar
Ovo ostalo nije Crna Gora? Mozemo li onda da se odvojimo mi ostali? Znaci crnogorski prsut se ne pravi u Pljevljima, Andrijevici, Beranama, Kolasinu, Mojkovcu, Zabljaku, Bijelom polju, Rozajama, Grblju(odlicnu prsutu prave)….
Ali mozda ste u pravu. Crba Gora je tu do Bioca.

Anonymus
Gost
Anonymus

Meni je 1000 puta kvalitetniji onaj prsut sa sjevera Crne Gore, nego taj sto su prijavili, sirovina domaca i klima, koju pominjete, neuporedivo je bolja.

Cgc
Gost
Cgc

Zato sjedi tamo i uzivaj

Perk
Gost
Perk

Nema goreg pršuta od Crnogorskog po meni. Dalmatinski je najukusniji. Ovo je bleda kopija.

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

A Dalmatinci kazu obrnuto!!!

Aooooo
Gost
Aooooo

A je li ,,bleda”, moja Perka dobra.

NK-CT
Gost
NK-CT

Jao bre,pa nemoj vise da jedes,da ti ne pozli od “blede”kopije.Nemoj ni svracat ovamo,no pravo u Dalmaciju…oni te tamo jedva cekaju na degustaciju.

Gost
Gost
Gost

Pršut crnogorski a svinje hoolandske…

Bezimeno
Gost
Bezimeno

Jeste kume,nije bitno odakle je zivotinja nego nacin na koji se prsut pravi. Zato i ne pise “zasticena crnogorska svinjetina”.

Šišmiš
Gost
Šišmiš

Grabite, dokle nam Srbi sve ne pokupe! Onolika zemlja, a ništa svoje, ali što ćeš sad (gusle crnogorske, pismo grčko, fes i šalvare turski, šajkača austrijska, igre arapske). Ili da im ponešto i puštimo, greota je…

Gane
Gost
Gane

Sirovina iz Rumunije , Austrije, Argentine …ali i kod komšija je isto i to je ok. Klimatski uslovi su najbitnji, a Cetinje, Njeguši i okolina imaju savršene uslove. Ali u poslednjih desetak godina , u distribuciju ide pršuta (vakum pakovanje) sa veoma velikim procentom vode i nedovoljno zrela. Posle dva dana izgubi smisao i nije za uživanje . A i… Više »

Radosav72
Gost
Radosav72

Tacno Gane. Puno je zloupotreba cak 70% , tako da su prevaranti nadjacali prave proizvodjace i nazalost strah me da ce potpuno “ugusiti” proizvodnju one pruste koja u sustini treba da bude taj zasticeni i kvalitetni proizvod.

Komsija
Gost
Komsija

“crnogorski prsut” a dzore iz Holandije.

Jasenovo polje
Gost
Jasenovo polje

Holandski i spanski a susen kod nas.

Region
Gost
Region

Ne znači ako se suši u Crnoj Gori da je naše. Treba napisati Holandski pršut, sušen u Crnoj Gori

CiNick
Gost
CiNick

Pršut nije krmeća noga, već ono što ona postane poslije okončanja procesa pripreme i sušenja, a što bitno zavisi od mikroklime koja je jedinstvena i geografski limitirana. S toga je nebitno đe je predmetna noga rasla.

Region
Gost
Region

Hoćeš da kažeš da nije bitno čije je prase već čija su drva što se lože ispod njega. Pa onda ste trebali brendirat Bukvu, bi vi i to kada bi vam Bosanci dali…

Region
Gost
Region

Haha “Crnogorski Pršut”, a svako prase iz Holandije. Sada treba ministarstvo poljoprivrede Holandije da se oglasi

razocarang i
Gost
razocarang i

Ma kakvi Crnogorski.Ovo je tipicna Srpska prsuta od divljih prasadi
Poznajem je,jer sam je probao na jednoj svadbi na Staroj Planini
Nije posteno od C.Gore,da krade tudje proizvode,kada od Debelog Brijega do Dibrakova,i Cakora do Savnika,nema vise od 50 prasadi,
Svinja ima vise !!!???

Prc CG
Gost
Prc CG

Hercegovački pršut je za ovaj vas izmislio svijet,a da ne pričamo o Španskom i Italijanskom pršutu….

Cantona777
Gost
Cantona777

Cisto sumnjam;)

Himnošpijač
Gost
Himnošpijač

Španski daleko najjači.

Poglavnik
Gost
Poglavnik

Srpski je najbolji?

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Aj ti srbendo lakse malo – izgleda da si se pisteno nakanta piva kad si probao herceg. Prsut!!!! Nije los ali daleko izpod nivoa njeguskog ili uopste crnogirskig, zato sto je preslan ( nadodavate soli previse bato). Ali za vas politicke gurmane je svakako najbolji poslije kante piva (jelena) pa udri!!!

Cmarkoslave
Gost
Cmarkoslave

Muci crnogorac nemas blage veze! xD A kako ces i imati, kad nidje nisi isao dalje. Po Amerikama prave daleko bolje prsute!!

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Da da poznati su po dugovjekovnoj tradiciji.

Cmarkoslave
Gost
Cmarkoslave

Nisu po tradiciji, ali po načinu pravljenja… 😉 probaj da poneses nekome tamo, pa ces da vidiš šta će ti reći.

Cgc
Gost
Cgc

Pdakle znas da nije isao

Cmarkoslave
Gost
Cmarkoslave

Cim tvrdi da je Crnogorski najbolji.

Cmarkoslave
Gost
Cmarkoslave

Talijanski 10x skuplji. Svinja hranjena samo zirovima i susena mladim cempresom xD

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Talijanski se nesusi toliko dugo. A spanski je druga prica neznalio!!! Tamo dje je but odsjecen se namaze sviskom masti i tako konzervira prsut. On se ne dimi uopste no puste da vri u sebi godinama!!! Dobar je ali sasvim drugacija proizvidnja. Proba sam sve ali dzaba – Crnogorski najbolji. Sem za ovoga politickog gurmana. Njemu je i zaba pecena… Više »

Mario
Gost
Mario

Prc CG,možeš slobodno staviti ispred svih Istarski i Dalmatinski pršut.Bez premca,a ova “grupa”proizvođača”sa Cetinja,ni jedno,Ama jedino krme ne kolju,već uvoze,Holandija,Austrija,Španija i sl.ovo ti je prava i jedina istina.Firma “Niksentrejd”Čavor,ima svinjogojsku farmu u Spužu,i “kolju”jedan dio krmadi,ali i oni uvoze dobar dio.Zato pršut kupujte kod našeg seljaka i nećete pogriješiti.

Send this to a friend