Ekonomija

Đačić: Prošla godina među najuspješnijim, Pljevlja se kreditno skoro razdužila

I pored toga što je bila izborna, protekla godina bila je jedna od najuspješnijih u posljednjih nekoliko mandata lokalne uprave u Pljevljima. Bila je to godina finansijske konsolidacije i rekordnog ostvarenja budžeta, godina raznovrsnog i sadržajnog kulturnog i društvenog života u Pljevljima, privrednog i infrastrukturnog napretka, godina značajnih investicija u kojoj su realizovani brojni projekti. Rast prihoda i smanjenje troškova omogućili su da se Opština skoro u potpunosti kreditno razduži, kazao je danas prvi čovjek Pljevalja Mirko Đačić.

Prošle godine ostvareno je, ističe, 13,35 miliona eura budžetskih prihoda, najviše u posljednjih dvanaest godina.

“Rast nivoa prihoda pratilo je i smanjenje troškova. Lokalna uprava u Pljevljima posebnu pažnju posvetila je smanjenju tekućih troškova za nabavku goriva, troškova za održavanje voznog parka, kancelarijskog materijala, mobilnih i fiksnih telefona, interneta, reprezentacije i službenih putovanja. Efekti ušteda vidljivi su ne samo za 2018. godinu, već za cijeli prethodni mandat 2014 -2018. Za navedene stavke utrošeno je za 2018. godinu 98.072,35 eura, što je neuporedivo manje od perioda kada je vlast u Pljevljima vršila opozicija. Napominjemo da je 2012. godine za iste namjene utrošeno 232.987,42 eura”, naglasio je predsjednik Opštine Pljevlja.

Prema njegovim riječima, kreditne obaveze su smanjene sa osam miliona eura u 2014. godini na 469.000 eura. Smanjen je i ukupan dug opštine sa 21 milion eura, koliko je iznosio posljednjeg dana 2014 godine, na 18,4 miliona.

“Poslije višegodišnje fazne izgradnje, Pljevlja su dobila savremeni i moderno opremljen objekat Doma kulture. Počeo je sa radom i Dom za stara lica, a od strane resornog ministarstva dobijena je saglasnost o stavljanju u probni rad Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U ove kapitalne projekte sa nivoa Vlade i međunarodnih donatora, kao i iz opštinskog budžeta uloženo je preko 15 miliona eura”, naveo je Đačić.

Završena je i rekonstrukcija posljednje dionice regionalnog puta Bijelo Polje-Pljevlja, od Vrulje do Kovrena u dužini od 12 kilometara, čija je izgradnja koštala 4,7 miliona eura.

“Realizovan je veliki broj i drugih projekata, pri čemu ističemo izgradnju i rekonstrukciju gradskih saobraćajnica, asfaltiranje ulica, izgradnju trotoara, parkinga, izgradnju seoske infrastrukture. I ovi poslovi urađeni su uz podršku Vlade, donatora i iz sredstava budžeta Opštine”, dodao je Đačić.

Kako je kazao, ciljevi koje su sebi postavili bili su visoki, ali su zadovoljni urađenim, jer smo ih u najvećoj mjeri ostvarili.

“Takav rad i odnos prema gradu zavrijedio je novo povjerenje građana Pljevalja. Građani su na lokalnim izborima iskazali nesumnjivo povjerenje prema izbornoj listi „Za dobro građana Pljevalja-Pobjednički!“ Koalicija Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke-Milo Đukanović. Zbog dobijenog povjerenja nastavljamo rad sa nesmanjenom posvećenošću i odgovornošću. Tek započeta godina biće godina velikih ulaganja u komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu i dalju izgradnju”, poručio je Đačić.

Početkom februara biće izabran izvođač radova za rekonstrukciju prve dionice puta Pljevlja-Metaljka, čija procijenjena vrijednost je 12,6 miliona eura, a pripremljena je i sva neophodna dokumentaciju i ispunjeni preduslovi za skoro dobijanje građevinske dozvole za izgradnju prve faze nove Toplane.

“Poslovi prve faze ugovoreni su u vrijednosti 3,6 miliona eura, a u pripremi je i tender za izgradnju podstanice i toplovoda procijenjene vrijednosti četiri miliona eura. U toku je priprema tendera za projektovanje i izgradnju otvorenog bazena, nedaleko od SC „Ada“. U ovoj godini gradiće se i magistralni put od Vrulje do Mijakovića u dužini od osam kilometara za šta je 7,8 miliona eura obezbijedila Vlada. Nastavićemo uređenje centralne gradske zone. Slijedi asfltiranje, zatim i popločavanje ovog prostora i ugradnja javne rasvjete, uz opremanje urbanim mobilijarom. Ovi poslovi koštaće oko milion eura. Predračunska vrijednost novog investicionog ciklusa za pet najvažnijih kapitalnih projekata iznosi 31 milion eura”, najavio je Đačić, ističući da će u ovoj godini smanjiti broj javnih preduzeća.

Osim Đačića, na konferenciji su govorili predsjednik SO Pljevlja Dragiša Sokić, potpredsjednica Opštine Anela Kriještorac, sekretarka za društvene djelatnosti Emina Salihović i sekretar za privredu Opštine Pljevlja Budimir Bajčetić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Smjesak
Gost
Smjesak

😀,a koliko to je Pljevljaka ostalo u Pljevlja. Ptovjeri over tvoje Pljevljake sto su u PG 😁

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

Da nije saric izasao.

Drezik
Gost
Drezik

Taj vazduh da se procisti Mirko, kako ista uspjesno bez toga…najzagadjeniji u Evropu posle Kolubare.

Boba
Gost
Boba

A Sarajevo???
A Beograd?… a Podgorica???
Malo realnosti prijatelju, valjalo bi!

irvas
Gost
irvas

Pa pa paranoja…..

Send this to a friend