Ekonomija

Crnu Goru pretvoriti u centar regionalnog biznisa

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dodaje danas je poručio da je cilj da pretvorimo Crnu Goru u centar regionalnog biznisa.

“Smatramo da imamo šta da ponudimo: od mladih, obrazovanih i ambicioznih ljudi, odlične klime i izdašnih prirodnih ljepota, do stabilnog makro-ekonomskog ambijenta, političke sigurnosti i velikih šansi za biznis”, ocijenio je Đukanović.

On  je danas na proslavi jubileja kompanije “Plantaže 13.jul”, rekao da Plantaže nijesu samo kompanija u kojoj stalno i povremeno radi oko 1.200 ljudi, niti samo jedan od najvećih izvoznika, već kompanija koja uspostavlja nove standarde, koja se sve više povezuje sa naukom i istraživanjima kao temeljima dugoročne održivosti, i kompanija koja prepoznaje značaj povezivanja poljoprivredne proizvodnje sa kulturom i turizmom.

“Tokom proteklih 55. godina ”Plantaže 13. jul” su dale značajan doprinos razvoju vinske kulture. Dodatno, stvaranjem dobrog imidža crnogorskih autohtonih vina, otvorile su prostor za male, privatne vinarije. A jedan od parametara poboljšanja životnog standarda u nekoj zemlji jeste i broj privatnih vinarija. ”Plantaže” su nesebično prenosile nova znanja i tehnologije na sve koji su za to bili zainteresovani, i pomogle uspjeh i napredak individualnih proizvođača kvalitetnih crnogorskih vina.Čini mi se da je ovo prikladna prilika da se prisjetimo misli Badera i Džona Loka – da “svako razmišljanje treba započeti čulima”, odnosno da “ničega nema u razumu što prethodno nije bilo u čulima”. Upravo zaposleni u ”Plantažama” imaju tu rijetku privilegiju, gotovo moć – da utiču na čula mnogih, a time i na njihov način razmišljanja. A to je ne samo privilegija, nego i velika odgovornost”, istakao je predsjednik.

Još je veća odgovornost, dodaje Đukanović,  izgraditi i očuvati povjerenje koje Vam ukazuju kupci iz 40 zemalja svijeta.

“To je najbolja ocjena vašeg rada i uspjeha. Tome svakako pogoduje ambijent u kojem ”Plantaže” danas rade i proizvode. Crna Gora predstavlja stabilnu i sigurnu zemlju, sa rastućim trendom stranih direktnih investicija, ekonomskim slobodama i, uz sve nedaće, dinamičnim ekonomskim razvojem.  Investitori iz preko 80 zemalja koji su svoj novac uložili u Crnu Goru, ubjedljivo pokazuju što misle o mogućnostima za razvoj biznisa, perspektivi crnogorske ekonomije i, u krajnjem, o državnoj politici koju vodimo. Oni su pravi barometar povjerenja prema Crnoj Gori kao državi. Ali prije svih, to su građani Crne Gore koji su na nedavno održanim predsjedničkim i lokalnim izborima dali nedvosmilenu podršku  i našoj viziji, evropskog puta razvoja zemlje”, smatra Đukanović.

Predsjednik Đukanović je poručio da će sa nivoa državne politike odlučno nastaviti sa stalnim unaprjeđenjem poslovnog i društvenog ambijenta.

“To ćemo činiti gradnjom infrastrukturnih projekata kako bi svim kompanijama u Crnoj Gori olakšali transport i logistiku, i obezbijedili ravnomjerniji razvoj zemlje, privlačenjem investitora u oblasti turizma kako bi što bolje valorizovali potencijale ne samo juga, već i sjevera Crne Gore, jačanjem institucionalnog okvira kako bi očuvali i dalje učvrstili povjerenje koje smo izgradili prema domaćim i stranim investitorima. Takođe, radićemo na unapređenju  bezbjedonosnih standarda imajući u vidu status država članica NATO alijanse, ali ćemo se i zalagati za potpuno usvajanje  evropskog sistema  vrijednosti,  i dosljedno dostizanje evropskog kvaliteta života za sve građane Crne Gore”, rekao je on.

M.D. 

 

 

 

 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
car
Gost
car

Još malo pa će cg da postane i ebropski centar za izučavanje svemira ali to u sledećem mandatu . Glasajte za evropsku NASU i svemirsku tehnologiju u cg.

KLM
Gost
KLM

Jesuli ono plantaze u minusu

Staxe
Gost
Staxe

A ko da je pretvori?

je li moguce
Gost
je li moguce

evo 30 godina covjek laprda Crna Gora treba biti centar ovoga, onoga, a ne mrdamo, centar smo sverca samo ! Odmori jadan sa tim izjavama, ni ti vise ne vjerujes (ako si ikad vjerovao) u to. Eto si predsjednik jos 4 godine, vjerovatno ces biti opet, vise od po naroda je zadovoljno, pusti bar nas koji znamo da lazes, da… Više »

Jakov
Gost
Jakov

A dug poreski od 5 miliona i crna knjiga!

Toni
Gost
Toni

D’ umreš od smijeha…

Send this to a friend