Ekonomija

Crnogorski Telekom potpisao ugovor o energetskom menadžmentu sa Ericssonom

Na Svjetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni predstavnici Crnogorskog Telekoma i Ericsson-a potpisali su desetogodišnji ugovor o Upravljanju energetskom infrastrukturom. To će omogućiti efikasnije mjerenje, kontrolu i održavanje energetske infrastrukture, što za Telekomove korisnike znači dodatni nivo pouzdanosti najkvalitetnije 4G mreže u Crnoj Gori.

Ericsson će projekat implementirati u saradnji sa sjevernoameričkom Panasonic korporacijom. Novo partnerstvo će omogućiti da se generatori i klasični akumulatori koji se koriste kao pomoćni izvori energije za bazne stanice zamijene Panasonic-ovim litijum-jonskim baterijama koji obezbjeđuju superiornu gustinu energije, manje su osjetljive na oštećenja od intenzivne upotrebe i ekstremnih temperatura i zahtijevaju manje održavanja.

Operativni benefiti uključuju mogućnost daljinske kontrole infrastrukture na terenu, što je naročito korisno u Crnoj Gori, koja ima dosta nepristupačnih terena. Novi sistem Upravljanja energetskom infrastrukturom obezbjeđuje i analitiku podataka o radu infrastrukture i podataka sa senzora, što omogućava proaktivno održavanje.

„Zadovoljstvo nam što smo potpisali ugovor o Upravljanju energetskom infrastrukturom sa Ericsson-om. Ovo je još jedno održivo rješenje koje smo odlučili da primijenimo kako bismo dodatno unaprijedili našu mrežu. Crnogorski Telekom ima najbolju 4G mrežu u Crnoj Gori, a zahvaljujući ovoj inicijativi imaćemo dodatne operativne, ekonomske, kao i ekološke prednosti, jer se od novog rješenja očekuje da značajno unaprijedi energetsku efikasnost naše infrastrukture. Kao tehnološki lider na crnogorskom tržištu, nastavićemo sa održivim inovacijama koje će rezultirati efikasnijom, pouzdanijom i kvalitetnijom mrežom za naše korisnike“, izjavila je Valentina Radulović, direktorka sektora Tehnike u Crnogorskom Telekomu.

„Upravljanje energetskom infrastrukturom svodi potrošnju energije na minimum kao i ukupne troškove vlasništva nad infrastrukturom istovremeno maksimalno povećavajući otpornost sistema i produžavajući vrjeme tokom kog ostaje operativan. Zbog toga, mi volimo da mislimo o ovom sistemu kao o optimizaciji energetske funkcionalnosti. Kombinujemo Pansonic-ovu stručnost na polju energetskih rješenja sa Ericsson-ovom snagom u oblasti telekomunikacija. Rezultat te kombinacije su moćnije i pametnije mreže, koje su istovremeno efikasnije i održivije. Visoka gustina energije, visoka voltaža, odsustvo memorijskog efekta i ravnomjeran napon prilikom pražnjenja koji odlikuju naše baterije obezbjeđuju veoma stabilno napajanje energijom“, kazao je Philip Herman, potpredsjednik Green Tower Solutions u Panasonic Enterprise Solutions.

Peter Laurin, šef u sektoru za upravljanje servisima u Ericsson-u je rekao: „Zajedno sa Panasonic-om, smanjićemo troškove vlasništva nad energetskom opremom za tačno određenu infrastrukturu Crnogorskog Telekoma na terenu do 40%. Ovo je prevashodno rezultat Ericsson-ove napredne logike u izboru opreme za napajanje energijom, dužeg radnog vijeka baterija i smanjenja potrebe za čestim terenskim obilascima infrastrukture. Naša ponuda je zasnovana na poslovno-softverskom modelu (as-a-Service, Xaas model), koji Crnogorskom Telekomu omogućava neposrednu uštedu uz minimum početnog ulaganja. Na energiju uobičajeno otpada 10-60% operatorovih operativnih troškova.“

Ericsson i Panasonic će pomno pratiti upotrebu litijum-jonskih baterija kako bi se pobrinuli da ne dođe do prekoračenja njihovih operativnih parametara, na taj način produžavajući radni vijek baterija i smanjujući uticaj na životnu sredinu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Majan
Gost
Majan

Svaka cast Telekomu na izboru Valentine Radulovic na mjesto direktora tehnike.
Veliki strucnjak i covjek, sigurno ce kvalitet mreze biti jos bolji.

Boki
Gost
Boki

Najgora kompanija u Cg!

dzenabet
Gost
dzenabet

Opet pisu gluposti, sta god da napisu zacine ga sa “najkvalitetnija 4G mreza u CG”?

kerkez
Gost
kerkez

Ovo će biti obra prilika da se kroz naduvanu fakturu smanji osnovica poreza na dobit i tako opet pokrade Crna Gora . Crna Gora i njeni građani su sve više žrtve Crnogorskg telekoma i ovce za šišanje .

Baš ste slijepi
Gost
Baš ste slijepi

Sve im je uzalud jer vode vrlo pokvarenu i lopovsku poslovnu politiku (povećavaju pretplatu pod izgovorom promjene paketa za fix.telefon, ne pružaju usluge na koje su se obavezali ugovorom – loš protok interneta,televizija “koči” i sl.), i zato gube tržište, daleko im lepa kuća, nikad više u kolo sa njima

Lipovo
Gost
Lipovo

Zbog neposstovanja Ugovora, tj, lukavo smissljene promjene istog, zzalio sam se Telekomu, a nakon toga I Agenciji za el. komunikacije I posst. djelatnost Ali od 06.12.17 I 04.02.18. I dalje nema odgovora. Dekratija ili demonkratija, prosudite.

inzinjer
Gost
inzinjer

Bravo za Telekom!!!

ND
Gost
ND

Sve Vam dzabe,kad ste ponudom najnepovoljniji u CG.

Goran
Gost
Goran

Nije tacno ne mozes uslugu Telekoma da mjeris sa konkurentima jer nije u pitanju tehnoloski isti servis kao da kazes da si kupio Pezoa jeftinije od Mercedesa.

Baš ste slijepi
Gost
Baš ste slijepi

Gorane, vjerovatno si radnik Telekoma, neka i jesu “mercedes”, ali su pokvareni, lopovi, i zato ih korisnici napuštaju. Za to imam mnogo argumenata i nikad više njihov korisnik.

Goran
Gost
Goran

Vjerovatno si mlad i nisi bio korisnik ProMontea onda bi slavio CT

metadon
Gost
metadon

a koji Mercedes moj Gorane.Bolje reći,kao da si kupio Dačiju po cijeni Mercedesa

Send this to a friend