Ekonomija

Da li je zastario poreski dug od 2011. godine?

Ilustracoka

Uprava lokalnih javnih prihoda ne može građanima prinudnom naplatom naplatiti poreski dug na nepokretnost iz 2011. godine jer je rok za njegovu naplatu istekao zaključno sa 31. decembrom 2014. godine, tvrdi Nebojša Asanović, advokat. Glavni grad je pred novu godinu krenuo u prinudnu naplatu duga za porez iz 2011. godine. U lokalnoj upravi tvrde i da su  generisali zaključke o prinudnoj naplati prije isteka roka te na taj način spriječili zastarijevanje.

Advokat Asanović objašnjava kako je nastupila zastara duga i da je Uprava lokalnih javnih prihoda previdjela da je promijenjen Zakon i poreskoj administraciji, piše Dan.

Prema njegovim riječima prvostepeni organ, u ovom slučaju Uprava lokalnih javnih prihoda nije na vrijeme preduzela radnju naplate poreza na nepokretnost nego je zakasnila.

On ističe da je Zakon o poreskoj administraciji promijenjen tek krajem februara 2015. godine i tada je rok zastarijevanja promijenjen sa tri na pet godina, kao i da je promjenom ovog zakona već bilo kasno da se ovaj rok primijeni za poreski dug iz 2011. godine jer je rok za njegovu naplatu istekao zaključno sa 31. decembrom 2014. godine.

Asanović naglašava da i za poreski dug iz 2012. godine postoji jedna specifičnost.

“Za poreski dug iz 2012. godine važi rok zastare od pet godina. Međutim, ako nije donijet zaključak o prinudnoj naplati u 2016. ili 2017. godini ili ako taj zaključak nije dostavljen poreskom obvezniku sada je taj dug zastario jer je rok za njegovu naplatu istekao 31. decembra 2017. godine. Znači, samo pod uslovom da nije donijet zaključak o prinudnoj naplati ili taj zaključak nije dostavljen poreskom obvezniku, dug za porez iz 2012. godine je zastario “, rekao je on.

On savjetuje građane da Upravi lokalnih javnih prihoda dostave žalbe na poreska rješenja i iz 2011. i iz 2012. godine.Borivoje Marić direktor Uprave lokalnih javnih prihoda je ranije za Dan saopštio da su podnošenjem zaključaka o prinudnoj naplati poreskog duga spriječili zastaru.

“Poreska obaveza zastarijeva u roku od pet godina od godine kada je ona utvrđena. Postoji stav 3 člana 101 Zakona o porezu na nepokretnosti koji kaže da se zastarijevanje poreske obaveze prekida preduzimanjem bilo koje radnje od poreskog organa. Mi smo generisali zaključke o prinudnoj naplati prije isteka roka i na taj način smo spriječili zastarijevanje. Sada ide rok od deset godina za apsolutnu zastaru”, saopštio je Marić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kerkez
Gost
kerkez

Da je advokat Asanović u pravu zna svaki pravniki ekonomista pa i svaki srednjoškolac zaposlen u poreskim organima . Ovaj Marić je izvalio takvu glupost i pokazao neznanje na razini idiotizma da ga pod hitno treba otpustiti isvakako provjeriti da tip nije falsifikovao diplome fakulteta i srednje škole .

16 milion mojih
Gost
16 milion mojih

Idemo porez ole.

amo
Gost
amo

Sto se pozivate na ameriku,kakve veze mi i amerika imamo,zna se poreski zakon u americi.Kod nas naplacuju kad im prifali para,a drugo kakve kamate,na kamate ima pravo samo banka i sudska odluka,a ovo je pljacka glupoga naroda.I naravno treba redovno placati porez,a poreska uprava dareaguje odmah,ako se ne plati.Ali ovo je zemlja cuda,nikako amerika ni Monte Karlo!

Draskovic Golub
Gost
Draskovic Golub

Nema sanse da ga ne platite, advokat je totalni idiot, ne daj boze da me brani, ne pominje ni kamatu? na dug, koju mogu da vam dobrom voljom ako ste dosli da platite, nekim cudom sluzbenica ne naplati

kerkez
Gost
kerkez

Golub je inteligento stvorenje . Ti nisi Golub . Ti si neki marićev bot ili sam on .

starac fočo
Gost
starac fočo

Pardon; šta je sa nama ostalim građanima koji redovno izmirujemo sva dugovanja i plaćamo porez? Ispada da smo svi mi koji na neki način ne pokušavamo da prevarimo i vrdamo, ispadamo “ovce” a ovi drugi su “snalažljivi i spretni”. Još kad se nađu i ovakvi advokati e onda blago nama.. Porez mora da se plaća u svakoj državi na šaru… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ne mora ako si “patriota”.

Ema
Gost
Ema

Pa evo rješenja! Nek starac fočo plati porez za ove što ne plaćaju. Kad je navalio, nek izvoli

Zuti
Gost
Zuti

Volimo i postujmo drzavu, koliko ona voli i postuje nas!

Benzinac
Gost
Benzinac

Tebi svaka cast, ali postoje odredjeni zakoni i norme koje valja postovat pa i ako je zastarelost u pitanju.
A ovo ovako pokusavaju da naplate jer kad bi redovno gradjane stiskali da placaju sve dadzbine i da im ne daju da kradu unistili bi jednu vrstu socialnog mira, a ako tog minimalnog soc. mira nema, nema ni glasova za DPS.

Dzidzi
Gost
Dzidzi

Neka se oglasi sud jer ovdje ce doci do zbrke i desetine hiljada predmeta po istom pitanju.neka javno kazu jeli to zastare dug ili ne.opet prifalilo u kasicu prasicu.po svemu smo vodeci u regionu,al standard malo kaska

Najbolji
Gost
Najbolji

Neka placaju redovno kao ja pa nece biti problema

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Poreski dug u normalnom svijetu ne postoji i ne zastarjeva. U SAD su dva najveca zlocina neplacanje poreza i ubistvo policajca. Kod nas je neka druga politika u pitanju. “Neprijatelji drzave” placaju porez, a “patriote” ne jer ih vlast koju biraju oslobadja na ovaj ili onaj nacin. Da je vjecna!

alo
Gost
alo

Za svaki dug se mora definisati zastara ako se povjerilac ne trudi da ga naplati. U Americi se definitivno nece nikad desiti da se poreska ne trudi da naplati kao kod nas

Najbolji
Gost
Najbolji

A sad je poreska kriva jer neko nije platio porez koji mu je obaveza i ovdje i svugdje, jao

Dzidzi
Gost
Dzidzi

A sto je obaveza drzave i poslodavaca? Koliko nas je sto ne mozemo placati porez od 300e. Radim 25 godina a imam 2 god radnog staza.nemam odmor ako ga ne odradim tj mijenjamo jedni druge pa ni slobodan dan.100 puta se rastao prosjecni licni dohodak a ja nikad nisam dobio euro povisice.jel se pitas koliko nas je takvih,koliko su mi… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Porez se mora plaćat, a obaveza države je da taj porez uklopi u mogućnosti građana. I ja s mukom platim porez jer mi je plata nedovoljna za život pa grabim svaki posao sa strane koji mogu odradit da doprinesem budžetu. Ali ukoliko nijesi nesposoban i kao takav oslobođen plaćanja poreza moraš isti plaćati redovno.

ne znam
Gost
ne znam

isto tako u Ameriku ti se ne moze desit da ti rjesenje dostave posle 8godina, obracunaju ti kamatu za nesto sto nikad nisi primio i ,,lazno,, retroaktivno datiraju rjesenja kao da su ih izradili prije dvije godine (a tek sad dostavili) da bi prekinuli zastaru!

Silvija
Gost
Silvija

Meni su ga dostavili prvi put posle 14 godina i to resenje da mi je stan pod hipotekom. Nikad niko iz nase zgrade nije dobio racun za porez za tih 14 godina i onda svima uzas!.

Send this to a friend