Ekonomija

Crnoj Gori od Evropske komisije na raspolaganju 60 miliona eura

Evropska komisija usvojila je predlog o makrofinansijskoj podršci (MFA) od tri milijarde eura za deset zemalja procesa proširenja i partnerskih zemalja, kako bi pomogla da ograniče ekonomske posljedice uzrokovane pandemijom COVID-19, a Crnoj Gori će biti na raspolaganju 60 miliona eura, saopšteno je iz Evropske komisije.

Sredstva MFA pomoći biće dostupna tokom 12 mjeseci u formi zajmova po visoko povoljnim uslovima, prenio je portal RTCG.

Iz Komisije navode da je predlog na vrhu strategije paketa “Team Europe”, koji obuhvata odgovor kako pomoći partnerskim zemljama u borbi sa pandemijom. Predlog komisije treba da usvoje Evropski parlament i Savjet EU.

Kako su naveli, predlog predviđa da Crnoj Gori bude raspoređeno 60 miliona eura, dok će ostala sredstva MFA podrške biti omogućena: Albaniji 180 miliona, BiH 250 miliona, Gruziji 150 miliona, Jordanu 200 miliona, Kosovu 100 miliona, Moldaviji 100 miliona, Sjevernoj Makedoniji 160 miliona, Tunisu 600 miliona i Ukrajini 1,2 milijarde eura.

Izvršni potpredsjednik za resor “Ekonomija u funkciji građana” Valdis Dombrovskis kazao je da je podrška njihovim susjedima neophodna tokom krize kako bi cijeli region bio stabilan.

“Kao dio globalnog odgovora EU na pandemiju, moramo da pomognemo susjednim zemljama u ublažavanju najgoreg ekonomskog uticaja. Krizni programi makrofinansijske pomoći će omogućiti da deset zemalja obezbijedi makroekonomsku stabilnost, da sačuvaju građane i preduzeća tokom krize”, naveo je Dombrovskis.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni pozvao je Evropski parlament i Savjet da odobre ovaj važan paket.

“Evropska solidarnost ne smije da stane na granicama EU. U globalnoj krizi, stojimo ili padamo zajedno. Danas je Evropska komisija preduzela odlučan korak da pomogne deset zemalja u susjedstvu u borbi protiv korona virusa” kazao je Đentiloni.

U Evropskoj komisiji navode da zajedno sa podrškom Međunarodnog monetarnog fonda sredstva mogu doprinijeti jačanju makroekonomske stabilnosti i stvaranju prostora za dodjeljivanje pomoći za zaštitu građana i ublažavanje negativnih socio-ekonomskoh posljedica korona virusa, kao i da ovaj instrument ostaje dostupan i za druge zemlje koje se suočavaju sa problemima platnog bilansa.

Iz EK podsjećaju da pored makrofinansijske pomoći, EU podržava susjedstvo i Zapadni Balkan kroz niz drugih instrumenata, uključujući humanitarnu pomoć, budžetsku podršku, tematske programe, tehničku pomoć kao i preusmjeravanje sredstava i garancija iz Evropskog fonda za održivi razvoj kako bi se podržalo investiranje u sektore koji su najteže pogođeni pandemijom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KLM
Gost
KLM

Na raspolaganju uz odredjenu kamatu
No mi moramo uzeti i po najgorim kamatama inace za ljeb necemo imati

xyz
Gost
xyz

Lijepo,svakom gradjaninu po 100 €

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Izostaviti osvjedocene neprijatelje drzave jer niko ne finansira mrznju pa nece ni Crna Gora

Prc CG
Gost
Prc CG

Kolika je kamata na sve to i ko četi da vrati????

bruka
Gost
bruka

Nije ovo nikakva pomoc Evropske komisije vec kredit. Umjesto sto se to skriva, saopstite uslove tj. kamatu po kojoj se drzava zaduzuje, kako bi gradjani bili informisani.

Nagual
Gost
Nagual

Sahraniće nas ovi kamataši iz Evrope

Stopalce
Gost
Stopalce

Ali samo ako budemo morali da vratimo te pare.

Send this to a friend