Ekonomija

Crnogorski sektor poljoprivrede položio je još jedan veliki evropski ispit

Na prvi javni poziv za bespovratnu podršku investicijama u poljoprivredna gazdinstva kroz IPARD program pristiglo je 389 zahtjeva za planirane investicije u iznosu od oko 27 miliona eura, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvojamr Milutin Simović.

Milutin Simović (Foto: Vlada Crne Gore)

“Crnogorski sektor poljoprivrede položio je još jedan veliki evropski ispit. Ovo je ocjena koju s pravom možemo dati jer je na prvi javni poziv za bespovratnu podršku investicijama u poljoprivredna gazdinstva pristiglo čak 389 zahtjeva za planirane investicije u iznosu od oko 27
miliona eura. Uporedna iskustva država korisnika IPARD programa jasno pokazuju vrijednost ovog našeg rezultata”, rekao je Simović na konferenciju za medije kojoj je psistvovao šef pretpristupne jedinice Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije Liam Breslin.

Prema njegovim riječima Hrvatska je svojevremeno za dva poziva imala 40 zahtjeva, Makedonija za tri poziva oko 140 zahtjeva, a Turska za, takođe tri poziva, imala je svega 10 zahtjeva.

“Uspjeh koji smo postigli rezultat je partnerske saradnje Ministarstva poljoprivrede i Generalnog Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije i Delegacije EU u Crnoj Gori na čemu im se zahvaljujemo, rezultat Vladinog odgovornog pristupa i odluke o prioritetnom angažovanju svih nadležnih institucija u realizaciji ovoga projekta i, konačno, rezultat preduzetničke energije i odgovornog odnosa samih poljoprivrednika koji su od početka uključeni u ovaj proces”, dodao je Simović.

On je istakao da su zahtjevi stigli iz svih opština u Crnoj Gori i da su ovom mjerom podržani svi poljoprivredni sektori.

“Posebno nas raduje činjenica da je veliki broj aplikacija pristigao iz sjevernog regiona 221 ili 57 odsto. Najviše zahtjeva odnosi se na nabavku poljoprivredne mehanizacije 187, zatim na nabavku opreme i mehanizacije 80, mješovite investicije (izgradnju, nabavku opreme i mehnizacije, podizanje zasada) 61, a isključivo za izgradnju objekata 41 zahtjev. Ukupan iznos raspoloživih sredstava za ovaj javni poziv iznosi 10.720.000 eura, a finansijska podrška se sastoji se od 75 odsto evropskih sredstava i 25 odsto iz budžeta Crne Gore, a namijenjena su za investicije od 10.000 do 500.000 eura”, kazao je Simović.

Najavio je da je u toku proces administrativne kontrole svakog pojedinačnog zahtjeva u skladu sa akreditovanim procedurama.

“Bespovratna podrška će iznositi 60 odsto vrijednosti prihvatljivog iznosa investicije, odnosno 65 odsto za nosioce poljoprivrednog gazdinstva mlađe od 40 godina. Za poljoprivredna gazdinstva locirana na nadmorskoj visini većoj od 600 m, podrška iznosi 70 odsto. Odluka o dodjeli sredstava podrške i ugovaranju biće donijeta nakon kontrole svih zahtjeva, bodovanja i rangiranja onih koji uspješno prođu administrativnu i terensku kontrolu. Pred nama je obiman, zahtjevan i odgovoran posao koji ćemo realizovati na maksimalno efikasan način, poštujući sva akreditovana evropska pravila i procedure”, zaključio je Simović.

Send this to a friend