Ekonomija Moguće emitovanje obveznica na domaćem tržištu

Damjanović: Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja

Aleksandar Damjanović, Foto: RTCG

Iako za sada država ne planira nova zaduženja, budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A, s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu, država će, kaže ministar finasnija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

Nakon nedavnog zaduženja 100 miliona eura, uz redovnu naplatu prihoda, u državnoj kasi trenutno je dovoljno novca, kaže prvi čovjek ministarstva finansija Aleksandar Damjanović.

“Naplata poreskih prihoda ide po očekivanju i ona je iznad plana za nekih 10-tak procenata i veća u odnosu na prošlu godinu imamo i ovo zaduženje od imali smo i neke depozite, tako da u ovom trenutku nema potrebe za dodatnim zaduživanjem”, kazao je Damjanović.

To bi se moglo promijeniti tokom godine kada će nam na naplatu stići više od 470 miliona eura starih kredita s kamatom. I dok su kamatne stope na kredite zbog dešavanja na globalnom tržištu sve više, što je potvrdilo i nedavno zaduživanje države po stopi koja prelazi 10 odsto, građani i privreda u domaćim bankama drže rekordne depozite na koje je prosječna kamatna stopa oko tri odsto.

Sve su to neki od razloga zbog kojih u ministarstvu finansija razmatraju i mogućnost zaduživanja na domaćem tržištu.

“Idealno je da pozajmice imamo na domaćem tržištu od domaćih banaka. Vidjeli smo i model republike Hrvatske koja je izdala obveznice za svoje građane. Naravno, kada konsolidujemo dešavanja i na Montenegro berzi i dešavanja unutar Komisije zatržište kapitala pokušaćemo da razmišljamo o Hrvatskom iskustvu razgovaraćemo i sa našim hrvatskim partnerima. To je jedna od opcija”, kaže Damjanović.

Da bi tu opciju država trebalo da iskoristi smatraju i poznavaoci finansijskih prilika. Tvrde da bi se država na taj način zadužila po duplo povoljnijim uslovima, a da bi oni koji imaju depozite bili više nego zainteresovani da kupe državne obveznice.

Vi znate da danas u bankama maksimalna kamata koju naši građani dobijaju po osnovu štednje oko tri posto na godišnjem nivou.Na ovaj način recimo da se taj interes emisijom državnih obveznica kreće negdje pet posto da binaši građani zarađivali 60 posto više u odnosu na ono što im daju banke”, kaže ekonomski analitičar Oleg Filipović.

I ne samo to, emisija državnih obveznica imala bi, kaže Filipović, višestruke koristi za domaće finansijsko tržište. Razvilo bi se tržište hartija od vrijednosti ali i promijenio način poslovanja banaka.

“Razvilo bi se jedno sekundarno tržište finansijskih instumenata što znači da bi građani i privreda te finansijske instrumente mogli koristiti po raznim osnovama recimo i za plaćanje poreza i kolaterala. Banke bi na taj način bile prinuđene da mijenjaju svoj način poslovanja i morali bi da mijenjaju odnos prema klijentima koji kod njih drže štednju, a oni je koriste za dalji plasman”, dodaje Filipović.

To je potvrdilo i iskustvo Hrvatske koja se u februaru zadužila emitovanjem domaćih obveznica 1,85 milijardi eura po kamatnoj stopiod 3,65 odsto. Kako je saopšteno iz hrvatskog ministarstva finansija ojačali su tržište kapitala jer su probudili veliko interesovanje građana da štednju koju imaju u bankama stave na raspolaganje državi, koja će taj novac iskoristiti za refinansiranje postojećih obaveza.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
❤🇲🇪
Gost
❤🇲🇪

A 500 po 500 700 po 700 miliona a rekoste netreba vama zaduzenja e olosi o cemu pricate samo ocete da utrete Crnu Goru da bude da nas srbija hrani a rusija brani

HNOVI
Gost
HNOVI

Koja je ovo neznalica od tobože stručnjaka. Za ovo što radi treba da krivično odgovara.

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Znamo da država ne planira zaduženja. Država smo svi mi, ali onaj ko planira zaduženja je ministar. Zato reci bre, koliko planiraš kao ministar da zadužiš državu?

Ivka
Gost
Ivka

Au.Katastrofe vec.Udruzili se da bi skupili glasove.To su glasovi protiv gradjana,sta za gradjane oni ovo samo ko nije normalan ne vidi.A sta ce nam servirati ako pobjede ???Au.Unaorijed propali

dragi
Gost
dragi

Damjanović priča gluposti,upoređuje Hrvatsku koja ima investicijski bonitet i Crnu Goru koja je pred bankrotom zahvaljujući oslobodiocima od 30.avgusta.Iskustvo Damjanoviću može jedino dat Venecuela i slične bankrotirane zemlje.Prestanite lagat jadni Crnogorski narod!!

Neće Mina Dat D
Gost
Neće Mina Dat D

Oni stari 😂😂😂😂😂

Neno
Gost
Neno

30 miliona EK je kako ste vi to rekli dala za pomoc svim penzionerima i onima koji primaju materijalno obezbedjenje kao pomoc za placanje ogreva odnosno energetskog poskupljenja, a vi ste to preinacili raskrcmili po vasoj samovolji i diskriminisali sve ostale penzionere, da li imate to pravo

Husein
Gost
Husein

Ja sam mislio da se ovaj covjek razumije u ekonomiju ali,,,,,nazalost nula.

Evivax
Gost
Evivax

Bježi neznalice

NM🇲🇪
Gost
NM🇲🇪

Snosite odgovornost za bankrot koji nam slijedi zajedno sa Spajicem i Milatovicem!!! Evropa 1 -Evropa 2= we do not work😂 Bankrot najkasnije do Oktobra,Novembra mjeseca prognoziram .

Nikšić 🇲🇪❤️🇲🇪
Gost
Nikšić 🇲🇪❤️🇲🇪

Samo glupi covijek moze da ti povijeruje u priče….Zakuni se da bece biti zaduzenja ako smijes???!!! 😂😂😂😂😂Zakuni se !!!

Svegami
Gost
Svegami

Bez Dodiga ako smije da se zakune, to mu je brat

Goro
Gost
Goro

Da vam nije opet Milo kriv, dok ne bacite ovu zenlju na koljena necete popustati

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Država ne planira, ali zapravo planira jer je ostavljena stavka o mogućem zaduživanju od još 500 miliona. Sram vas bilo, lažovi!

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

Gotovi smo!!! Unistise nas apostoli prvo, sad Dritanovi experti, zato narode Crne Gore, spremite se za visegodisnju agoniju. Zao mi je nasu djecu, a ovi sto nas dovedose do propasti, ako Bog da, oni neka osjete na svojoj kozi nemastinu, jad, cemer, bijedu.

Viki
Gost
Viki

Biće upamćen kao Ministar zvani Zaduženje.

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Prije bih rekao Dužnik. A mi smo žiranti. Znači da vjerovatno ima plan bjekstva u Bg, a mi ćemo da plaćamo. I naša djeca.

mn-a NK
Gost
mn-a NK

Dozivjet cemo sa vama grcki scenario!!
Narod samo koji je glup moze da vam vjeruje!!

Hrabrost
Gost
Hrabrost

Citat “Naravno, kada konsolidujemo dešavanja i na Montenegro berzi i dešavanja unutar Komisije zatržište kapitala pokušaćemo da razmišljamo o Hrvatskom iskustvu razgovaraćemo i sa našim hrvatskim partnerima. To je jedna od opcija”, kaže Damjanović.”

Id kad su berza i komisija podređene ministarstvu? Umije li ministar finansija uraditi bilo šta a da ne bude neoliberalni boljševik zaštićen Joanikijem?

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Zadužili ste nas, ako se broji!

Nino
Gost
Nino

Odsviro si ti svoje expertu !!!

Građanin
Gost
Građanin

Naravno, plaćani su i do sada! Što ne pominješ nove kredite? Da vas to nijesu častili, skoro milijarda za dvije godine! Čujete li vi sebe? Dijelite šakom i kapom da bi vas glasali, zapošljavate bez potrebe, otkupljujete firme da bi zaposlili svoje litijaše, a za koju godinu,ili prije, prodaćete ih opet! Vozite iz našeg džepa, ne džabe, kako mali priča,… Više »

Darija
Gost
Darija

Kako si loš Damjanoviću, nekad nezavisni !

roki
Gost
roki

Hrvatski partneri? Bogami Vas oni ne smatraju nikakvim partnerima.

fkb1987
Gost
fkb1987

Sale sto cemo kukala nam majka kad nam dodju na naplatu ovi tvoji i apostolski?

Laban
Gost
Laban

Ne za narednih dva mjeseca.

Dekijev Buđelar
Gost
Dekijev Buđelar

Mene je sad kamata na dobit 23, 50 idem na 24 procenta sredio .

Aplauz
Gost
Aplauz

Nece Damjanovic da se zamijera bankama i krupnom kapitalu

Send this to a friend